Европа има ново жариште а власт је под жестоком критиком

У Чешкој је у последња 24 сата откривено 2.139 нових позитивних на коронавирус, а број преминулих којих је сада од почетка пандемије 482.

Свијет 17.09.2020 | 08:37
Европа има ново жариште а власт је под жестоком критиком

То је први пут од почетка епидемије да има преко 2.000 за 24 часа.

Од првог случаја 3. марта у Чешкој је тестирано преко 1,1 милион људи, а до сада су откривена 41.032 заражена, од чега се излечио 22.931 човек, док је по подацима закључно са средом активно 17.619 случајева, а 482 људи је преминуло од почетка пандемије.

Број новозаражених убрзано расте од почетка септембра, док знатно спорије расте и број хоспитализованих којих је према јутрошњим статистикама Министарства здравља било 388, што је за 55 пацијената више него претходне седмице, а од чега је у тешком стању на интензивној нези или респиратору 81 пацијент.

Од почетка септембра је преминуло 58 људи позитивних на корона вирус, а за последњих недељу дана повећао се за четвртину број пацијената који захтевају интензивну негу.

Министар здравља Адам Војтех саопштио је синоћ да од петка Чешка поред обавезе да се у затвореним просторијама носи заштитна маска која важи од 10. септембра уводи и забрану за манифестације и окупљања у затвореним просторијама на којима би стајало више од 10 људи уз изузетак за изложбе, сајмове или сличне манифестације.

"За разлику од пролећа већина новозаражених су сада млади између 20 и 29 година старости. То могу да буду људи који су се заразили у ноћним клубовима и извор су заразе медју ризичним групама. То су окупљања где је велики број људи у затвореним просторијама. Убудуће се неће моћи продавати улазнице са стајање на њима, увек мора да буде конкретно место где се седи", најавио је нову меру министар здравља Војтех.

У ресторане, барове и клубове тако од петка у Чешкој може да уђе само онолико људи колико може да седне, а када не једу и не пију и устану са места морају да носе заштитну маску.

Министарство здравља треба данас да представи даље нове мере, а научници су у отвореном писму позвали владу да убудуће коначно одлучује искључиво према препорукама и ставовима епидемиолога и стручњака.

Под жестоком критиком је пре свега премијер Андреј Бабиш, зато што је за разлику од пролећа када су он и влада препустили одлучивање струци, спречио одлуку епидемиолошког тима и министра здравља да се од почетка септембра врати обавеза ношења заштитне маске, јер медју Чесима "не би била популарна" а у јесен су регионални избори.

На крају су уведене маске, и то 10 дана касније под притиском пораста новозоражених, а то је учињено и у ширем опсегу него што су епидемиолози захтевали крајем августа.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вања Намиру

17.09.2020 07:32

Није то корона, него прехлада која је тренутно појачана алергијом на полен АМБРОЗИЈЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало људи

17.09.2020 09:41

Па мајка вам Ста це бити у Октобру,Новембер И Децембер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зориц5688

17.09.2020 22:03

врло је симптоматицно да гдје год су избори та земља постане нагло заристе короне тако це бити и код нас видјецете јер треба престрасити народ да их изадје сто мање на изборе људи само се не дајте преварити ако нецете да додје до немира послије онда иyадјите на изборе у сто вецем броју и гласајте као браца у ЦРНОЈ ГОРИ

ОДГОВОРИТЕ