Преварио болнице са маскама и зарадио 20.000 евра

Од почетка епидемије корона вируса широм свијета разноразни преваранти покушали су да се обогате на туђој несрећи. Неки су то чинили продајући респираторе, неки лажне лијекове против опасног вируса, а неки нудећи народу оно што је у првом таласу било немогуће пронаћи - маске.

Свијет 10.09.2020 | 20:22
Преварио болнице са маскама и зарадио 20.000 евра

Украјинска полиција тек сад је успјела да уђе у траг једном од њих, и то баш човјеку који је био толико вјешт да је насамарио и државне установе и болнице. Они су ухапсили мушкарца (34) из Кијева, због сумње да је стекао противправну имовинску корист већу од 20.000 евра тако што је болницама, али и грађанима продавао непостојеће маске.

Украјинац је превару смислио до танчина. Већ у почетку првог таласа отворио је фирме специјализоване за продају медицинског материјала и опреме. Отворио је рачуне у више банака, а потом кренуо да се рекламира на познатим интернет порталима како продаје заштитне маске и то по много нижој цијени. У паници контактирали су га многи наручујући абнормалне количине маски, а он је имао само један услов - 100 одсто авансна уплата, јер су "тако захтијевали добављачи".

Ником није пало на памет да је у питању превара. Уредно су са финим господином комуницирали путем мејла или телефона, добијали авансне рачуне са печатом регистроване фирме и потписом, а кад би му коначно уплатили новац, он би нестајао. Мејлови би били погашени, а телефони недоступни, банковни рачуни угашени.

Док су припадници Одјељења за сајбер криминал Украјинцу ушли у траг, ојадио је људе за стотине и стотине хиљада гривни.

"Оштетио је многе грађане, али и апотеке и хуманитарне организације, чак је и један болница уплатила новац без расписивања тендера, једноставно је била таква ситуација", објаснио је извор.

Тек седам мјесеци након почетка првог таласа епидемије успјели су да му уђу у траг. Упали су му у стан, затекли су преваранта на спавању. Док се у гаћама полицајцима правдао да није крив, они су заплијенили више мобилних телефона, лап топ рачунаре, али и документацију која га повезује са преваром.

"У стану су пронађени печати неколико компанија, картице, велика количина новца и компјутерских података који ће нам доста помоћи у разрјешењу овог случаја", саопштили су из полиције.

(Телеграф.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Спремна

10.09.2020 19:42

БАГРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец видјено.

11.09.2020 06:17

Имамо и ми таквих , и много јацих.

ОДГОВОРИТЕ