У Српцу све мање становништва, а све више корупције

У општини Србац, од избора 2016. године све је мање транспарентности, а све више непотизма, корупције и сукоба интереса, који “суше” буџет ове мале општине на сјеверу Републике Српске.

Република Српска 10.09.2020 | 21:56
У Српцу све мање становништва, а све више корупције

Мали градић је корона спасила да не буде потпуно пуст, јер су на тренутак заустављене емиграције. Таквом стању је највише допринијела тренутна политика владајућег СНСД-а, чији функционери на подручју општине сисају буџет нетранспарентним и незаконитим активностима.

Један од примјера сукоба интереса јесте предузеће “Градпром д.о.о.” Србац, чији је власник Васкрсија Кресојевић, отац начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дариа Кресојевића. Млађи Кресојевић је поред очевог броја телефона уписао и свој на званични контакт фирме Градпром.

Управо је Дарио Кресојевић испред свог Одјења потписао уговор са очевом фирмом “Градпром д.о.о.” о санацији градских трибина на Спортском терену ЈУ ЦСШ „Петар Кочић” Србац, чија је цијена 100.584,09 КМ са ПДВ-ом.

Ипак, Кресојевићи итекако воде бригу о томе да овај сукоб интереса на неки начин сакрију, па ангажују друге фирме да изводе радове у Српцу, док они у исте те фирме запошљавају своје раднике, узимају проценат или заузврат добијају тендере у другим градовима одакле долазе те фирме. Један од примјера је фирма “Ехта-Р”, која Кресојевићима “штима” послове у Броду и другим општинама које она својим послом територијално покрива.


Кресојевићи контролишу све грађевинске активности на подручју Српца, тврде Српчани, који су жељели да остану анонимни, јер се плаше сукоба са Кресојевићима. Ова породица преко Дариове функције начелника одјељена уцјењује све извођаче радова, узима им рекет и разбија сваки вид здраве конкуренције, те одређује које фирме ће добити тендер.

Србачки СНСД не дозвољава ни страначку конкуренцију, па су тако челни људи невладиних организација које се финансирају из општинске касе аутоматски и чланови СНСД-а. Извршна директорица удружења “Цезар” из Српца Тања Шњегота је на листи СНСД-а за локални парламент, а за текућу годину ово Удружење је добило 18 хиљада КМ од општине Србац.

 

 

Омладински савјет Србац је, као што је видљиво на фотографији” финансиран у висини од 15 хиљада КМ годишње, а његов предсједник је Бранко Граховац, познат по скукобу са кандидатом ДНС-а за начелника општине Србац Сашом Илићем. Граховац је такође на одборничкој листи СНСД-а Србац.

Да се не назире крај незаконитим радњама показује и случај предсједника Скупштине општине Србац Мирка Стојића, који је уједно и директор “ЈЗУ Дом здравља” Србац. Стојић истовремено води и законодавну и извршну власт и ту не види никакав проблем, иако је Врховни суд Републике Српске уважио жалбу бившег директора Дома здравља у Српцу Саше Јовичића о смјени и поништио рјешење Окружног суда Бањалука, који је 9. фебруара 2018. године одбацио Јовичићеву жалбу на одлуку Скупштине општине Србац о његовој смјени са функције директора Дома здравља, о чему су медији већ извјештавали.

Упркос томе, Стојић и даље “грије” обје столице 

 


Од некада угледне општине, поготово у сектору пољопривреде, Србац је постао пусто мјесто. Аутопут Бањалука-Добој узроковао је слабији саобраћај кроз ову општину, па су бројне радње уз магистрални пут затворене. Блокаде буџета и неликвидност , овдје су свакодневница. Резултат тога су емиграције са простора Српца, јер у горе наведеном амбијенту мало ко је спреман да живи. 

У међувремену у нашу редакцију стигла је реакција  Дариа Кресојевића, у којој тврди да је "Градпром" д.о.о, Србац одустало од уговора са општином Србац о санацији трибине на Спортском терену ЈУ СЦШ "Петар Кочие".

"Привредно друштво "Градпром" д.о.о, Србац, као понудач, поднијело је понуду за изводење радова "Наткривања санације градских трибина на Спортском терену ЈУ СЦШ "Петар Кочие" који је покренут дана 21.03.2018. године. По окончању процедуре јавне набавке овај понудач је изабран као најповољнији, Дана 01.06.2018. године у Општинској управи запримљено је обавјештење привредног друштва "Градпром" д.о.о. Србац број: 06/18 да ово привредно друштво одустаје од закључивања додијељеног уговора. У привредном поступку није закључен уговор. Поступак је отказан", каже се у демантију Дариа Кресојевића.

(БН/мицромреза.цом)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јаффа

10.09.2020 20:10

Зора Видовић, Горан Рачић и Милан Тегелтија...Топ србачка тројка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2020 03:45

Највеци лопови и мафијаси у власти..оде народ тразит хљеба овдје нема ни виде код нас влада мафијаааааа

Name

Ре Јафа

11.09.2020 05:02

Још ту бато савјетник.

Name

Општина Србац

10.09.2020 20:17

на сјеверу БиХ??? Види,види!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.09.2020 22:10

yес yес

Name

Него

11.09.2020 04:39

?

Name

Ре

11.09.2020 05:07

А аутопут од БЛ до Добоја никакве везе нема са дотичном општином.

Name

израелац

10.09.2020 21:34

ај немојте причати да је због снсд кад је отворена граница за безвезни режим са њемачком и сви одоше на рад тамо... а пољопривреда у србцу одавно пропада због тржишта увоза на Бих сцени.. а корупцију можете пријавити на број телефона зна се који и има агенције стране које то раде у бих. тако да вам џаба предизборне манипулације кад народ зна све преко нета и уживо како је

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША ИЛИЋ

10.09.2020 22:10

Кад ја и мој ДНС преузмемо Србац, на локалним изборима, све ће бити боље и сигурније. Мени је и наш уважени предсједник Ненад Нешић обећао да ће мојег оца Неђа вратити на мјесто генералног директора Шума РС, јер је то мој тата најбоље радио. Ја и тата једноставно обожавамо Ненада Нешића, чак шта више тата га воли више него што је икада волио Милета Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

11.09.2020 08:39

права је стета да је Недјо тренутно без ангазмана а толико тога јос има за украст.

Name

Миро

11.09.2020 21:38

О саса твој тата некад волио милу ста би сад незнам сто неоде у затвор за толику краду да је неки биједникукро који метар био би на туњицама а он нистс узива и ода ко тито по србцу срамота бас

Name

Неподобни

11.09.2020 03:06

Има тога још,требали сте све изнијети или ћете то неки други пут.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.09.2020 06:11

Сав народ вец зна за ово у Српцу. На изборима це се десити промјене. Народ ово висе не зели у Српцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњић Град

11.09.2020 06:26

Дођите у МГ па видите шта је прави распад система. Све што је ова власт направила или је недовршено или се већ распало. Али су зато запослили неколико хиљада људи, што у Словенији, што у Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

11.09.2020 06:32

Тако је у сваком граду у РС.Додик успјесно обавља задате циљеве.да унисти РС. То му је домаца задаца а награда да се обогати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСКО

11.09.2020 06:59

Прије 20ак година ту је било све на ногама, зивље, град са пуним еланом. Турнири се љети одрзавали, дијаспора додје, све зиво буде од омладине кафица. Просле године када сам био у Србцу то је вец град старих изнемоглих, доста лијепог је затворено, млади отисли у ЕУ обецану. Србац су унистили локални привредни лопови и опоравка му нема назалост. Зивотари се некако и сваки пут кад додјем у Србац сјетим се времена некад и сад тузно, сјецања се врате али поправног нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Унук

11.09.2020 10:17

Ти мали Илићу ..ти и тата к,о два брата..опет ви о српским шумама и функцијама..руке у мед..јуриш..као и тајкунски син Драшкић...бруке људске као и ваши промотери са неке ТВ у чојој кући је "смећа" до кољена

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

11.09.2020 12:01

слијепо цријево био и остаце док постоји име ,,СРБАЦ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

11.09.2020 16:25

Колико има година први омладинац Српца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

11.09.2020 17:07

Хвала богу ,ја давно отисла за Свицу .Сад имам 20год.радног стаза исколовала своју дјецу они сад раде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

11.09.2020 20:25

Илиц једино опет мозе да краде суму и тако и зиве а постени људи немају ни посла а камо хљеба ако он доде на власт готови смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

30.11.2021 19:49

Остани тамо.Али ипак кад додјес на одмор,напунис пун ауто домацег производа.стиснес се да платис пице некоме,кукас како је тамо теско и све скупо.А деца се сигурно неце никад вратити,а мозда цак не знају ни српски.

Name

Сека

11.09.2020 21:10

Саса илиц и тата а заборавили сте зета права тројка нема ста недо бог ником такве људе да владају србцом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Јазовиц

11.09.2020 21:23

Имам само реци ријеци хвале за нацелника који се бори за овсј србац а и бранко граховац који омладину увлаци у спорт и доста им је направио и прави је цовјек свака му цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца

11.09.2020 21:31

Сто се тице корупције прво полиција купи паре од сиротиње и наплати а оне које ттебају да затворе њи пусте и добију пару а јадну дјецу устављају по путу и биједу да плате казне а лопови им ставе пару у дзеп и проду цаст изузетцима ал их има који само купе уставе биједу са два метра дрва а оне велике рибе само пусте јел добију у дзеп то нико не види

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

11.09.2020 21:45

Свака цаст Бобану станисљевиц банету граховац сто су помогли ови дана насем градану којем је било потребна помоц за зену за лијекове и лијецење свака им цаст то ду прави људи и странка

ОДГОВОРИТЕ