Лидери коалиција данас о саставу нове Владе?

Лидери три коалиције које су на парламентарним изборима освојиле већину гласова, требало би да се састану како би разговарали о свим отвореним питањима која су актуелна у овој фази преговора о формирању нове власти, одлучено је на синоћњем састанку.

Регион 20.09.2020 | 09:11
Лидери коалиција данас о саставу нове Владе?

Није прецизирано када ће се лидери састати, али постоји предлог да састанак буде организован током данашњег дана.

Током синоћњих разговора, којима нијесу присуствовали лидери коалиција “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић, “Мир је наша нација” Алекса Бечић и “Црно на бијело” Дритан Абазовић, према ријечима саговорника “Вијести”, разговарано је о питањима на који начин да се формира Влада.

Истакао је да ништа конкретно није закључено, али да дијели став “да се нека питања дефинишу”.

Саговорник је казао да је договорено да нови састанак буде у формату предсједника странака и носилаца листа и да “њима припада да расправе и договоре” отворена питања.

Други саговорник је казао да одређене несагласности, посебно у контексту протока времена и конститутивне сједнице Скупштине која ће се одржати у сриједу, захтијевају преузимање шире одговорности свих учесника.

Предсједник Скупштине требало би да буде изабран у сриједу, 23.септембра, на конститутивној сједници.

Саговорник “Вијести” наводи да синоћ није донесена одлука ко ће бити предсједник Скупштине, наводећи да би то евентуално могло да буде учињено данас ако се постигне договор који би подразумијевао и договор о широј подјели партиципације у власти три коалиције.

Коалиција “За будућност Црне Горе” освојила је 27 мандата, “Мир је наша нација” 10, а “Црно на бијело” четири мандата.

Синоћњем састанку су у име “Коалације за будућност Црне Горе” присуствовали Славен Радуновић, Предраг Булатовић и Бранко Радуловић, а у име Демократа Борис Богдановић, Миодраг Лекић и Момо Копривица. Коалицију “Црно на бијело” представљали су Зоран Микић, Срђан Павићевић, Зоран Миљанић и Филип Аџић.

Како су “Вијести” раније објавиле, спор постоји око тога коме ће припасти такозвани безбједносни ресори - унутрашњи послови и полиција, одбрана и Агенција за националну безбједност.

Из ДФ-а су и прије планирали контролу над обавјештајним сектором, што би наводно могао представљати озбиљан проблем због чланства Црне Горе у НАТО и осјетљивости обавјештајних података.

Лидери три коалиције које су на парламентарним изборима освојиле већину гласова, потписали су почетком септембра споразум којим су се, поред осталог, обавезали да нова влада неће покретати питање независности Косова, као и да ће ојачати сарадњу са НАТО-ом и убрзати реформе за чланство у ЕУ.

Из Грађанског покрета (ГП) УРА јуче је, након сједнице Главног одбора која је одржана у четвртак вече, саопштено да у овом “деликатном тренутку и подијељеном друштву какво је црногорско, људи који својом дјеловањем дијеле Црну Гору и изазивају негативну емоцију код извјесног броја грађана не могу добити ресоре у новој влади“.

Појашњења на кога се то односи су им синоћ тражили из ДФ-а.

Једну партитократију не смије замијенити друга

Из ГП УРА је након сједнице Главног одбора саопштено да грађани очекују корјените реформе уз промјену начина владања и да се, како је саопштено, не смије дозволити да једна партитократија буде замијењена другом.

“Главни одбор је донио закључке да преговарачки тим истраје на принципима демонополизације институција и концепту експертске владе, и поздравио изјаве носиоца изборних листа друге двије коалиције Здравка Кривокапића и Алексе Бечића који су подржали концепт и идеју експертске владе”, наводи се у саопштењу.

Истакли су да су та два принципа за њих основа за формирање нове већине:

“Не смије се дозволити да се министарства, поједини ресори, управе или сектори претварају у партијске феуде, као што је то био случај у периоду власти Демократске партије социјалиста и његових сателита”.

Из УРА су поручили да ће подржати експертску владу пред којом стоји изазован посао и да је то једини модел који је за странку прихватљив.

(Вијести.ме)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

борац

20.09.2020 08:24

Бице ту висе проблема казе она народна много отаца килава дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип топ

20.09.2020 09:32

Нормално да ће бити проблема, али проблеми су ту да се рјешавају. Кад су лопови све покрали, па главне проблеме морају рјешавати идеолошки различите странке.

Name

Ја комедије

20.09.2020 11:13

Идеолоски слицне су и створиле толике проблеме, па бар се надати да идеолоски разлиците то и не могу створити, него ријесавати.