Инвеститори морају да превладају ендемску корупцију

„Инвеститори морају да превладају ендемску корупцију, сложене законске и регулаторне оквире и владине структуре, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права и слаб правосудни систем“, наводи се у извјештају Стате Департмента.

Босна и Херцеговина 14.09.2020 | 20:20
Инвеститори морају да превладају ендемску корупцију

Стате Департмент бавио се страним улагањима у БиХ. 

Извјештај показује низак ниво ових инвестиција, првенствено због веома изражених коруптивних радњи и сложених поступака који се односи на законитости у закључењу пословних активности.

Стручњаци и невладине организације нису изненађени оваквим извјештајем.

Упркос чињеници да је отворена за страна улагања, БиХ има низак ниво страних директних инвестиција, стоји у извјештају америчког Стате Департмента. За првих девет мјесеци 2019. године, према подацима Централне банке БиХ, ове инвестиције износиле се 505 милиона долара.

За цјелокупну 2018. годину, вриједност инвестиција била је 458 милиона. У извјештају Стате Департмента наводи се и да је тржиште БиХ веома мало, те да су тиме мањи и приходи, а недостају и могућности за улагања. Разлога за овакво стање је много:

„Инвеститори морају да превладају ендемску корупцију, сложене законске и регулаторне оквире и владине структуре, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права и слаб правосудни систем“, наводи се у извјештају Стате Департмента.

Управо слаб правосудни систем један је од кључних разлога што је на првом мјесту као проблем наведена корупција, истиче члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Додаје да га не изненађује потенцирање тог проблема од Стате Департмента, јер у БиХ не постоји борба против корупције.

„И кад дођете до некога, до неке велике звјерке у било којој афери, обично влада логика, немој га, наш је! И то је наш проблем. И онда вам корупција постаје начин живота. Постаје вам нешто што је нормално. Па видите како на толике случајеве корупције, људи више и не обазиру. То је постао стандард живота у БиХ, нажалост“, каже Комшић.

Управо те „велике звјерке“ како их је назвао Комшић, створиле су такав систем у коме се закони заобилазе на сваком кораку. Због наведеног, странци једноставно не желе да улажу, кажу из Транспаренси интернешнела у БиХ.

„Када имате апсолутну контролу свих процеса од стране неколико људи у држави, који апсолутно одлучују о свему, па и о томе коме се омогућити да инвестира, а коме неће. Ко ће бити практично рекетиран, уколико жели да инвестира, а коме ће се отворити широм врата, без обзира на то што се можда ради о сумњивим потенцијалним партнерима, у једној таквој ситуацији сасвим је логично да онај ко озбиљно жели да послује у једној држави, да ће три пута размислити да ли да то ради", истиче Ивана Корајлић.

Према извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања у 2020. години, БиХ је међу најнеатрактивнијим земљама за страна улагања, и налази се на 90 мјесту, од 190 економија. Разлог томе јесте и чињеница да се у БиХ веома тешко започиње нови посао, нарочито због сложености добијања грађевинских дозвола, на које се чека и по 18 мјесеци. Такав систем за странце је веома сложен, кажу економисти.

„Видјели сте ситуацију са Алуминијумом у Мостару, а видјели сте и још неке пројекте који су били понеђени странцима, основни проблем је да они апсолутно не разумију како је могуће нормално, легално и уредно инвестирати, а да нисте у родбинским односима са људима који су на челу институција, партија и слично“, наглашава Зоран Павловић.

Директним утицајем неколицине моћника, како то помињу аналитичари, у БИХ је створен прави монопол на тржишту по питању инвестиција. Да би учествовали у било каквом послу, страни улагачи се најчешће морају обавезати да ће дио новца ићи у џепове оних који контролишу све у БиХ. Ако се то и даље настави, кроз неколико година, БиХ неће ни имати великих међународних улагања, закључују стручњаци.

БН ТВ 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Еко-Логика

14.09.2020 19:42

Па ваљда је јасно да је БиХ одлицно мјесто за прљаве технологије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

15.09.2020 05:46

За то зна и човјек са 4 разреда основне школе. Не треба бити стручњак за изнесене аргументе. Нама требају стручњаци који знају рјешење проблема. Једино ћу те стручњаке признати

ОДГОВОРИТЕ