Изазвали пожар да би сакрили доказе у луци у Бејруту!?

Ватрогасци су данас у бејрутској луци успели да угасе велики пожар који је престравио становнике главног града Либана.

Свијет 11.09.2020 | 17:02
Изазвали пожар да би сакрили доказе у луци у Бејруту!?

До пожара је дошло неколико недеља после велике експлозије у којој је погинуло скоро 200 људи и разорени делови Бејрута.

Није јасно шта је изазвало тај пожар који је у четвртак поподне прекрио град црним димом и отровним гасовима док су ватрогасци и војни хеликоптери настојали да га угасе.

Нико није повређен у пожару, другом у луци ове недеље.

Одлазећи министар за јавне радове Мишел Наџар рекао је за локалну ТВ станицу да се чини како је пожар избио током радова на електричним апаратима.

Дубоко скептична јавност је то одбацила и власти су оптужене да су пожар изазвале како би уништиле доказе који би се могли наћи у рушевинама луке.

Пожар је навео власти да кажу да су оне наредиле уклањање опасног материјала из лука и аеродрома у Либану да се избегну слични инциденти, а војска је покренула истрагу.

Када је јуче пожар избио становници Бејрута су отворили прозоре на својим становима и сакрили се у ходницима у страху да би могло да се понови оно што се десило 4. августа, када је разорна експлозија усмртила 192, а ранила 6.500 људи и четвртину милиона становника оставила без крова над главом, те причинила штету од више милијарди долара.

Експлодирало је скоро 3.000 тона амонијум нитрата лоше ускладиштеног шест година у луци.

Због тога је Влада Либана поднела оставку шет дана касније.
Експлозија у луци се још увек истражује и чини се да су немар и лоше управљање главни узрок.

Корупција је широко распрострањена у Либану где владају секташке групе од краја 15-годишњег грађанског рата 1990-тих година.

"Пожар у луци Бејрут се не може оправдати. Одговорност је главни услов да се тако болни инциденти не понове", написао је мандатар за састав нове владе Мустафа Адиб на Твитеру.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вирус

11.09.2020 17:21

Све ово ми несто познато ко да се око мене десава?

ОДГОВОРИТЕ