Скрива ли директор Ђајић грешке и неетичност Стевандића?

Смрт младог доктора Марка Пекије поново је скренула пажњу на неетично и манипулативно понашање руководства Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС) у вријеме пандемије корона вируса.

Република Српска 19.09.2020 | 20:25
Скрива ли директор Ђајић грешке и неетичност Стевандића?

Директор највеће здравствене установе у РС Владо Ђајић и његов замјеник Ненад Стевандић борбу против пандемије корона вируса користили су, када год им се за то указала добра прилика, за личну промоцију.

Исто тако, покушавају да „оперу руке“ од свих  пропуста у лијечењу обољелих, који су у неколико случајева могуће имали фаталне посљедице по пацијенте. Властиту неспремност  да се стручно одупру пошасти короне, изнова покушавају пребацити на друге или оправдати разлозима који вријеђају здрав разум.

Доктор Марко Пекија (37), који је радио на Клиници за интензивну медицину за нехируршке гране, преминуо је 14. септембра у ЕЦМО центру УКЦ Љубљана, гдје је пребачен 22. августа, по налогу Ненада Стевандића.

Само четири дана прије него што је Пекија хеликоптером превезен у Љубљану, Стевандић је на друштвеним мрежама објавио заједничку фотографију са тешко болесним Пекијом. Стевандићев поступак (објављивање заједничке фотографије са тешко болесним пацијентом на лијечењу), не само да је незаконит, већ је чин неспојив са љекарском етиком.

Уз фотографију је Стевандић написао и попратни текст у којем је, измђу осталог, навео: „Већ два пута негативан и опоравак напредује“!

То су објавили бројни медији у БиХ и региону, уз наслов - „Доктор побиједио корону“. Нема сумње, Стевандић је на овај начин желио да промовише сам себе, јер да је другачије, не би објављивао слику уз наводе, који су се, нажалост, показали потпуно нетачним.

Стање др Пекије се погоршало, а онда је Стевандић одлучио да га пребаци на лијечење у Љубљану, мада је тако само додатно погоршао здравствено стање пацијента. Млади љекар је у Љубљани преминуо 14. септембра.

Особље је могло бити „емотивно“

Директору УКЦ РС Влади Ђајићу Журнал је поставио питање - да ли ће, као најодговорнија особа у тој здравственој установи, покренути дисциплински поступак против свог замјеника и начелника Клинике за ОРЛ УКЦ РС Ненада Стевандића, који је 18. августа на друштвеним мрежама објавио фотографију са доктором Марком Пекијом, који је тада био тешко болестан од посљедица заразе корона вирусом? На то питање нисмо добили одговор!

Ђајића смо питали и ко је и због чега донио одлуку да доктор Пекија буде пребачен на лијечење у Љубљану, да ли је то била одлука Колегијума љекара, да ли је он као директор УКЦ РС дао одобрење за то или је то била једнострана одлука Стевандића? Ни на то питање нам није одговорено.

Питали смо да ли пребацивање покојног доктора Пекије у Љубљану значи да на УКЦ РС није могао добити адекватну љекарску помоћ? Из одговора из УКЦ РС једино извјесно јесте да је др Пекија преминуо у Љубљани. Одговор који је понудио Владо Ђајић нема везе ни са медицином ни са рациом.

„Што се тиче нашег љекара Клинике интензивне медицине за нехируршке гране који је преминуо од посљедица инфекције новим корона вирусом, одлучено је да он буде премјештен на даље лијечење у Словенију искључиво из етичких разлога, односно како би се избјегла емотивна инволвираност његових колега из Клинике интензивне медицине у његовом даљем лијечењу“, наведено је у одговору Журналу из УКЦ РС.

Ђајићев одговор је чиста манипулација, али и потцјењивање медицинског особља које ради на Клиници интензивне медицине, који су тако представљени као емотивно лабилне особе и непрофесионалци. Осим тога, ништа из тог образложења није тачно, јер је стварни разлог пребацивања др Пекије у Љубљану спасавање Стевандића због незаконитог и морбидног акта фотографисања са тешко обољелим пацијентом, Стевандићеве процјене здравственог стања др Пекије и, што је нагоре од свега, покушаја „прања руку“ од човјека који се недјељама борио за живот.

Ако имају знање, зашто Љубљана?

Да је заиста ријеч о томе потврђује Ђајићево одбијање да одговори на наведена питања, као и чињеница да је било чланова Управе УКЦ-а који су се противили транспорту др Пекије у Љубљану, сматрајући га веома ризичним.

Уз то, Журналу је потврђено из УКЦ-а да ова здравствена установа посједује ЕЦМО (екстракорпорална мембранска оксигенација), па није било потребе за пребацивањем пацијента у Љубљану, понајмање због разлога које је навео Ђајић.

„Код болесника с тешким затајењем плућне функције ЕЦМО омогућује измјену гасова и одржавање крвотока у тијелу.  Овај апарат се налази у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране од 2018. године, а континуираном едукацијом наше особље је овладало потребним знањима и вјештинама у вези са примјеном овог медицинског апрата и он се користи када год за његову употребу постоји медицинска индикација“, одговорено је Журналу из УКЦ-а.

Ова Ђајићева тврдња најбоље одсликава сву несувислост, неистинитост и манипулативност у вези са разлозима транспортовања тешко болесног др Пекије у Љубљану. Ђајић се заплео као „пиле у кучине“, па истовремено тврди да је особље УКЦ-а „овладало потребним знањима и вјештинама у вези са примјеном овог медицинског апарата“, али да свог колегу нису били спремни лијечити због „емотивне инволвираности“.

(Зурнал.инфо) 

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Љубљана

19.09.2020 18:42

Доктори нам се лијече у Љубљани. Гдје и код кога се онда ми лијечимо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЉУБЉАНА

20.09.2020 00:32

НЕМОЈ ТАКО. ЈА МУ НИСАМ НИ РОД НИ ПОРОД. ЊЕГОВ ОТАЦ ЈЕ ПОГИНУО У СРПСКОЈ УНИФОРМИ. НЕК СЕ ЛИЈЕЦИ У ЉУБЉАНИ И ОН И СВА ДЈЕЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА. ДА ЈЕ СРЕЦЕ И ДА НИЈЕ ОВЕ ГАНГСТЕРСКЕ ВЛАСТИ И ЛИЈЕЦИЛИ БИ СЕ. ЈА МУ НИСАМ НИ РОД НИ ПОРОД АЛИ НЕМОЈТЕ ТАКО.

Name

БОЛНИЦКА БАКТЕРИЈА

20.09.2020 00:33

ОПЕТ ЛАЗУ НА ТУ КОРОНУ. УМРО ЈЕ ОД БОЛНИЦКЕ БАКЕТРИЈЕ.

Name

У3ПМ

20.09.2020 08:22

И поред силних милиона уложених у Клинички центар они болеснике шаљу у установе у другим земљама. Видјели да су човјека упропастили и да ће умријети, па га брже боље прослиједили да умре у другој клиници. Било би интересантно испитати у каквом је стању био пок. доктор када је довежен у Љубљану.

Name

Министар

20.09.2020 08:31

Не знам много о медицини али зар стевандиц није ринолог? Колико ја схватам то је доктор за нос а не плуца. Како да га он уопсте лијеци? Нити нападам нити браним прелетаца само ми није јасно. А инаце ја би стевандицу дао услов или да напусти клиницки центар или политику. Три пута ми помјера термин за брата јер не мозе стици од политицких обавеза.

Name

Директ

20.09.2020 09:18

Стевандић није најбољи ни за доктора, ни за политичара, а и дјелује као неко ко не може да одвоји једно од другог.

Name

Ре У3ПМ

20.09.2020 09:36

Жиим у Љубљани, и наши доктори који раде у УКЦ Љубљана кажу да су се стручњаци из Љубљане крстили кад су видили терапију коју је добијао Пекија.

Name

Соне

19.09.2020 18:57

Лијеце од од короне а остали умиру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

19.09.2020 18:58

Битангу стевандића под хитно треба ухапсити за многе преваре и пљачке током епидемије корона вируса због смрти овог младог доктора због убиства инспектора шушњице и оптужнице за ратни злочин против цивилног становништва у котор варошу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2020 05:37

Стевандиц једном руком виси за грану дрење у Дрвару, а другом једе банану у Бањалуци. Због таквих нам Бањалука и јесте то сто јесте. Јос кад му придодате монтенегрине Радојицица и Цудица, онда је све јасно.

Name

Милкица

20.09.2020 05:53

Стевандиц хаааха смеце од цовјека!

Name

Медицински радник

19.09.2020 19:00

Оно сто крузи медју нама је прица да је покојни др покупио неку бактерију на УКЦ-у. Стевандиц је највеце смеце и као др и као цовјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

20.09.2020 05:54

"Кружи прича" , кажете? Па ако ви , медицински радници , не знате како да знамо ми који вам повјеравамо животе и здравље? Нешта је , опасно , труло у "држави" али не Данској него "Српској". Српској је под знаковима навода из само једног разлога јер она више није Српска већ је прћија црвене секте коју одржава стадо папака а чува чопор Торњка. Извињавам се тим племенитим животињама због тога што сам их злоупотребио за упоредбу.

Name

Рале

19.09.2020 19:19

Ето такав смо народ постали, смрт било кога не дотиче нас се нимало јер смо постали себични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езекиљ

19.09.2020 19:30

Ово је толико глупа изјава да ја немам ријеци! Због овог би Дјајиц требао одмах да поднесе оставку! Пљунуо је на професионализам свих запослених у УКЦ јер је рекао да је пацијента премјестио, не само у другу болницу већ и у другу дрзаву, због емотивног односа према пацијенту. Ово је узасна изјава! Не само према преминулом доктору, љекарима и осталим запосленима, вец и према другим пацијентима на Паприковцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2020 20:15

Браво 100 % само што је дјон образ па неће.Чега се паметан стиди будала се поноси

Name

Ре

19.09.2020 22:10

Јасно ко дан!

Name

РАСПУЦХИН

20.09.2020 06:07

Можда је ово што ћу Вам "испричати" одговор на све ово што преживљавамо : Петак , 18. септембар , око 10:20 на раскршћу код старе зграде владе и м:тела у "Пицином парку" , свједочим немилој сцени. Пролазећи чујем галаму и угледам на сред раскршћа "људину" који је изашао из црне лимузине и дере се на човјека у старом каравану. Галамећи му поручује : " Ку'ћеш на мене! Јел' знаш ти ко сам ја!". А био је само обични учесник у саобраћају , као и сви ми , који је одузео право првенства овом несрећнику на ког је галамио и тиме починио низ прекршаја. Не знам да ли тамо постоје камере али и то је провјерљиво? Мислим да је ово одговор на све : "Јел' знаш ти ко сам ја!"

Name

Распучим

21.09.2020 20:31

Је л' знаш ти ко сам ја?!

Name

ТОП 1982

19.09.2020 19:34

Па рекао вам је Вуциц јос у Марту да немају ни сталак за инфузију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мед.радник

20.09.2020 20:27

За топ 1982: о боже помози, да ли икад испуштате из уста те несретне држаче за инфузије, мало мало па са њима млатите.... Небитан предмет а ви о њему причате као да од њега зависи нечији живот. Глупост невиђена, само нек се нешто лупета...

Name

Дарио

19.09.2020 20:44

Питам се само на који су начин ова двојица дошли на позиције директора и замјеника.Све тешки стручњаци који никад за логопеда чули нису.Све у свему по хипократевој заклетви за коју вјероватно ни не знају, се никада не би предао ни једном а ни другом црвеном комбију или ти црквеном коњу у руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТА РЕЦИ

19.09.2020 20:55

... црвене су ципеле, црвени ... СМРАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

19.09.2020 20:58

Медицина је наука која троси организам,нисмо сви способни да заврсимо тезак факултет без посљедица по здравље.Поставља се питање колико је неко имао здраво дјетињство и колико емоција троси бореци се за здравље пацијената у овим теским временима у вријеме пандемије ЦОВИД~19 ;Сигурно је оставило велике посљедице на здравље др Пекије,трагедија је сто се није могао спасити његов зивот.Будимо људи саосјецајмо одговорност и бригу надлезних,није њима лако суоцити се са губитком драгих колега,све је ВИСА СИЛА и много компликовано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2020 21:24

Ботино мрш у селендру срамото

Name

За Сању

19.09.2020 22:00

Која то наука "не троши"? Само је Стевандићева наука чини ми се врло упитна. А његова људскост, морал, посвећеност смо имали прилику да видимо....да ништа што му се на терет ставља од 90-тих није тачно, фотографија са тешко болесним пацијентом, уз то млађим колегом је ЈЕЗИВА. Коса ми се дìже кад је видим. ЈЕЗИВО.

Name

сале

20.09.2020 06:04

Недај бозе да ти стевандиц поставља дијагнозу, и миле отвара фирму (пресјеца црвену траку). Епилог је познат у обије ситуације. На залост!

Name

Ре Сања

20.09.2020 08:35

Слазем се да је тезак факултет, али не знам откуд сада масовно заврсавање медицине. Припадам пријератној генерацији и од сврсених одликаса мали бр. Је уписивао медицину управо зато сто је било теско заврсити.

Name

Истина зива

19.09.2020 22:28

Не смије дјајиц ни да помисли да несто стевандицу контрира цијели КЦ је стевандиц преузео сви морају за уједињену српску да гласају крузе ко хијене са списковима по ходницима стевандиц је прави директор дјајиц лутка на концу

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

19.09.2020 23:30

молио сам се за доктора а нисам га познавао. херој прави а нек сад ови фрајери донесу закон неки да му фамилија има примања минимун министарска е онда би им скинуо капу а до тад су фукре најгоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззззз

20.09.2020 02:00

Двије кљусине

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

20.09.2020 16:55

Вашим поређењем сте увриједили честите кљусине. Било би лијепо да се кљусинама извинете.

Name

Јинг јанг

20.09.2020 02:57

Ста ви прицате,каква љекарска етика код Стевандица и Фрфље,они немају етике ни у цему!И сто бас у Љубљану,они ни Тите нису спасили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.09.2020 05:51

Иако нисам симпатизер владајуце коалиције,овде не видим ниста лосе.Стевандиц је овом фотографијом зелио да показе да је Пекија јак,да це издрзати,да це све бити у реду.Не закувавајте тамо гдје нема ватре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2020 08:30

Слозила бих се с тобом кад бих вјеровала да му је то био циљ, медјутим сумњам... Прије да је циљ био сопствена промоција... На крају крајева, требало је сацекати да овај млади доктор изадје из болнице. Сликати га оваквог је, у најмању руку, крајње дегутантно...

Name

Душан

20.09.2020 06:35

Људи, реално није Стевандић крив за смрт младога Доктора. Којега нам је свима жао ибњегове породице. Не претјерујте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.09.2020 09:22

Ако он није, онда ко јесте?

Name

Ре

20.09.2020 11:50

ајде нам реци ко је крив? Посто знаш да он није.

Name

Милан

20.09.2020 07:00

Чега се тај замјеник дотакне ту више трава не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

20.09.2020 08:26

Да у разваљеном здравственом сектору, који грца у дуговима после пљацке не мозе ни бити без проблема, како струцног кадра тако и опреме.

ОДГОВОРИТЕ