Случај Давид пред судијама Уставног суда БиХ

Адвокат Ифет Ферагет, правни заступник породица Мемић и Драгичевић, у интервјуу за БУКУ каже да је на недавно одржаном састанку добио гаранције да Босна и Херцеговина неће добити кандидатски статус за чланство у ЕУ све док домаће правосуђе не ријеши убиства Давида Драгичевића и Џенана Мемића и ова два предмета ће се наћи и у септембарском извјештају Европске комисије  о напретку БиХ везано за испуњавање 14 приоритета од којих зависи њен кандидатски статус.

Босна и Херцеговина 19.09.2020 | 17:52
Случај Давид пред судијама Уставног суда БиХ

Потврдио је ово у интервјуу за БУКУ адвокат породица Мемић и Драгичевић, Ифет Ферагет, који каже да и даље у оба случаја надлежна тужилаштва свјесно и намјерно не воде одговарајућу истрагу, него се воде истраге са циљем да се оба убиства заташкају:

“У предмету Мемић се тренутно чека сједница Вијећа Врховног суда ФБиХ, а као што је познато, Кантонални суд у Сарајеву је два пута пресудио да се саобраћајна несрећа није уопште десила. Самим тим, то је шокантно, јер у свим нормалним, уређеним правним државама тужилац у оваквим ситуацијама посеже за начелом мутабилитета и одустаје од оптужнице, а истрага се усмјерава у правом смјеру против оних који су одговорни за ово убиство", каже Ферагет.

Међутим, каже он, код нас се то није десило, али дубоко вјерујем да ће то скупо коштати тужиоце, обзиром да се ради о организованом криминалу унутар самог правосуђа.

"Ја увијек понављам, ти тужиоци морају бити процесуирани уколико буде одговорности, а мислим да имамо довољно доказа за то и они морају бити драстично кажњени", рекао је он.

А докле се дошло у случају Давида Драгичевића, одговара да ни ту нема истраге.

"Тужилац Лепир је обмањивао јавност својим изјавама, познато је и шта је радио министар Лукач, захтијевао да се не води никаква истрага, међутим, ја сам 15. марта прошле године упутио апелацију Уставном суду, али ова институција са доношењем одлуке одуговлачи, мени није јасно из којих разлога, добили смо информације да ће се то десити на првој наредној пленарној сједници", казао је Ферагет и потврдио да предмет Давида Драгичевића иде на сједницу пред свих девет судија.

"Оно што је интересантно за нагласити јесте да је Уставни суд експресно, да тако кажем, 2017. године одбио апелацију у предмету Мемић, што уопште није смио урадити, али је то ипак урадио без кључног доказа. Уставни суд је тада пристао на ту игру Кантоналног тужилаштва Сарајево, које је тада водила Далида Бурзић", каже он и додаје да је након те шокантне одлуке, Кантонални суд два пута пресудио да те саобраћајне несреће није ни било.

"За Давида и даље чекамо одлуку Уставног суда, сада већ пуних 18 мјесеци. Не знам шта се чека, бојим се само да она не буде повезана са локалним изборима. То би био још један шок, једна јако фрустрирајућа ситуација, али још увијек желим да вјерујем да ће та одлука бити донијета већ на сљедећој сједници како сам и добио информације", казао је адвокат Ифет ферагет у интервјуу порталу Бука.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Рале

19.09.2020 16:20

Ни ове судије неце мимо система, па и они су дио тог озлогашеног система, КО ЈЕ УБИО ДАДИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.09.2020 17:45

Бог с тобом и твојом породицом господине Ферагет. А те судије и остали злотвори убрзо це поцети плацати цијену за своја злодјела. Родитељска суза кад падне на некога нема му помоци, ни њему, а назалост ни његовим потомцима. ПРАВДА!

Name

У праву је Милорад!

19.09.2020 19:08

Уз сво дузно постовање ста суд који доноси одлуке о уставности неког закона има са убиством или убиствима. Они су изнад устава који стите јер раде ста хоце и кад хоце по прописима које су сами написали. Цекате на одлуку годину и пол и јос вјерујете у ту инстанцу ако је и од "уставног" суда пуно је.

Name

Валтер

20.09.2020 07:54

Додику,бакиру и човићу је стало до кандидатског статуса за ЕУ ко до лањског снијега.Овај статус им највише одговара даугњетавају народ и пљачкају до миле воље.Овакав “статус”нема ни један монарх на свијету.

Name

лола

19.09.2020 16:23

Господине Ифете,због понизених,пригањаних,хапсеих и тузних родитеља,стрпајте покварену тузилацку и судску мафију заједно са Лукацем у затвор док им кости не иструне ! Имају ли дјецу брацу,сестре ?Боје ли се бога,правде,мисле ли на своје породице?Како би се осјецали да се њима то догодило ? Правда за све недузно убијене у БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2020 17:58

То њих не интересује. Они осјећају да су они и њихови недодирљиви.

Name

Гроф

19.09.2020 16:26

Корупција,мито,бахатост, жеђ за влашћу,неморал,непотизма и потенцирање на национализму су разорили Босну као друштво и земљу...бојим се да нема повратка, предалеко је отишло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јала брат

19.09.2020 16:34

Да ли на ту одлуку Уставног суда БиХ утиче избор за Републичког јавног тужиоца или за судију Врховног суда Српске? Јој плагијатори кад ће вас ђаво однијети да продише овај народ којем на жалост припадате. Пу поган

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

19.09.2020 16:42

Ко нас је клео није губио вријеме.Шта друго рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.09.2020 16:47

И овај је права битанга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

19.09.2020 19:25

Битанга???????

Name

Ре

19.09.2020 19:25

Срам те било!!!

Name

Лела

20.09.2020 20:38

Намазан је Ифет

Name

Директ

21.09.2020 09:58

Све си рекла. :)))

Name

забринута

19.09.2020 17:31

БИЗОНУ сметају стране судије,незнам ста реци??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.09.2020 09:59

Свима сметају, не само њему.

Name

ТЕШКО НАМА

19.09.2020 17:56

Нема од кандидатског статуса ништа. Они ће се одрећи свега само да спасу себе од одговорности. Без промјене власти нема ништа од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

20.09.2020 06:09

а промијене власти нема без ???????

Name

Глад

20.09.2020 07:47

Зато само гласајте за њих и продајте свој зивот за 50км,нас народ само као кука,као гладни смо,као зедни смо,као немамо услове за зивот,онда додју избори,уради се у улици.400 метара асфалта,задју по селима дај мало брасна и уља и свима је власт Бог и сви гласају за њих,а они убијају и хапсе насу дјецу,туку,ста треба овом насем глупом народу да би схватио гдје ми зивимо,да нас воде примитивни људи без икаквог струцног образовања,који се возе хеликоптерима а ми претурамо по контејнерима,докле да возе пасате 8 аудије 8 а ми да исемо бициклима,умјесто да ми тросимо насе паре,они их тросе и јос казу власт је направила пут,крузни ток од НАСИХ пара јер су регистрације сваке године скупље,па ко је луд овде висе,хвала тим људима сто свој образ и цаст дају за 40 до 50км.фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ја

20.09.2020 11:29

Све си у праву само да додам још нешто. Видјели сте у Индији Полиција има дуге дебеле стапове(палице) и кад удара иде редом кога стигне. Е то и овдје треба тући редом док се овај јадни народ не опамети и почне да масовно излази на изборе, да гласа по савјести а не за биједу од 20 КМ, за пакетић,за мало асфалта, за обећање о послу и сл. Само дуги штапови и удри редом јер немозес погријешити никако.