Фоторепортери у Минску осуђени на затворску казну

Хрудзин, награђивани фотограф коме је, недавно, одузета акредитација док је радио као дописник РФЕ/РЛ у Минску, и Васјукович проглашени су кривим за кршење бјелоруског закона о масовним окупљањима

Свијет 17.09.2020 | 22:05
Фоторепортери у Минску осуђени на затворску казну

Окружни суд у Минску осудио је 16. септембра фоторепортера Радија Слободна Европа (РФЕ/РЛ) Улаза Хрудзина и фриленс фотографа Александра Васјуковича на 11 дана затвора због "учествовања у неовлашћеном митингу" у пријестоници Бјелорусије, саопштила је данас ова станица.

Хрудзин, награђивани фотограф коме је, недавно, одузета акредитација док је радио као дописник РФЕ/РЛ у Минску, и Васјукович проглашени су кривим за кршење бјелоруског закона о масовним окупљањима.

Двојицу фотографа и још једног новинара у бару у Минску привела је група људи 13. септембра, на дан када су се десетине хиљада људи окупиле у главном граду Бјелорусије у знак протеста против званичних резултата предсједничких избора 9. августа којима је проглашена побједа актуелног предсједника Александра Лукашенка.

Протести у Белорусији почели су након избора 9. августа на којима је, према званичним резултатима, Лукашенко остварио право на шести мандат, освојивши више од 80 посто гласова.

Демонстранти и западне земље оцијенили су изборе као намештене. Опозиционе групе сада позивају на нове изборе, као и на пуштање политичких затвореника, те на независну истрагу у вези полицијског насиља према демонстрантима након избора.

(РСЕ) 

Коментари / 0

Оставите коментар