"Чампара, Човић и Додик координисано руше Суд БиХ"

Принцип је, углавном, исти. Условно речено непозната особа ангажована на факе порталу и и ангажована на савјетничкој позицији у Федералној институцији поднесе анонимну пријаву Тужилаштву БиХ, потом Гордана Тадић „предметом“ задужи Олега Чавку или Ведрану Мијовић, послије тога обавијести Милана Тегелтију, он информацију прослиједи свом пријатељу Мухамеду Ајановићу, након чега се „вијест“ појави на Рапорту.

Босна и Херцеговина 11.09.2020 | 15:20
"Чампара, Човић и Додик координисано руше Суд БиХ"

Услиједи онда упит Тужилаштву БиХ које „потврди“ да је формирало предмет, па све то постане релевантно. Вијест, потом, пренесе факе портал под покровитељством Федералног министарства унутрашњих послова – Прессмедиа. Онда се у причу укључују РТРС и Поскок, и на крају се прича интернационализује посредством новинске агенције ХИНА. На крају реагирују Милорад Додик, Драган Човић или Аљоша Чампара.

Случај предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца то зорно доказује. Ево чињеница и доказа.

Посебна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о раду правосуђа одржана је 14. марта 2020. године. Сједници су присуствовали предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец, главна државна тужитељица Гордана Тадић и предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија. Већи дио расправе био је посвећен нераду Тужилаштва БиХ. Видно изнервирана, Гордана Тадић је запријетила посланицима.

„Смијте се ви. Али ко се задњи смије, најслађе се смије“, казала је главна државна тужитељица коју су током расправе, провјерљиво је то, подржали зпосланици СНСД-а и ХДЗ-а.

Током расправе, Гордана Тадић се обрушила и на Суд БиХ, казавши да се, за разлику од тужилаца, судије не оцјењују. Бившем министру безбједности, а данас посланику СДС-а Драгану Мектићу поручила је да брани предсједника Суда који му може помоћи у кривичном поступку против њега и упутила државне посланика да се посвете борби против корона вируса.

Пет дана послије, на адресу Тужилаштва БиХ долази анонимна кривична пријава против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца. Непозната особа га пријављује да је узео мито од Јерка Лијановића, иако није судио у том предмету, да посједује шпанско држављанство и да тргује утицајем.

Гордана Тадић „формира“ предмет и даје га на поступање тужитељици Ведрани Мијовић. Државна тужитељица Ведрана Мијовић кћерка је СНСД-овог званичника Славка Јовичића Славуја. Она је поступајућа тужитељица и у предмету против Драгана Мектића. И она је најозбиљнија кандидаткиња Гордане Тадић за будућу чланицу ВСТВ-а у име Тужилаштва БиХ.

Како је због корона вируса услиједило „закључавање“ правосудних институција, предмет је мировао све до краја маја ове године. Тада, наиме, Суд БиХ поништава Правилник о поступку оцјењивања носилаца правосудних функција.

Предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија поводом тога је казао да су посљедице ове одлуке – катастрофалне, јер су сва именовања заснована на оцјенама, које на крају он даје. Суд БиХ је у свом саопштењу оптужио ВСТВ да дезавуишу јавност и „грудва је кренула“. Двадесетак дана послије јавне „препирке“, Тужилаштво упућује позив за саслушање свједоку Мухамеду Ајановићу, декану Стоматолошког факултета и блиском пријатељу Милана Тегелтије. 

„На основу члана 81, став 2 Закона о кривичном поступку БиХ позивате се као СВЈЕДОК од стране тужиоца Тужилаштва БиХ, да дођете у просторије у Тужилаштву БиХ на дан 1. 7. 2020. године у 9.30 часова“, наведено је у позиву достављеном декану Стоматолошког факултета и сивој еминенцији бх. правосуђа.

Мухамед Ајановић се одазвао позиву и, према информацијама Истраге, свједочио је о односу Ранка Дебевеца и замјеника главног дисциплинског тужитеља БиХ Мирзе Хаџиомеровића, којег је, претходно, због подизања дисциплинске тужбе против њега, кривично пријавио Ајановићев и Тегелтијин пријатељ – државни тужилац Олег Чавка.  

Мухамед Ајановић је неколико дана касније поново саслушан у вези са анонимном пријавом против Ранка Дебевеца. Предмет против Мирзе Хаџиомеровића задужила је државна тужитељица Ивана Петковић, којој је, тврде саговорници Истраге из Тужилаштва БиХ, обећано мјесто судије Суда БиХ, док је предметом Дебевец задужена – Ведрана Мијовић, кћерка званичника СНСД-а Славка Јовичића Славуја.

Како им је у предмету недостајало чињеница за отварање истраге против Дебевеца, Ведрана Мијовић формално-правно никад није донијела наредбу о провођењу истраге. Умјесто тога, истражиоци Тужилаштва БиХ су почели изузимати документе самоиницијативно из ВСТВ-а уз претходну сагласност – Милана Тегелтије.

Реагујући на очито кршење Закона о кривичном поступку, Кривично одјељење Суда БиХ 28. јула усваја закључке којим упозорава Тужилаштво БиХ на незаконито поступање приликом изузимања документације. Слиједи, потом, реакција Прессмедиа, факе портала регистрованог на оцу Миреле Бубало, савјетнице федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре. 

„Опструише ли Суд БиХ неколико великих предмета које води Тужилаштво БиХ“, питају се непознати аутори Прессмедие, регистроване на адреси пензионера – оца бивше раднице Општине Нови Град Сарајево Миреле Бубало, која је, у међувремену,  прешла у Кабинет министра Аљоше Чампаре.

Дан послије, тачније 5. августа, портал Рапорт, којег воде пријатељи Мухамеда Ајановића откривају да Тужилаштво БиХ води истрагу против Ранка Дебевеца. У оквиру текста је наведено и саопштење Тужилаштва БиХ које потврђује да је формирало предмет на основу анонимне кривичне пријаве.


Сутрадан, 6. августа, већ је укључена машинерија. Хрватска новинска агенција ХИНА-а, односно њено мостарско дописништво преноси писање Рапорта, те доноси детаље из анонимне кривичне пријаве, а вијест објављују скоро сви медији у Хрватској, међу њима и ХДЗ-у блиски Вечерњи лист. 

Истовремено, тужитељица Ведрана Мијовић интензивира „истрагу“ против Дебевеца. Према документима који су у посједу Истраге, кћерка СНСД-овог званичника шаље допис Интерполу, путем којег од Шпаније тражи информације о Ранку Дебвецу. Она је, наиме, 3. августа, дан прије него ће Прессмедиа почети писати о том предмету, Интерполу послала акт број Т20 0 КТА 0018732 којим се траже информације о Дебевецу.

Међутим, шпански Интерпол одбија доставити информације, јер је захтјев поступајуће тужитељице – непотпун. О свему томе, Интерпол БиХ 11. августа обавјештава Тужилаштво БиХ.

Како Тужилаштво БиХ не жели губити вријеме, већ сутрадан Ведрана Мијовић шаље нови допис у којем пише како је на адресу Тужилаштва БиХ пристигло више пријава, притоме скривајући чињеницу да су у питању анонимне пријаве.

„Тужилаштво БиХ располаже непровјереним информацијама да Ранко Дебевец има имовину у Шпанији“, појаснило је Тужилаштво БиХ у свом новом допису Интерполу, тражећи и информацију о шпанском држављанству Ранка Дебевеца.

И тако је на основу „непровјерених информација“, Тужилаштво започело битку против Дебевеца, који, према информацијама Истраге,  посједује држављанство Шпаније, али то није чак ни дисциплински прекршај, јер већина носилаца правосудних функција има пасоше других држава.

Попут, рецимо, главне државне тужитељице Гордане Тадић. У недостатку доказа за доношење формалне наредбе о провођењу истраге, тужитељица Мијовић наставља провјере. Тако Министарсву спољних послова БиХ шаље допис којим тражи информације и Дебевецовим путовањима изван БиХ.

„Потребно је да овом Тужилаштву БиХ доставите податке о свим ВИП најавама за прелазак државне границе које су извршене у периоду од 1.1. 2017. године до 31.7. 2020. године за лице Ранко Дебевец“, пише поступајућа тужитељица Мијовић.

Како је Дебевец штићено лице и с обзиром на чињеницу да против њега није донесена наредба о провођењу истраге, овај захтјев је одбијен. Након тога, Тужилаштво БиХ на основу медијских написа формира КТА предмет против министрице спољних послова Бисере Турковић, због тога што је на службени пут у Америку водила свог сина.

Упоредо са координисаном акцијом против Ранка Дебевеца, исти актери проводе и акцију против Уреда дисциплинског тужиоца. Олег Чавка је, већ смо рекли, поднио пријаву против замјеника главног дисциплинског тужиоца Мирзе Хаџиомеровића, а кључни свједок против њега је декан Стоматологије и пријатељ Милана Тегелтије – Мухамед Ајановић. А зашто је споран Хаџиомеровић?

Пошто је евидентно да не постоје никакви докази за кривично гоњење Ранка Дебевеца на основу ове анонимне пријаве, као могућост његовог уклањања остаје – дисциплински поступак. За то је потребано Одјељење дисциплинског тужиоца који би поднио тужбу против Дебевеца због евентуалног непријављивања држављанства Шпаније. Међутим, већ раније је ВСТВ у другим предметима заузео став да то није кажњиво чак ни дисциплински, па је нужно уклонити Хаџиомеровића како би на његово мјесто био доведен неко ко би, упркос чињеницама, био спреман потписати дисциплинску тужбу против Дебевеца коју би касније разматрао – Милан Тегелтија.

Истовремено, ВСТВ је нижом оцјеном оцијенио и шефицу Одјељења дисциплинског тужиоца Алену Курспахић чиме јој је ускраћено обнављање мандата без провођења пуне конкурсне процедуре. На ту позицију, према информацијама Истраге, Тегелтија и њему склони кадрови ХДЗ-а желе инсталирати Ружицу Јукић или Монику Мијић како би апсолутно контролисали то Одјељење. 

Но, истрага против Хаџиомеровића тапка у мјесту, јер Тужилаштву недостају основне ствари – инкриминирајуће чињенице. Стога се посегнуло за планом Б, па на сцену опет ступа кабинет министра Аљоше Чампаре.

Наиме, 27. августа 2020. године, у 13 сати и 26 минута савјетница федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампе  и кћерка власника портала Прессмедиа, Мирела Бубало, дакле, шаље на седам адреса анонимну пријаву против директора Обавјештајно безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.

У тој пријави се помиње и предсједник Суда БиХ, његово шпанско држављанство, али и медији који су објавили информације о Додиковим прислушним уређајима на дан обиљежавања у Поточарима. У анонимној пријави коју су наводно написали службеници ОСА-е, а коју је послала савјетница министра Чампаре, наведено је да је и да се преко УДТ-а пакује главној државној тужитељици Гордани Тадић и МУП-у Републике Српске.

Десет дана касније, Милорад Додик излази у јавност са наводима из пријаве коју је полицијским агенцијама упутила Чампарина савјетница. Оптужује Ранка Дебевеца да има шпанско држављанство.

Дан након Додикове изјаве, факе портал Прессмедиа регистрован на кућној адреси оца Чампарине савјетнице објављује текст под насловом : „Сви који желе добро БиХ неће банализовати причу о прикривању двојног држављанства предсједника Суда БиХ“.


Неколико сати након овог текста Прессмедие, Радио-телевизија Републике Српске на свом порталу ексклузивно објављује: „РТРС у посједу кривичне пријаве против Османа Мехмедагића“.

Садржај пријаве коју објављује РТРС идентичан је анонимној пријави коју је полицијским агенцијама послала Мирела Бубало, савјетница федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре.

Прва анонимна пријава против против Дебевеца поднесена је 19. марта 2020. године. 

У међувремену у нашу редакцију стигао је демантиј Миреле Бубало у којем тврди да није 27. августа 2020. године, на седам адреса послала анонимну пријаву против директора Обавјештајно сигурносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.

"Тврдим да никакве везе немам с анонимном пријавом против господина Османа Мехмедагића", стоји у демантију Миреле Бубало.

(БН/Истрага.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ово,

11.09.2020 13:57

Ово је новинарство! БРАВО! Наставите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИНАРСТВО ?

11.09.2020 15:52

ПА ОВДЕ , И КОРОНА ЈЕ НЕМОЦНА ,

Name

@НОВИНАРСТВО ?

11.09.2020 16:51

Корона не постоји! МОЦ ЈЕ КОД НАС, ЉУДИ, СА ОБРАЗОМ!

Name

хаха

11.09.2020 16:56

гдје сада мектиц

Name

Најомраженији

11.09.2020 13:59

Додик је у Републици Српској а нарочито у Бања Луци најомраженија личност.Међутим Човићу одговара јер њих двојица држе под контролом већину институција у БиХ.Нема више лоповских слика Бурле и Човића као испред хотела Палас у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2020 17:57

Два топла брата.

Name

Ре

11.09.2020 14:36

Ко другом јаму копа сам у њу пада.Радите ста хоцете али нецете моци успјети у васој накани.Управо ви сто русите Босну постајете мањина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

11.09.2020 14:45

Народ у раљама мафије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

11.09.2020 15:02

А званичници ЕУ ћуте као заливени и јос дају паре за најкорумпиранију дрзавну установу на кугли земаљској, сто јасно говори да их интересује само хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичко

11.09.2020 15:17

Овде се не ради о томе да ли неко воли или не воли ову напаћену земљу,овде се ради о томе сто ако би срушили суд онда би им биле одријешене руке за даљи лоповлук криминал и корупцију. Е у томе грму лези зец мили моји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

11.09.2020 17:30

Мицко, управу си тек це да се краде.