Немају ни времена ни новца за набавку опреме за изборе

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ обавијестила је дописом све локалне заједнице у Босни и Херцеговини да имају обавезу да обезбиједе маске и дезинфекциона средства као и осталу заштитну опрему неопходну за гласање у условима пандемије ковида-19, међутим проблем је што многе, поготово веће изборне јединице то неће моћи испоштовати, како због недостатка новца, тако и због обавезе спровођења тендера за набавку те врсте опреме, за који нема времена.

Република Српска 18.09.2020 | 07:19
Немају ни времена ни новца за набавку опреме за изборе

Оно што је занимљиво јесте да су локалне заједнице, али и институције БиХ и ентитета практично игнорисале овај допис ЦИК-а, јер иако је писмо послато на више од 150 адреса, одговор је стигао са њих 13, и то само од локалних заједница, а тек четири су спремне да набаве ту опрему. На јуче одржаној сједници ЦИК-а поново је истакнуто да су могући огромни проблеми јер, како ствари сада стоје, избори ће се спровести без материјално-техничких средстава неопходних за гласање у условима ковида-19, због чега су одлучили да поново пошаљу допис свима и траже хитну реакцију. 

"Добили смо допис ЦИК-а. Мале локалне заједнице које немају пуно бирача и бирачких мјеста и немају толики проблем колико имају велике као што су Бањалука, Бијељина... Прво, нема пара у буџету за ту опрему, а друго с временом су у цајтноту јер, за разлику од мањих општина, које то могу набавити директним споразумом, велики градови ће морати расписивати тендер", рекао је за "Независне" Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

За набавку заштитне опреме коју је Инструкцијом о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19 прописао ЦИК појединим локалним заједницама требаће значајан новац.

Примјера ради, град Бањалука по инструкцији ЦИК-а биће у обавези да набави десетине хиљада заштитних маски, затим неколико хиљада средстава за дезинфекцију како руку, тако и радних површина чланова бирачких одбора, али и мјеста гдје се налазе бирачке кутије.

Такође, Бањалука ће, рецимо, морати да набави и око 300 бесконтактних топломјера, око 1.000 визира за чланове бирачких одбора и бројну другу опрему.

"Допис ЦИК-а је отишао на органе општина и градова и они се позивају на члан закона који обавезује све органе власти у Босни и Херцеговини да помажу изборним органима, а одмах након тога су се оградили да су они средства за изборе планирали прије пандемије, али и сви органи и локалне заједнице су планирали буџете и средства прије пандемије и нема новца за те намјене", рекла је за "Независне" Нада Батинар, предсједница Градске изборне комисије Бањалука.

Наглашава да је поред заштитне опреме проблем и сама инструкција ЦИК-а, која је пуна нејасноћа и практично неспроводива у пракси јер се постављају бројна питања на која нико не одговара.

"Тражили смо објашњења и предлагали ЦИК-у да урадимо симулацију изборног процеса, али никада одговор нисмо добили. Шта са људима који дођу са температуром? По инструкцији, они могу и треба да гласају, али шта онда са гласачким листићем који мора у кутију и који се мијеша са осталим који касније треба да се броје и пребројавају, затим шта је улаз на бирачко мјесто, да ли је то, рецимо, улаз у учионицу у којој се гласа или улаз неке школе? Како одржати дистанцу, затим шта је са мобилним тимовима који улазе у куће итд.. Ни на једно питање немамо одговор", истакла је Батинарова.

Иначе, ЦИК је Инструкцијом о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19, између осталог, прописао да по сваком бирачком мјесту треба 20 ролни тоалет-папира, осам убруса, по четири пара рукавица за сваког члана бирачког одбора, затим течни и чврсти сапун. Поред тога, по бирачком мјесту неопходно је обезбиједити и постере са објашњењем за гласање, траке које усмјеравају бираче, канте за одлагање рукавица, маски итд.  

По питању набавке заштитне опреме за одржавање избора већ неколико пута било је ријечи и на сједницама ЦИК-а, а била је и одлука да се тражи међународна помоћ у опреми, међутим још нема информација да ли се неко јавио и донирао ту опрему.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Вупер

18.09.2020 05:52

Само да је међународне помоћи. Избори су јуче планирани па нема времена све да се уради, паре се разбацују и тражи помоћ. Предлзем да се одглоде избори док ови из власти не поумиру, нека их

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.09.2020 09:01

А занабавку тестова на НИШТА имају времена на претек.

Name

Бањалучанин

18.09.2020 13:47

Ево нећу моћи спавати зато што немају пара за изборе. Само у оболан човјек може поредити вирус и изборе.

Name

Тендер

18.09.2020 06:30

Па рјесење је да врсе набавку до 6000 КМ и онда им не треба тендер. Доказали су да бар то знају радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

18.09.2020 06:34

Бем вас неспособне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јутрос Пинк 2

18.09.2020 06:34

Бурле на пинку јутрос износи лажи како је са Пленковићем и Милановићем разговарао у Загребу о одлагању отпада на Трговској Гори.А за хрватске медије и БиХ јуче у Загребу ни ријечи о Трговској гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2020 07:22

Страсно каква будалетина.

Name

Пиxy

18.09.2020 07:02

Као да су избори важни...исти владају 20 година, само се ротирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пиxy

18.09.2020 10:14

управо због блеја неинтелигентних, тј. неандреталаца као ти и јесте нам овако и јесу толико дуго преваром на власти

Name

Смрт фасизму

18.09.2020 07:29

Халооо људи хајмо се мало “дозвати “ људству овде се мјесају бабе и жабе .Постоје кризни штабови они дају “наредбе “како се понашати код епидемије то једно друго колико људи сваки дан посјети различите установе (банке судове посте итд ) ко им обезбједи заштиту (маске и шта већ ...)Кад се нешто ХОЋЕ онда се ТО УРАДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

18.09.2020 13:07

ХАХАХА, СУПЕР ОДГОВОР НА СВЕ ТЕ ЖАЛОПОЈКЕ, КАКО МОГУ ИЋИ У БАНКЕ, ПОШТЕ, ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ, ОПШТИНЕ итд. А НА ГЛАСАЊЕ НЕМОГУ ,, КАО,, РАДИ ЗАШТИТЕ, ОД ЧЕГА НАМ ЗАВИСИ ЕГЗИСТЕНЦИЈА НАША И НАШЕ ДЈЕЦЕ...ФУЈЈЈЈ. ЈЕБЕМ ТЕ ДРЖАВО КАКВИ СМО МИ НАРОД...АЛИ ИМА РЈЕШЕЊЕ И НА ТО...ТЕНДЕР ИЛИ БЕЗ ТЕНДЕРА ( Преко везе ) НАБАВКА КАО ЗА ,,РАСПИРАТОРЕ И.,, ШАТОР--ПОКРЕТНУ БОЛНИЦУ....АЛИ НО КОМЕНТ....

Name

Па

18.09.2020 07:33

Ово је смјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.09.2020 08:03

Тренутно сви имају маске али требају изборне да се препознају гласаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

18.09.2020 10:12

а месар иде около и дјели по 100000км? ови стварно мисле да ће да угњетавају до вијека? е нећете

ОДГОВОРИТЕ