Сутра коначна одлука о отварању граница за странце

Савјет министара БиХ на сутрашњој сједници ће донијети коначну одлуку о отварању граница за стране држављане уз негативан тест на корона вирус.

Босна и Херцеговина 09.09.2020 | 21:30
Сутра коначна одлука о отварању граница за странце

Иако се на прошлој сједници државне владе ово питање нашло на столу као закључак Предсједништва БиХ, а Савјет министара се сагласило, ипак је дато и ентитетима да се изјасне уз мишљење здравствених радника.

Такав потез изазвао је негативне реакције јавности јер је искључива надлежност државе спуштена на одлучивање ентитетима.

Након тога је одржан и састанак три премијера (Тегелтија, Новалић и Вишковић) који су се усагласила око уласка страних држављана те је најављено да ће након одлука ентитетских влада у БиХ моћи ући сви страни држављани који посједују негативан текст на коронавирус не старији од 48 сати.

Два дана уочи сједнице Савјета министара БиХ, тачније јуче (уторак), Штаб за ванредне ситуације Републике Српске донио је закључак о одобравању уласка страних држављана у Босну и Херцеговину, док Федерација БиХ одавно нема ништа против.

Оно што се очекује сутра јесте и да Савјет министара БиХ прецизира врсту теста која је потребна за прелазак бх. границе с обзиром да још није децидно дефинисано да ли је потребан искључиво ПЦР тест или се у нашу државу може ући и са оним јефтинијим - серолошким.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија сматра да БиХ не треба да слиједи принцип реципроцитета по лошим мјерама, већ по оним добрим.

"Неке земље су према БиХ биле врло коректне, а ми желимо да будемо коректни према свима. Наш основни мотив је да заштитимо здравље грађана, али и да покушамо бар дјелимично ријешити проблем привреде кроз евентуални долазак туриста и свих оних заинтересовних за БиХ", навео је Тегелтија.

Отварање граница значиће и долазак одређеног броја туриста што ће значити бх. привреди, нарочито туризму и угоститељству. Но питање је колико је касно за овакву одлуку ове године с обзиром да већ улазимо у јесен када се предвиђа нови талас корона вируса.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зоран

09.09.2020 20:06

Иду избори требају гласови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

09.09.2020 20:44

КАКАВ ТYРИЗАМ,СТА ЛУПАТЕ,ЉУДИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ИСКОРИСТИЛИ ОДМОР ЗА ВРИЈЕМЕ ПРВОГ ТАЛАСА КОРОНЕ,ДОЛАЗЕ САМО ДА ОБАВЕ ОСНОВНЕ ПОСЛОВЕ И ВРАЦАЈУ СА НАЗАД.

Name

Добој

10.09.2020 00:59

Каква фарса. Ово је цисто крсење људских права, цуј неко некоме забрањује улазак у земљу. А криминалци могу гдје хоце

Name

Ттт

09.09.2020 20:38

Сви могу у БиХ а ми нигдје не можемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

09.09.2020 20:59

Само пустајте , зовите имате способност да се борите са вирусом. До сад сте се одлицно показали. Фуј. Како не видите да ми ником не требамо, а ви све требате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред БејХа

10.09.2020 01:34

Без сумње це сада туристи да навале. Да виде цудо над цудима - земљу која 30 година зиви од кредита..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трка

10.09.2020 06:48

Каква државна влада, у бих то не постоји. Ако већ пишете нешто пишите провјерене чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

10.09.2020 07:00

ајмо опет за лопове гласат нек нас укопају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте молим вас

10.09.2020 11:45

Тест не старији од 48 сати.......ма ста прицате на одговор се цека толико и знаци вртимо се у круг само људе зајебавате

ОДГОВОРИТЕ