Сви Американци ће се вакцинисати против короне до априла

Амерички предсједник Доналд Трамп обећао је да ће до краја године бити произведено 100 милиона доза вакцина против корона вируса те најавио да ће до априла наредне године бити довољно доза да се вакцинише 330 милиона Американаца.

Свијет 19.09.2020 | 07:33
Сви Американци ће се вакцинисати против короне до априла

ЦНБЦ пише да је Трумп показао оптимизам у вези с резултатима клиничких испитивања експерименталне вакцине.

"Произвест ћемо најмање 100 милиона доза вакцина до краја године, а онда највјероватније много више. Стотине милиона доза биће на располагању сваки мјесец те ћемо до априла имати довољно вакцина за све Американце", рекао је Трамп.

Трамп није навео који ће произвођачи бити способни испоручити ове количине, иако су двије фармацеутске компаније Модерна и Пфизерм у трећој активној фази клиничких испитивања својих експерименталних вакцина. Прва очекује резултате у новембру, а друга у октобру.

Међутим, ове Трампове тврдње су у супротности с мишљењем шефа Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) који је раније ове седмице рекао да САД неће почети вакцинисати људе најраније до новембра или децембра, а дозе ће у почетку бити ограничене.

Директор ЦДЦ-а Роберт Редфиелд је додао да вакцина неће бити широко доступна до љета или почетком јесени наредне године. С друге стране, Трамп је био упоран и казао да ће велике количине вакцине бити испоручене путем војске.

Овакви Трумпови коментари услиједили су два дана након што је рекао да би америчка влада могла почети дистрибуцију вакцина против корона вируса већ у октобру. Осврнуо се на тврдње Редфиелда да вакцина неће бити доступна широкој јавности тако брзо те то мишљење назвао погрешним.

"То су само нетачне информације након којих сам га назвао и он ми је рекао да се можда збунио или да је његов говор нетачно пренесен", додао је Трамп.

Доступност америчке вакцине важна је тема предизборне трке за предсједничке изборе 3. новембра у којој је демократски кандидат Јое Биден рекао да не вјерује Доналду Трумпу, те истакао да вакцину треба одобрити само уз поштовање строгих сигурносних стандарда.

Такође, постоји могућност да ће Трампове тврдње додатно забринути стручњаке за заразне болести као и научнике те да ће самим тиме сматрати да Бијела кућа врши притисак на америчке регулаторе да одобре вакцину прије него буде адекватно тестирана.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

19.09.2020 05:54

Избори...докле је то све отишло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори

19.09.2020 07:31

Због дјутурума свијет стао! Али сам за Трампа, док је њега и нама се боље пише!