Почиње истраживање националне ковид слике у Српској

Са студијом о серолошким испитивањима на подручју РС требало би да почнемо за петнаестак дана, значи до краја септембра, а тренутно се налазимо у завршним припремама, рекао је за "Независне" Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи.

Република Српска 16.09.2020 | 07:17
Почиње истраживање националне ковид слике у Српској

Националну студију серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији РС, која је значајна јер ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана РС, водиће медицински факултети у Бањалуци и Фочи у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС.

Бокоњић је рекао да ови факултети тренутно раде на усклађивању студије с принципима и протоколима Свјетске здравствене организације (СЗО).

"Суштина је да се протоколи студија у потпуности ускладе с протоколима студија других земаља које су рађене да би се резултати могли упоређивати", рекао је Бокоњић.

Додао је да је у завршној фази и набавка потребне опреме, за коју ће Влада РС издвојити 200.000 КМ, и то за набавку два ЕЛИСА анализатора и других потребних инструмената, да би се ова студија могла спровести.

"Студија је веома важна јер тиме добијамо податке колико је тренутно људи који су већ имали корону, неки од њих тога нису ни били свјесни јер су били асимптоматски преносници, а на основу тога ћемо донијети одређене закључке колико смо далеко од колективног имунитета", казао је Бокоњић.

Истакао је да се разматра да се почетком наредне године ради још једна студија о серолошким испитивањима на подручју РС.

"Сматрамо да је то погодан тренутак да се студија уради поново, да бисмо могли упоређивати податке које ћемо добити сада с подацима које ћемо добити почетком сљедеће године", рекао је Бокоњић.

Нагласио је да ће студија бити рађена на око 3.000 узорака, а испитивања ће се вршити на основу методе случајног узорка.

"Према упутствима СЗО, број испитаника ће бити око 1.500 домаћинстава пута два, а узорци ће бити рандомизирани на подручја цијеле РС. Ако једно домаћинство не пристане на тестирање, тестира се сљедећа породица користећи методологију случајног узорка", закључио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука, у разговору за "Независне" је рекао да ће се студија вршити у неколико фаза, те да ће у првој фази бити узети узорци од око 500 домаћинстава.

"У сарадњи с колегама из домова здравља према насумичном избору домаћинстава ћемо одрадити и анкетирање, у смислу да ли су особе боловале од ковид-19 или имају нека друга обољења, и то ћемо архивирати у базу, а паралелно с тим ћемо узимати узорке крви који ће бити допремани у лабораторије", објаснио је Шкрбић.

Додао је да ће ова прва фаза испитивања трајати око два мјесеца.

"Ово је значајно јер ћемо први пут имати слику имунског одговора популације РС. У наредних годину дана биће важно да пратимо особе које испитамо да бисмо знали шта се дешава с колективним имунитетом становништва РС", закључио је Шкрбић.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Митар

16.09.2020 06:16

"...колико је тренутно људи који су већ имали корону, неки од њих тога нису ни били свјесни јер су били асимптоматски преносници" Не постоји наука која ће препознати овакве случајеве. Једино да ангажују бабе врачаре са Института за врачање у Фочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

16.09.2020 08:12

Ма сировине немају они појма куд ударају!

Name

Ликац

16.09.2020 09:30

Не разумијем шта је поента овог испитивања када се већ види да се један појединац може више пута заразити? Због чега је битно колико је људи до сада заражено и колико их има антитјела, шта ће унаприједити у борби против Цовида 19? Личи на беспотребно бацање новца .....чувајте паре за неку вакцину...

Name

Мирослав

16.09.2020 07:17

Мој народе па ови ништа нису имали , кад се нешто деси а претпоставаља се да ће требати , нема , онда тек ће мо набавити ,само да распишемо тендер или да још сачекамо ,можа ће нам неко донирати, ми смо то набавили ,зар не видите како ми марљиво радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

16.09.2020 08:09

У робним резервама нема ни једна конзерва јефтиног месног нареска за не дај Боже. А да, нема ни робни резерви, ха ха...

Name

Милорад

17.09.2020 06:56

Хахахахахахаха.....

ОДГОВОРИТЕ