Шпанска полиција: Све више криминалаца из БиХ, Хрватске, ЦГ

У Шпанији је све више чланова криминалних група из источне Европе, попут Албаније, Црне Горе, Хрватске и БиХ, саопштила је шпанска полиција Цивилна гарда.

Свијет 17.09.2020 | 08:42
Шпанска полиција: Све више криминалаца из БиХ, Хрватске, ЦГ

Претходно је тамошња полиција зауставила једрилицу са троје хрватских држављана код којих је нашла тону кокаина.

Како преноси Блиц, те криминалне групе налазе се углавном у стратешким зонама за путовања преко Атлантског океана, попут Канарских острва, северне покрајине Галиције и јужне обале Шпаније.

Групе које тамо "оперишу" одговорне су за велики део увоза кокаина у Европу, навела је у саопштењу Цивилна гарда, која је 9. септембра ујутро пресрела хрватску једрилицу око Канарских острва, са око 980 пакета килограма кокаина високе чистоће.

Једрилица је пловила под хрватском заставом, посаду су чинила тројица хрватских држављана, који су ухапшени, а дрога намењена европском тржишту вредна је око 40 милиона евра.

Према до сада прикупљеним сазнањима кокаин је био намењен европском, шпанком и хрватском нарко тржишту, саопштила је хрватска полиција.

Имена ухапшених држављана Хрватске нису објављена.

Троје хрватских држављана од раније је повезано са трговином дрогом и трговином оружјем, саопштила је Цивилна гарда, а пренела агенција Хина.

Хрватска полиција прикупила је у оквиру својих активности иницијална сазнања о прекоокеанском кријумчарењу већих количина кокаина у које су, као припадници такозваног "Балканског картела", активно укључени хрватски држављани.

С обзиром на таква сазнања, почетком ове године су полицајци националне канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала - Службе криминалитета дрога и Службе Сплит, те Полицијске управе шибенско-книнске, започели истраживање кодног назива Фалкуша.

Због израженог међународног карактера криминалних активности већ у почетној фази, хрватска полиција је покренула трилатералну сарадња са шпанском Цивилном гардом, те француском царином, саопштила је хрватска полиција.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Постено

17.09.2020 21:50

Браца по материји.

ОДГОВОРИТЕ