Универзитет за пословне студије ради без акредитације, на 3. спрату плес око шипке, на 4. апартмани!

Како сазнаје Инфорадар, Универзитет за пословне студије (УПС) у Бањалуци пуне двије године ради без акредитације Агенције за акредитацију БиХ, чиме су тешко оштећени многобројни студенти, посебно они из Федерације БиХ и остатка региона који за школовање на овом приватном факултету плаћају и до 10.000 марака.

Република Српска 15.09.2020 | 07:14
Универзитет за пословне студије ради без акредитације, на 3. спрату плес око шипке, на 4. апартмани!

Из службених докумената на страници Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ (ХЕА) уочљиво је да је акредитација УПС-у издата у октобру 2013. године, и то на период од пет година, до октобра 2018. Након тога, иако све вријеме нормално ради, УПС није реакредитиран, а што нам је потврдио и директор ХЕА-е Енвер Халиловић.

ТРЕНУТНО ДИПЛОМА СА „УПС“ ВРИЈЕДИ САМО У РС

Он је кратко изјавио да је све оно што пише на страници Агенције тачно, те да нема шта више додати.

„Све вам лијепо пише на страници и немојте ме ништа око тога даље питати“, кратко је прокоментарисао Халиловић. Након изјаве Халиловића из Агенције је стигао и писмени одговор у којем су изостанак акредитације правдали „одређеним политичким тензијама са Републиком Српском“.


Халиловић: Све вам лијепо пише на нашој страници

Према Радовану Клинцову, власнику УПС-а, све је до директора Халиловића, „човјека пред пензију“. Клинцов „вјерује“ како ће се ситуација ријешити када Халиловић оде и тврди да студенти и дипломанти не могу имати проблема иако посједују диплому факултета који нема акредитацију од стране државне агенције.

„Нама акредитацију даје наша агенција у Српској“, каже власник УПС-а.

На питање Инфорадара да ли то онда значи да лиценца Агенције за акредитацију на нивоу БиХ није ни битна, Клинцов мијења причу и одговара да „јесте битна“.

Клинцов: Министар се укључио, биће то ријешено..

„У све се сада укључио и наш министар. Надам се да ће се ово у наредном периоду ријешити“, рекао је Клинцов, додавши како има још приватних факултета из РС који нису добили лиценцу државне Агенције.

Међутим, то је тек дио проблема. Други, још већи проблем, који се тиче директно студената, јесте да то у пракси значи да уколико УПС није реакредитован од стране државне агенције – њихова диплома не вриједи нигдје изузев на територији Републике Српске! Занимљиво је и да је Агенција за акредитацију РС уз више опаски издала лиценцу УПС-у прошле године.

У тим опаскама нигдје нису споменуте просторије у којима се обављају активности које се више тичу хотелијерства а не високог образовања, дакле цијела једна група апартмана на посљедњем спрату УПС-а. Но, о томе ћемо касније.

„Диплома овог приватног факултета без реакредитације ХЕА не вриједи на цијелој територији БиХ и у земљама региона, а познато је да је већина студената УПС-а управо из ФБиХ и региона. У питању су стотине хиљада марака за које би могли бити оштећени студенти, јер плаћају нешто што им неће бити од користи“, каже саговорник Инфорадара, одлично упућен у пословање приватног факултета на којем је, подсјећамо, стручно знање стицао и Осман Мехмедагић Осмица, директор Обавјештајно-безбједносно службе (ОБА) БиХ.

Он објашњава да акредитација коју је издала Агенција у РС не значи ништа уколико то не аминује и она на нивоу БиХ, јер је по том питању „Устав јасан“.

Инфорадар је приликом посјете УПС-у затекао студента кога су шокирале информације о непостојању државне лиценце, те се забринуо шта ће бити са његовом академском будућношћу након школовања.

„Нико нас није упознао са овом ситуацијом, а посебно сам изненађен што тако нешто, колико чујем, траје већ двије године. Не знам на који начин они мисле да се ми запослимо послије школовања, ако факултет није реакредитован, и да ли је то уопште могуће“, пита се овај студент, који је из разумњивих разлога инсистирао на анонимности.

ЕГЗОТИКА НА ФАКУЛТЕТУ 

Наш портал је, истражујући рад приватног факултета, открио да УПС није попут осталих високошколских установа чије су просторије намијењене искључиво за образовање будућих академских радника. Он то заправо није ни ублизу.

УПС изнутра више личи на какву егзотично-хотелијерску установу у којој је низ просторија ненамијењених образовању студената, барем не оном академском.

Тако је на трећем спрату УПС-а просторија у којој се изводе егзотични плесови око шипки. И на званичној страници клуба који користи ове просторије на УПС-у уредно пише да се ради „о првом студију Поле данцеа у БиХ“.

Студенти овог приватног факултета тако могу, између осталог, добити и „јединствени облик фитнесса“ који комбинује пилатес, јогу, вјежбе снаге и плес око шипке. Ако се превише уморе и немају куд, могу уплатити и један од апартмана на четвртом спрату факултета. Но, о томе нешто касније.

У разговору са новинарима Инфорадара у Поле данце клубу су уредно потврдили да су њихове просторије на трећем спрату зграде УПС-а.

„Уколико сте заинтересовани, можете доћи и бесплатно присуствовати часу. Цијена је иначе 40 марака уколико су два термина седмично, а 50 марака за три и више термина“, рекао је љубазни женски глас.

Када смо, пак, упитали власника УПС-а Радована Клинцова да нам прокоментарише овај егзотични спорт у објекту високообразовне институције, он је одговорио: „Ма какав плес око шипке, откуд ви то знате“…

Како се пењемо спратовима ове установе, све је интересантније. Тако је на 4. спрату смјештено ни мање ни више него 14 апартмана који се уредно издају, иако УПС, барем према папирима, није хотел!

На боокингу се ови „хотелијерски капацитети“ на овом факултету рекламирају под називом Ла Цаса апартмани. Имају бесплатан паркинг, интернет, климу, купатило, но кућни љубимци нису дозвољени.

Клинцов је у неколико наврата поновио да се ради о апартманима за гостујуће професоре, међутим наш даљи истраживачки рад, за који смо прошли и кроз одређене неугодне ситуације, открио је њихову потпуно другачију намјену. Према „протоколу“ уласка на УПС, иза улазних врата вас дочекује портир који је и више него сумњичав према непознатима. На наше питање да ли се у објекту УПС-а налазе апартмани, усљедило је потпитање: „Ко вам је то рекао?“

Након одговора да је све у реду, да смо за апартмане сазнали преко пријатеља и да желимо направити пословни аранжман, портир се „откравио“.

„Назваће вас један момак за 10 минута и објаснити све“, објаснио нам је портир са УПС-а. И позив је услиједио, тачно након 10 минута.

„Имамо 14 апартмана, за цијену се можемо договорити, али уколико је једна особа у питању онда је 25 евра по апартману“, упутио нас је мушкарац који нас је контактирао. „Осим ноћења, можемо се договорити и за доручак, ручак, како год желите, све се можемо договорити“, објаснио нам је љубазни младић.

Питање које се након свега намеће гласи: Како је ова установа, чији су 3. и 4. спрат дисфункционални, односно с потпуно другом намјеном, уопште могла да добије било какву лиценцу за образовање?

АЛКОХОЛ НА ДОХВАТ РУКЕ СРЕДЊОШКОЛЦИМА 

Да је власник УПС свјетлосним годинама „испред“ конкуренције потврђује и случај Средњошколског центра Гаудеамус, који је такође у власништву Клинцова.

Само у овом конкретном случају дозвољено је да се у објекту у којем бораве средњошколци уредно точе алкохолна и друга пића. Наиме, незаконитом одлуком градских службеника у згради у којој се налази Гаудеамус отворен је ресторан.

„У овом ресторану обављамо и праксу на Одсјеку за хотелијерство и туризам, тако да не видим никакав проблем“, каже Клинцов, који наводи како ресторан има дозволу и рјешење за рад. Међутим, точење алкохола у близини дјеце јесте проблем, а још већи чињеница да је ресторан у којем се точе алкохолна пића готово у строгом центру града, да ради стално и да је отворен за све госте.

Саговорник Инфорадара каже да је надлежни службеник у Градској управи у први мах одбио потписати рјешење којим се дозвољава рад ресторана, али је убрзо позван на брифинг на којем му је речено да му неће бити продужен уговор о раду уколико не потпише.

Одговор на основу чега је издато рјешење за рад спорном ресторану у оквиру средње школе из Градске управе Бањалука, на коју су нас упитили из Републичког инспектората, ни након 20 дана чекања нисмо добили…

(Инфорадар.ба)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

15.09.2020 07:30

На тај факултет иду они што шу дошли до пара како су дошли и немогу га нигдје друго ни завршити. А кад као заврше онда могу радити само у БиХ као подобни а што незнају ништа кога то брига. Пошто изгледа имају пара да ишта знају студирали би негдје у иностранству и показали колико вриједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 08:33

И шта ће се догодити када се појави такав стручњак на послу скупа да неким ко је учио истински и радио, ко не познаје за шибицарска правила?

Name

Сале

15.09.2020 08:45

Ако сам добро схватио, Универзитет има акредитацију Републике Српске а нема акредитацију БиХ.? Па зар Миле признаје БиХ? Зар то није пренос још једне надлежности.? Или је у току уписни рок па конкуренција ради своје.

Name

пр

15.09.2020 08:52

КАТАСТРОФА....ЗА 2-3 ГОДИНЕ МИ ЋЕМО БИТИ МИГРАНТИ

Name

А

15.09.2020 09:30

Не знају

Name

СЕТАЦ за ТЕСКО НАМА

15.09.2020 10:01

А ти бас много знас. Требало би те вратити у цетврти разред основне сколе, да поновис негацију.

Name

МАЈМУНСКО ОБРАЗОВАЊЕ

15.09.2020 11:42

ЕВО ГА. АРАПСКИ БРОЈЕВИ СУ 0,1,2,3,4,5,6,7.8.9. САМО У МАЈМУНСКОМ ОБРАЗОВАЊУ ЉУДИ МОГУ ОВАКОВЕ КОМЕНТАРЕ ДАВАТИ. СИГУРНО БИ ИСТО ОДГОВОРИЛИ И НА ОВОМ СМЕЋУ ОД ШКОЛЕ. ДАКЛЕ УРНЕБЕСАН ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ: Питали су грађане шта мисле о увођењу арапских бројева у школе, ОДГОВОРИ ЋЕ ВАС НАСМИЈАТИ, АЛИ И ШОКИРАТИ. ДАКЛЕ ЗА ОНЕ КОЈИ МОЖДА И ХОЋЕ НЕШТО ДА ЗНАЈУ АРАПИ ПИШУ ИНДИЈСКЕ БРОЈЕВЕ. А ИНАЧЕ ИЗМИСЛИЛИ СУ И НУЛУ И АЛГЕБРУ. НИШТА НА СВИЈЕТУ НИЈЕ ТОЛИКО БРИЉАНТНО КАО АЛГЕБРА. МАЈКА СВИХ НАУКА. ЗНА ЛИ ИКО ИШТА И У ОВОЈ ЗЕМЉУ И У МАЈЦИ СРБИЈИ.

Name

Прошлост

15.09.2020 07:47

Ех да смо ми имали све то докле би догурали у бившој ЈУГИ ДОБРОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

15.09.2020 09:01

Почео уписни рок.

Name

Мики

15.09.2020 07:48

То је владавина права до савршенства.😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.09.2020 07:50

Жешћи куплерај нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 09:14

Сто се тице факултета и његовог кредибилитета не бих о томе. Сто се тице куплераја, нема смисла тако говорити јер ту је балетска скола у коју иду дјеца од сест година. Немојте етикетирати дјецу! Прва балетска скола ту изнајмљује простор за свој рад. Молим вас да свој примитивизам обуздате због те малољетне дјеце.

Name

митар

15.09.2020 08:03

Који црни студенти. Чуј оштећени студенти. То су будући паразити и неспособњаковићи што иду да купе диплому без знања и који ће да оштете и фирму и државу гдје буду радили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

15.09.2020 08:21

Тацно тако

Name

Студент

15.09.2020 08:39

Знам доста особа које имају такво мишљење, у 90% случајева те особе никада нису ни крочиле на неки факултет. Овим коментаром вријеђате и мене као студента а и све студенте тог факултета. Али нисте Ви криви што имате ограничено мишљење, крив је портал који је дозволио такав коментар.

Name

Браво

15.09.2020 08:55

За добре стручјнаке моји побјегли у бјели свјет од таког доброг знања БРАВО баш напредујемо????????

Name

Ре Студент

15.09.2020 11:12

Крив је портал који је објавио мишљење које се неком не свиђа??? И Ви сте неко ко би једног дана требао допринијети стварању демократског друштва?! Ццццц

Name

Марко Краљевић

15.09.2020 12:00

Вјероватно ту има и добрих студената али би можда требао НАСИН телескоп да их нађе. Те факултете завршавају људи који су пред пензију и млади који неће да загрију столицу. Поједини студенти нако 5-6 година вуцања по бањалучком Универзутету дођу у неки приватни факултет који им призна све положене испите а остатак заврше за 3 мјесеца и дипломирају и ви то зовете школовањем и стеченим знањем. Ја сам 6 година гулио на државном са просеком 8 и сад радим на праонама и као конобар а ти са Упсовим већ раде у неким институцијама и само им треба папир да добију већи коефицијент и већу плату за свој нерад. А ви студенти тих факултета можете их прати и правдати колико хоћете али то вам је тако и ви то најбоље знате

Name

Милос

15.09.2020 08:15

Требају им апартмани за гостујуће професоре. Домаћи могу и негдје успут да испитују "студентице". Данашњи професори су нам баш професионални у свом раду, толико да свака шушица испира уста с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

15.09.2020 08:38

Ставите таблу Добро дошли у Републику Српску на улазу у факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

15.09.2020 08:45

И деца то треба да гледају, то говори о људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ху

15.09.2020 08:46

Знаци после сипке у апартман

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.09.2020 08:46

Јавни Универзитети у РС нису имали акредитацију две године па им није сметало да раде, зашто не би и приватни.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 10:35

Зато што јавни универзитети још увијек имају неки рејтинг и стару гарду професора. И зато што на приватном предају они који су једва и средњу сколу завршили, част изузецима што се тиче стручности, али су и такви упитног морала и професионализма.

Name

Ја

15.09.2020 18:36

Преко 50% професора који раде на државним факултетима предају и на приватним.

Name

Д

15.09.2020 09:02

Ово је апсурдно! У развијеним државама приватни факултети и школе су елитни. А овдје... И онда се ти студенти жале да их подцјењују! Ако ти је до знања, онда ваљда знаш гдје (не) треба да га тражиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

15.09.2020 09:17

Има само један детаљ везан за ову причу коју је Капитал.ба случајно или намјерно превидио, а мало људи зна. Поменути факултет располаже великим паркингом због кога је често у проблемима са одређеним људима који имају јако посјећене угоститељске објекте у близини (и сл.) и сукоби испливају на површину када се нека од тих интересних група приближи (или друга одаљи) од апсолутног владара Републике Српске. И јесте, толико је банално. Чајавец је направио хаос приликом приватизације када су саобраћајнице унутар комплекса бивше фабрике (као и паркинзи) постали приватно власништво. (Прво их је био купио један човјек), зато их Град није могао ни одржавати и сада су у лошем стању на одређеним потезима. Значи, основа проблема није то што је дио објекта претворен и изнајмљује се ради профитабилности другачије намјене, него је проблем изван зграде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и квислинзи

15.09.2020 09:22

Највећи проблем Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и уопште српског народа свих вјероисповјести су похлепни лицемјерни неморални егоистични политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом. Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2020 10:58

Цеститам на тексту уколико је написан из срца и уколико ниси члан неке политичке странке. Ових вриједности се не придржава нити једна од политичких партија у РС осим одређених појединаца који су углавном слободни стријелци и занемарени у друштву.

Name

Ре

15.09.2020 12:20

Којаси ти Будала?

Name

Обицно

15.09.2020 09:31

Ти са сипке заврсе у инститицијама. Згодно право, Алл ин 1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 10:37

Убацују их старе мрцине које им дају пролазне оцјене. Фуј

Name

Пропаст

15.09.2020 09:57

Цајавец и сл. су пропали зато сто се локалним тајкунима свидио простор. Зато је укинута и Војска РС , јер се неком свидио "Мали логор" и сл. Данас свака зграда има кафиц и универзитет, а ако слуцајно нема универзитет обратите се конобару . Ако цете за инзењера мало це Вас пропитати.Трагиекономицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.09.2020 10:45

егзотични спорт на факултету хаххахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

15.09.2020 10:59

Има ли краја овој идиотској власти у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ллл

15.09.2020 11:04

Која лаж...лиценцу не знам да ли посједује, али је факултет озбиљан. Јуче сам први пут боравио у згради УПСа и овој причи не вјерујем. Код нас је све политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЛИИ

15.09.2020 14:58

ХАХАХА ста казес, први пут боравио и вјероватно добио еxпрес диплому?Универзитет је дефинитивно озбиљан, озбиљна зајебанција, док попијес кафицу, мастер готов.

Name

За бања луку

15.09.2020 11:06

Ко је све завршио овај факултет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птт

15.09.2020 11:18

Најблизи сарадници Ј.Кривокуце у Постама РС заврсили су овај "факултет" у просјеку у 55.г зивота.Близу им скола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

15.09.2020 11:36

˝СТРУЧЊАЦИ˝!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ибро

15.09.2020 11:41

А јесули ту студирале оне ТРИ дародајке сто су скоро запослене од СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 15:32

Које??,

Name

Са

15.09.2020 16:45

На јаче позиције иду оне са Апеирона.

Name

Мајкицка

15.09.2020 23:32

Толико струцна, да пензија мирује....

Name

Рембрант

15.09.2020 13:40

Таман фино.те студентице кад заврсе добице посо на трцем спрату.и нису низаст друго са својим сиромасним знањем него за плес око сипке хахаха зивио секс,блуд,разврат,зивјела содома и гомора у бурлетовој прцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

15.09.2020 16:48

Сто је најгоре добиће посао у државној институцији, а одатле ће их неки стари магарац даље прогурати. Овдје посла има само за њихову дјечурлију и опајдаре.

Name

Ништа ни с чим

15.09.2020 17:18

Аман, па то на све личе више него на некакво училиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

15.09.2020 22:02

ЗАНИМЉИВО ЈЕ КАКО СЕ ЛИКОВИ ПРЕПОЗНАЈУ И НЕСВЈЕСНО ИСПЛИВАЈУ НА ПОВРШИНУ.

ОДГОВОРИТЕ