Хоће ли Србија увести карантин за повратнике?

Кризни штаб задужен за праћење актуелне епидемиолошке ситуације заседа данас, а као главна тема која се спомиње наводи се повратак наших грађана из иностранства. Опција карантина или десетодневне самоизолације још увек није потпуно искључена.

Србија 14.09.2020 | 07:26
Хоће ли Србија увести карантин за повратнике?

Последње корона бројке нису охрабрујуће. Наиме, према последњем пресеку у Србији је заражено 108 особа, од тестираних 3.082. То је за 50 одсто више него дан раније када је и много више људи тестирано. Да ли нам се приближава нова опасност? По свему судећи тако нешто је реално гледајући бројеве.

С тим у вези, на данашњем Кризном штабу према најавама епидемиолога сигурно ће бити речи изнова о повратку људи из иностранства. Прво је о томе говорио на претходној конференцији и епидемиолог доктор Предраг Кон.

Кон: "Неће бити карантина ван сопственог стана"

Кон је истакао да међу опцијама није карантин у некој установи ван адресе пребивалишта.

- Ви желите да будемо видовити, у понедељак ће бити Кризни штаб, причамо три недеље већ о епидемиолошком ризику, та тема је непрекидно на дневном реду. Ја сам неколико пута већ рекао да је граница са Црном Гором и БиХ отворена из политичких разлога, а непрекидно говоримо да се деле упозорења уколико се неко враћа из тих земаља. Карантин у смислу затварања ван сопственог стана неће бити, то није у плану, постоје такозване самоизолације, то јесмо препоручили, посебно за децу и имамо ситуацију где се то поштовало - рекао је Кон.

Како је додао, о конкретним мерама знаће се данас.

- Свако ко се враћа са одмора а добије тегобе, мора прво да помисли на ковид и да прво то искључи па да се онда лечи. Обавеза је и да лекару каже да је дошао из иностранства - казао је Кон.

Јанковић: "Самоизолација је неопходна"

Да ситуација може да оде у погрешном смеру говори и податак да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори међу најопаснијим у Европи, а тамо летује тренутно око 75.000 Срба. На самоизолацију за све њих осврнуо се и имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић.

Он каже да препорука стоји у трајању максимално могућег периода инкубације свима који долазе са подручја где је висока активност ковида, она нема снагу законске обавезе, али није мање важна у заштити здравља и живота.

- Не постоји логистички апарат који то може да контролише, али Кризни штаб стоји на стнановишту да је самоизолација неопходна, јер тако ћемо заштитити наше људе и здравље свих нас - рекао је Јанковић.

Шта ће бити са јавним окупљањима? 

Још једна потенцијална тема која ће се разматрати на данашњем Кризном штабу свакако су и јавна окупљања.

Било је речи у претходним данима о томе да је Кризном штабу упућено више упита да се дозволи окупљање на различитим нманифестацијама. Епидемиолог Предараг Кон је казао на претходној конференцији да ће свакако о томе бити речи.

Упитан да ли с тим у вези постоје притисци на Кризни штаб, Кон је рекао да "притисака има увек".

Удружење слепих, каже, тражи нам да има своју изборну конференцију, и додаје да то није притисак већ реалан захтев. 

- Притисак је кад неки концерт треба да се одржи, а нико није упутио захтев. Е то је притисак - истиче епидемиолог и одаје да све што појединци, влада па чак и председник треба да ураде јесте да покажу пут.

Др Кон је рекао да ће се разговорати о сајамским манифестацијама.

- Оне нису толико посећене као сајам аутомобила и сајам књига. Добили смо дописе и ја лично сам добио допис, тако да, нормално је да морамо да гледамо и економски аспект - рекао је др Кон.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Има тога

14.09.2020 06:00

А српски члан и његов ескорт свакодневно прелазе границу свакодневно прелазе границу Србије, тамо 'вамо, па ништа. Нико их не контролише, нико их не пита за тест, о изолацији и самоизолацији ни говора нема. Ваљда мисле да српскога члана иначе очекује подужа присилна изолација у некој од робијашница БХ-а или Србије, свеједно.

ОДГОВОРИТЕ