Грађани ЦГ туже државу и владу због објављивања имена

Због објављивања списка особа којима је била одређена самоизолација и дела списка заражених коронавирусом најавило је тужбу против црногорске владе и државе.

Регион 14.09.2020 | 10:18
Грађани ЦГ туже државу и владу због објављивања имена

Тужбу је најавило око 250 оштећених, а према писању подгоричког Дана, међу првима су табак пресавили Бјелопољци.

Позивајући се на своје информације, лист пише да ће највише тужбених захтева бити у Подгорици, а одштетни захтеви крећу се, наводи се, од пет до 10 хиљада евра.

Један број ошштећених грађана заступа и адвокат Далибор Каварић, који је у изјави за Дан рекао да је влада доношшењем незаконите одлуке о објављивању имена и личних података лица у самоизолацији непотребно проузроковала материјалну шштету буџжету Црне Горе и новчану обавезу на терет грађана Црне Горе, која припада особама које су на тај начин стигматизоване и чија је приватност непотребно и неовлашћено изложжена увиду јавности.

"Поступајући на овај начин, претходна влада је повредила превасходно начело пропорционалности чија је сушштина да држжава пронађе правичну сразмеру између предузете мере 'која је неопходна да би се у отвореном и демократском друшштву задовољила сврха због које је ограничење дозвољено' и постављеног опшштег циља, где је у конкретном случају на појединца пао исувишше велик терет у односу на јавни циљ који је требало постићи", навео је Каварић.

Указао је да поступци на описани начин, особама чији су лични подаци објављени повређено право на приватност и право на зашштиту података о личности које шштити Устава ЦГ, како и права на поштовање приватног и породичног жживота гарантованог Европском конвенцијом за зашштиту људских права и основних слобода.

Додао је да је заштита личних података, укључујући и медицинске податке од круцијалне важжности за зашштиту права на пошштовање приватног и породичног жживота, произилази из одредбе Европске конвенције, а зашштиту тог права потврђује и богата и релевантна пракса Европског суда за људска права.

Подгорички дневник пише да је 10 особа из Бијелог Поља већ поднело тужжбе против држжаве преко адвоката Милошша Којовића, који истиче да особе чија су имена објављена имају прво на правичну накнаду због повреде права личности.

Уставни суд Црне Горе укинуо је одлуку Националног координационог тела за заразне болести о објављивању имена лица у самоизолацији од 21. марта ове године, утврдивши да је она супротна Уставу Црне Горе, Закону о зашштити личних података, Европској конвенцији и Конвенцији Савета Европе.

Таква одлука је донета на иницијативу НВО Грађанска алијанса.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Браво

14.09.2020 08:24

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто свака цаст?

14.09.2020 09:36

Кина је сваки дан објављивала заразне од корона вируса. Тако би сви они који су били у контакт са том заразеном особом били подвргнути тестирању и спријецили даље сирење вируса.Испада да је најбоље крити да си заразн и заразити сто висе родбине, комсија, пријатеља.

Name

Ре А што свака част?

14.09.2020 11:08

Када укинемо Устав, онда ће овакво стање бити нормално. Људска права и слободе изнад свега. Ко има право да означава лице? Таман да је болесно. Противно свим правима пацијента. Ово је било као спискови за одстрел. И шта ми добијамо тиме? Јесмо ли срећни када видимо списак неких људи? Да ли вас то чини срећним у одбрани вашег живота од неког вируса? Јесте ли тако добили гаранцију да нећете ви бити на списку? Мало разума, није на одмет. Вјероватно вам одговарају и апликације за праћење. Пратите и нека вам живот прође у праћењу "заражених" и спискова. Срећно!

Name

Добој

14.09.2020 15:09

Браво! Од поцетка говорим да це тузбе врло брзо поцети да пљусте. Треба тразити одстету и за затварање у карантин. Ја нисам могао воцњак средити и припремити до краја за сезону, јер ми нису дали пропусницу

Name

Коментар

14.09.2020 09:05

Бравооооооо, има ли у БИХ ико нормалан да покрене исто? Опозиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

14.09.2020 10:37

Ово је апсурд.Треба објавити имена заразених да би људи из окрузења знали и да се цувају.Нико се није заразио намјерно па да га линцују.Свакоме се мозе десити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

14.09.2020 18:46

Тако је.Али видис овде по коментарима да је људима испрало мозак,па не размисљају ни мало...

Name

каква глупост

14.09.2020 11:10

па и код нас су објављивали и никог ниста није засврбило. и треба бити транспаретан. само даје пара без мотике

ОДГОВОРИТЕ