УКЦ и ХЕТ дали преко милион марака за услуге Проинтера

Универзитетско клинички центар и Хидроелектране на Требишњици годинама дају уносне послове одржавања штампе Проинтеру, омиљеној ИТ фирми власти у РС.

Република Српска 10.09.2020 | 09:19
УКЦ и ХЕТ дали преко милион марака за услуге Проинтера

Тако је УКЦ склопио трогодишњи посао са Проинтером прије само неколико дана, а уговор се и даље сматра "пословном тајном", док је цијена договореног већа три пута од претходне!

Универзитетско-клинички центар Републике Српске додијелио је трогодишњи посао у поступку "имплементације система за консолидацију пословне штампе", а процијењена укупна вриједност уговора износи 630.000,00 КМ.

Одлука УКЦ о избору фирме Проинтер 

Иначе, ово је готово три пута већи износ у односу на уговор из 2016. године када је договорено за уговоре из 2016. године у износу од 154.350,00 КМ и из 2018. године када је због "додатних услуга" зарачунато додатних 46.305,00 КМ.

 Уговор из 2016. године

Уговор из 2018. године - додатне услуге

Занимљиво је да је Уговор УКЦ Републике Српске и ПРОИНТЕР-а сматран пословном тајном и предмет је вишегодишњег спора између УКЦ Републике Српске и организације ТИ БиХ.  

Ова организација тражила је на увид кључна документа о овој набавци као што су изјаве о сукобу интереса чланова комисије, записник са отварања понуде, извјештај о оцјени понуда, одлуку о додјели уговора, копију уговора, као и извјештај о његовој реализације.

Због недостављања ових информација, ТИБИХ је већ добио један судски спор пред Окружним судом у Бањалуци, али их ова јавна установа одбија доставити јер их, како наводе, ПРОИНТЕР ИТСС сматра пословном тајном, саопштено је средином јула из ТИ БиХ.

Како сазнајемо, нова тужба поднесена је 13.07.2020, по којој још није одлучено.

На основу документације у коју смо имали увид, види се да је УКЦ РС на конкурсу за услуге консолидације пословне штампе тражио “рјешење за оутсорсинг пословне штампе са централизованим кориштењем обухваћених категорија уређаја, што обухвата мултифункцијске уређаје и ласерске штампаче.

Подсјећамо, први посао УКЦ-а Републике Српске у вези са предметном набавком додијељен је конзорцијуму понуђача "ПРОИНТЕР ИТСС" доо из Бањалуке  и "ПРОИНТЕР ИТ Солутион анд Сервицес"д.о.о. из Београда и уговор је склопљен на период од три године.

Коначна укупна вриједност уговора је 154.350,00 КМ на период од три године односно 51.450,00 КМ без ПДВ-а на годишњем нивоу.

Занимљиво је да је 2018. године компанији ПРОИНТЕР ИТСС доо додијељено додатних 46305,00 КМ, а та је набавка вршена путем преговарачког поступка, без објављивања обавјештења о набавци, а као разлог за ову процедуру наведено је "договарање додатног вршења услуга".

Ове године износ уговора готово је троструко већи, па тако у Обавјештењу о набавци стоји износ од 630.000,00 КМ на период од три године. Овај посао добио је, а ко други него ПРОИНТЕР ИТСС.

Штампа у ХЕТ-у за омиљени Проинтер

“Хидроелектране на Требишњици” су за услуге изнајмљивања пословне штампе у претходне четири године дале фирми ПРОИНТЕР ИТСС скоро пола милиона КМ.

На ову набавку из ХЕТ-а, фирми ПРОИНТЕР ИТСС омогућено је да извуче 442.157 КМ. Односно, сваке године је од 2016. до данас ПРОИНТЕР ИТСС побјеђивао на тендеру за услугу издавања пословне штампе, при чему је добијао у просјеку 100.000 КМ.

Послови одржавања пословне штампе које је добијао ПРОИНТЕР ИТСС

Занимливо је да је ПРОИНТЕР ИТСС увијек био једини понуђач чија је цијена услуге на крају износила тек неколико марака мање од оне коју је ХЕТ предвидио да издвоји. 

Поред тога, из године у годину, тендери за набавку пословне штампе су идентични и састоје се од одржавања 23 штампача у власништву ХЕТ-а и изнајмљивања од 22 до 25 нових.

Како се наводи у тендерској документацији, ПРОИНТЕР ИТСС је дужан да обавља “тотално продукционо одржавање копир апарата”, што је индустријски стандард за системско одржавање и и побољшање интегритета и продукционих могућности одржаване опреме, као и квалитета продукционог система кроз праћење уређаја. 

Из техничке спецификације

Занимљиво је да је ХЕТ, истовремено док је за изнајмљивање пословне штампе плаћао ПРОИНТЕР ИТСС стотине хиљада КМ, издвајао новац и за ставку сервисирање и одржавање копир апарата потпуно другој фирми. 

Из овога се може закључити да је ПРОИНТЕРУ ИТСС поклоњено скоро пола милиона КМ у претходних пет година само за изнајмљивање и одржавање штампача, док се истовремено за одржавање додатног броја штампача плаћала друга компанија са сједиштем у Требињу.

Занимљиво је и вриједно напоменути да се на основу извјештаја који понуђачи након добијеног посла дају ХЕТ-у, штампачи у овом предузећу веома често кваре, па се тако свако мало мијењају многобројни дијелови на њима. 

Средином прошле године, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је његов син Игор Додик повезан са компанијом „Проинтер ИТСС“.

Додик је на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да је његов син завршио факултет у Милану и да се бави „новим технологијама“.

„Није власник, ни овлаштено лице, али јесте сарадник те фирме, бави се новим технологијама, сарађује са иностраним фирмама и има од тога приходе“, рекао је Додик. 

(Бука) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ре

10.09.2020 07:41

Која пљацка и нико не реагује

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

10.09.2020 09:08

Шта би ја кад сам предузедник и стручно напредан. Ови са електротехнике ми нису ни до кољена.

Name

Борац

10.09.2020 09:44

Мало му и ово,па јос лети хеликоптером.

Name

Михајло

10.09.2020 10:38

Па тако иде у приватној лоповској дрзави.

Name

Милан

10.09.2020 11:20

Црвени кмер миле пљачка ли пљачка милоне од народа и паре даје свом насљеднику сину Игору који ће га наслиједити кад миле оде и наставити пљачку до задњег Србина у Републици Српској!

Name

РАСПУЦХИН

10.09.2020 07:51

Како може бити "пословна тајна" информација о томе колико новца отимају од народа како би га поклонили лопинама??? У осталом , шта ради "пореска" и колико пореза наплаћују лопинама? Да ли је и то "пословна тајна"? Ма све је то "по закону". Додуше , по закону батине али и та има два краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2020 08:42

Отац му користу хеликоптер Владе РС кад му се прохтије, као да је његово приватно власниство. Уз то на Скупстини изјави "Ко јебе народ". То сто неко нема за лијек и ста јести њега није брига.Вриједја НСРС, заставу и грб за које су наси најродјенији пролили крв. Он гази по свему. Бахатост и пљацка... Како радили тако им Бог дао.

Name

Милидраг

10.09.2020 10:21

Ма немогуће да се то дешава код нас у РС,наш ентитет је оличење честитости и поштења,ахахахахаха,смо крадите и дерите ову стоку од народа,боље и не заслужују,србуј и купај левате.

Name

РЕ Ре

10.09.2020 10:24

Много тога има евидентираног. Идућа власт без проблема може сваком лично фактурисати све трошкове које су неовлаштено направили. Тиме би задобили повјерење народа и увели барем мало реда у свакојаку отимачину.

Name

Селим

10.09.2020 11:18

Ниједна фирма која послује с државом или државним предузећем нема право тај дио свог пословања прогласити тајним. Сви државни послови морају бити ттанспарентни. Питајте како је у Америци, Шведској, Низоземској, Њемачкој итд.

Name

Технологија Крадје

10.09.2020 07:57

Мафијаси са обе стране увезани 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

10.09.2020 09:07

Никако ми није јасно стално ишчуђавање људи и коментари типа срам их било, како их висе није срамота и слицно? Па људи моји они струзу до коријена, нико не одговара, нема законских посљедица и ста је ту висе цудно? Имате модус за смојену власти, фино се пробудите и сназно у промијене ако сте незадовољни!

Name

Дарко

10.09.2020 08:24

И ста сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.09.2020 17:45

Избори, да не могу да дођу у прилику и даље да краду.

Name

Бекријаа

10.09.2020 09:14

Ко се иоле разумије у стампаце и стампање, зна да је ово невидјена пљацка. Квалитетни стампаци костају по пар стотина марака, а тонери по 20-30 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

10.09.2020 09:28

Па није истина. Не пљачка нас породица Додик директрно. Има он своје погодне директоре који за њега одрађују посао . НПР у Вишеграду директор ХЕ потписује мјенице и рачуне само тако. Све паре иду Милораду или братији а одговорност на његова плећа. Зато Милорад и братија систематски уништавају институције (полиција , тужилаштво , инспекцијски органи) како би ти директори имали куражи да раде то што раде за високе плате. Очито је да Милорад своје "директоре" плаћа нашим парама како би они нас бандитски пљачкали а за његов интерес. Коме то није јасно??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ИСТОК

10.09.2020 11:40

ЗАТО ЈЕ ЛУКА ШЕФ ИЗБОРРНОГ ШТАБА СНСД У МОСТАРУ СКЛАЊА ГА МИЛЕ ОД НАРОДА ТРЕБИЊА И ПЉУВАЊА. НЕЗНАМ ДА ЛИ ЕПС ПРОИЗВОДИ СТРУЈУ ИЛИ ТРГУЈЕ ИНФОРМАТИЧКОМ ОПРЕМОМ. НЕКА ЗАРАЂУЈУ УВЈЕК ИМ МАЛО БИЛО. КАДА СУ ТАКО У ЕПС ИНФОРМАТИЧКИ СНАБДЈЕВЕНИ ШТО МАЛО НЕ ОБЈАВЕ КАКВО ЈЕ СТАЊЕ СА БРАНОМ ГРАНЧАРЕВО.

Name

Саса

10.09.2020 09:49

Има се мозе се, па неце ваљда паре тросити нпр. за дјецу палих бораца, погледајте на страници завода колико нас је просло на конкурсу за приправницки, а хвале се како су повецали износ средстава

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.09.2020 09:53

Породица Додик пљацка све сто додје руке али ето народ и воли па нека им буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

10.09.2020 10:14

Све су приватизовали,скупштину понизили ,раде шта хоће без икакве одговорности. И Мило је радио тако и бас дуго али опет дође крај и овоме ће доћи крај ,надам се убрзо, а онда мора се фактура испоставити за све ово. Оно што јевазно да се зна а то је да Додик није нисшта потписивао и да његовог потписа нема нигдје јер ту је армија подгузних мува која са радошћу ради то јер сматра да је у игри са великим вођом. Кад дође крај онда нико никог не познаје и наравно иде онај одговор од Додика као што је рекао и з Бобара а то је" ја не знам шта су они тамо радили"и страдаће армија ових који сад мисле да су у дилу са овим шверцером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Дјајиц

10.09.2020 10:17

Потросио је све наде људи који су за њега гласали. Само га паре занимају остало га бас брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

10.09.2020 10:51

Челници проинтера добију онда бонусе за добро пословање. Тако, ако неко некад и буде одговарао из свих ових фирми, из проинтера неће нико, они су сами пружали услугу. Паметан Додик, боље му је сину овде, него да је негде на директорској позицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

10.09.2020 11:14

Владо манијак и пословна тајна а багре а фукара сталака немате у клиничком центру битанге сељачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта?

10.09.2020 11:32

Дајте малом Додиковом још посла, заслужио, фино дјете, а и не дрогира се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

10.09.2020 12:54

Први Син народа увјек скупо коста ,поготово ако је народ глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Похлепа

10.09.2020 14:37

Слика све говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

10.09.2020 14:59

Нема у овој држави само народ може скинути ову мафију ?? Буррле ће владати до судњег дана а подмладак наставља .... Зашто толики људи дадоше животе за ову такозвану државу да влада психопата и мафијаш ???? Е мој народе утјерао је страх у народ .... убијају краду праве законе како њима паше а ти обични човјече умри ако неможеш живјети ??? Боже буди бар једном на страни обичног смртника ??? ?????

ОДГОВОРИТЕ