Шта би корона и грип у исто вријеме урадили организму

Лекари су све више забринути због такозване “близаначке епидемије” корона вируса и грипа, која би могла додатно да оптерети већ затрпане здравствене системе, док се људи суочавају са још једном могућношћу – борби против оба вируса у исто време, пише ЦНН.

Свијет 13.09.2020 | 23:29
Шта би корона и грип у исто вријеме урадили организму

- Сигурно је да можете добити и грип и Ковид-19 у исто време, што би било катастрофално за ваш имуни систем – истиче др Едријан Бароус са Флориде.

Штавише, инфекција једним вирусом чини тело подложнијим да оболи и од другог.

- Једном кад се заразите грипом или неким другим респираторним вирусом, то слаби ваше тело. Одбрана пада и чини вас подложнијим да поврх те добијете и другу инфекцију – каже епидемиолог Сима Јасмин, директорка Здравствено комуникационе иницијативе Стенфорд.

Одвојено, и Ковид-19 и грип могу да нападну плућа, доведу до упале, течности у плућима или отказивања њихове функције, наводе из америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Свака од болести такође може да узрокује сепсу, оштетити срце, те изазвове упалу срца, мозга или мишићног ткива.

- Имати обе болести истовремено повећало би ризик од дугорочних последица по било који од тих органа – истиче др Мајкл Матхеј, професор медицине Универзитета Калифорнија.

Ипак, како указује ЦНН, још је рано да се тачно зна колико би тешко било имати обе инфекције у поређењу са једном од њих. То посебно важи за Сједињене Америчке Државе, где се Ковид-19 проширио кад се протекла сезона грипа приближила крају, па нема довољно података о људима који су имали обе болести у исто време. Али, Матхеј сматра да би вероватноћа да се развије упала плућа порасла уколико тело нападну оба вируса.

- Два вируса заједно дефинитивно могу више да наштете плућима и узрокују више респираторних проблема – истиче он.

Др Леонард Мермел, директор Одељења епидемиологије болнице Роуд Ајленд, указује да су симптоми грипа и Ковида-19 прилично слични, па их је тешко разликовати.

То укључује грозницу, кашаљ, кратак дах, замор, упалу грла, болове у телу и запушен или нос који цури. Неки могу имати и повраћање и дијареју, иако је то уобичајније код деце него код одраслих. Али, за разлику од грипа, Ковид-19 узрокује губитак чула укуса или мириса.

ЦНН подсећа да се око половина преноса корона вируса одвија између људи који уопште немају симптоме, па је најбољи начин да сазнате да ли имате нови корона вирус, грип – или обоје – да се тестирате.

Како, међутим, избећи ову двоструку опасност? 

Здравствени стручњаци указују на важност ношења маски и држења физичке дистанце.

- Са предстојећом сезоном грипа, такве мере могу да нас заштите од оба вируса – истиче др Јасмин.

На јужној хемисфери, где зима пролази заједно са сезоном грипа, неколико земаља је известило о невероватно ниском броју оболелих од грипа, што је последица ношења маски и држања дистанце због пандемије корона вируса.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ања

13.09.2020 23:16

Гтип це да уради оно сто мање-висе ради сваке сезоне. Корона? Ста непостојеца болест мозе да уради? Ниста. Политацари це да сире страх док цекамо вакцину која це у кратком року стерилисати милионе људи а у неком дузем интервалу, рецимо 4-5 година, проузроцити канцерогена обољења. Није ли гласноговорник богатаске елите, елите која управља свијетом, Бил Гејтс, рекао да нас је превисе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

14.09.2020 05:43

Ања у праву си 100%. Колико је само у Републици Српској опрано КМ. Миле и његови сателити.

Name

Дукат

14.09.2020 10:27

Од цега онда умиру људи сиром планете? Објасните од цега су онда умрла два млада доктора Војводиц и Пекија који су били до тада здрави.

Name

Од цега су

14.09.2020 15:28

И до сада, али рафи се на томе да сw смртност повеца, зло капиталистицко.

Name

Требамо се запитати

14.09.2020 15:32

Ко им је све колатерална стета....

Name

хм

15.09.2020 13:40

све си у праву, пландемија постоји а не пандемија.

Name

хм

15.09.2020 13:42

па могли су ти млади доктори умријети и од упала плуце изазваних цоxиеллом бурнети, легионеллом,.....постоји гомила узроцника упала плуца које се уопсте не тестирају све због непрецизног пландемијског пцр теста који слузи за прање пара.

Name

Добој

14.09.2020 00:38

Ниста посебно не би било. Као и до сада...одлезис који дан па испоцетка. Ста има да буде и досад су вирус грипе и короне зивјели скупа са цовјеком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

14.09.2020 06:05

Ниста,то је процес детоксикације организма од слиних отрова које стављамо у себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста

15.09.2020 13:43

ко има имуни систем презивјеце и једно и друго, а није извјесно уопсте да је корона вирус изолован сто казе др. Андреw Кауфман

ОДГОВОРИТЕ