Како је дебели плеј из Сомбора постао НБА суперстар!

У најјачу кошаркашку лигу на свету дошао је као потпуно небитан лик из малене Србије, а постао је једна од највећих НБА звезда.

Кошарка 14.09.2020 | 20:44
Како је дебели плеј из Сомбора постао НБА суперстар!

Српски центар Никола Јокић одушевио је читаву планету својим маестралним партијама у чувеном "мехуру" у Орланду.

Са својим Денвером Никола прави чуда у најјачој лиги света. У недељу је водио тим до великог преокрета у шестом мечу полуфинала Запада против фаворизованих Клиперса. Био је незаустављив, невероватним потезима распаметио је љубитеље кошарке и данас тема број 1 у свету спорта. Звезде попут Ленарда и Пола Џорџа са неверицом су посматрале шта Србин ради на терену, меч је завршио са 34 поена, 14 скокова и седам асистенција!

Нагетси су тако потпуно неочекивано дошли до изједначења у серији и у уторак ће имати прилику да изборе пласман у велико финале Западне конференције НБА лиге.

Данас му се диви кошаркашки свет, легенде овог спорта причају хвалоспеве о Јокићу, насловнице најугледнијих медија посвећене су сјајном Србину... Ко би могао да помисли да ће такву славу стећи један малени буцко из Сомбора?!

Јокићева старија браћа су тренирала кошарку, па је отац инсистирао да и Никола крене на овај спорт. Иако је обожавао баскет, Никола није био одушевљен татином идејом јер у том моменту није имао физичке предиспозиције за кошарку.

Тада сам био нижи и пунији, али мој отац је био заљубљеник у кошарку и морао сам да идем. Будући да нисам био висок, ставили су ме на позицију плејмејкера, што је допринело квалитету мојих додавања", открио је једном приликом Јокић.

Коњи велика љубав

Никола је страствени љубитељ коња. У свом родном Сомбору има ергелу, а најдражи коњ му је Дреам Цатцхер (Ловац на снове).

"Када сам имао 12 или 13 година отац ме је одвео на трке и свидело ми се. Заљубио сам се у коње и уживам док проводим време са њима, то су невероватна створња", открио је Јокић за америчке медије.

Јуниорску каријеру је започео у кошаркашком клубу Војводина Србијагас. Због одличних партија које је пружао, потписао је уговор са агенцијом БеоБаскет чији је оснивач Мишко Ражнатовић, један од најпознатијих европских кошаркашких менаџера. Занимљиво, Ражнатовић је читајући извештаје са утакмица млађих категорија у "Журналу" запазио да неки дечак из Војводине сваке недеље има високе бројке, па је поручио својим сарадницима да га доведу у клуб.

Никола је убрзо прешао у Мегу. Са овим тимом је дошао до финала Евролигиног квалификационог турнира и изабран је за његову идеалну петорку. 2012. године је почео да наступа за сениорски тим. Наредне сезоне је одиграо 25 утакмица у Јадранској лиги и 13 утакмица у Суперлиги Србије.

У сезони 2014/15 је у просеку постизао 22 поена по утакмици. У 24 утакмице је забележио 222 скока и 527 индексних поена због чега је проглашен за најкориснијег играча Јадранске лиге, најбољег стрелца и скакача.

Захваљујући сјајним играма у Меги Николи се испунио дечачки сан. Екипа Денвер Нагеса изабрала га је као 41. пика на НБА драфту.

Јокић је драфт преспавао у свом Сомбору. Назвао га је старији брат Немања и пробудио: "Драфтован си у НБА лигу, како сад можеш да спаваш?!"

За само пет година у најјачој лиги света Никола (25) је од небитног лика из тамо неке Србије постао суперстар! Најбољи центар у лиги са невероватним прегледом игре и сјајним шутем. Плејмејкер у телу центра! Играч какав се само једном рађа.

За пет сезона у НБА дошао је до 10. места на листи свих времена по броју трпл-даблова на утакмицама. Има их 41. Нашао се у петорци лиге, изабран је за Алл стар меч и из дана у дан наставља да помера границе. Никола је једини играч у историји који је после само 27 мечева у плеј-офу успео да забележи 600 поена, 300 скокова и 150 асистенција. То није пошло за руком ни великом Џордану, Леброну, Меџику, Бирду...

Никола је посебан. На утакмицу гледа као на партију баскета са друштвом.

"Ја сваку утакмицу доживљавам као партију баскета код куће у Србији", рекао је новинарима пре неколико година Јокић.

Можда овакав приступ звучи неозбиљно за некога ко има петогодишњи уговор вредан готово 150 милиона евра, али то је Никола. Он једноставно максимално ужива у послу којим се бави и то доноаси резултате.

Шале због килаже

"Пре него што сам израстао, био сам дебели плејмејкер", рекао је Јокић једном приликом.

Никола је кроз читаву каријеру кубурио са килограмима. У средњој школи доста израстао и преселио се на центарске позиције.

Шале на рачун килаже кружиле су и дуго након одласка у НБА. Иако је пружао сјајне партије, често је био предмет спрдње на друштвеним мрежама због вишка килограма.

Током пандемије коронавируса је променио лични опис. Скинуо је вишак килограма, затегао се и изгледа боље него икад. Многи су страховали да сада неће моћи да се носи са далеко снажнијим центрима у лиги, али Никола их је све демантовао.

Репрезантација

У јулу 2016. године је био члан сениорске репрезентације Србије. Учествовао је на квалификационом турниру за Олимпијске игре и проглашен је за најкориснијег играча (МВП).

У августу је са репрезентацијом освојио сребрну медаљу на Олимпијади у Рију де Жанеиру. У финалу су изгубили од Сједињених Америчких Држава.

Био је члан репрезентације и на Светском првенству у Кини, када је наш тим заузео пето место.

(Курир спорт/Ј.М.)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ВАСКЕЗ

14.09.2020 19:38

Нидзо је ЦАР. Све остало је сувишно. А најбоље је када оног примитивца Нуркица пошаље по бурек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

14.09.2020 19:39

Браво Нидзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

14.09.2020 20:24

Један од мојих омиљених спортиста. Гледам НБА одувијек, али први пут навијам за Денвер Нагетсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дан

14.09.2020 21:14

Какав играч.играчина уф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокара

15.09.2020 05:00

Легенда момак, добар играч а уз то и скроман. Свака част !

ОДГОВОРИТЕ