Зашто је обустављено тестирање вакцине са Оксфорда?

Трансверзални мијелитис, упалне промјене на кичменој мождини код једног испитаника повод су привременог прекида треће фазе испитивања једног од фаворита за вакцину против новог корона вируса, преноси у сриједу ББЦ.

Свијет 09.09.2020 | 18:54
Зашто је обустављено тестирање вакцине са Оксфорда?

Универзитет Оксфорд објавио је да је привремено прекинуо испитивање вакцине које развија у сарадњи с фармацеутским дивом "АстраЗенецом" због болести испитаника у Британији, односно због тога што је имао могућу непожељну реакцију на вакцину.

"АстраЗенеца" описала је прекид као "рутински", а болест као "необјашњену".

Исходи испитивања разних могућих вакцина широм свијета прате се пажљиво, а вакцина "АстраЗенеце" и Оксфорда сматра се снажним кандидатом у глобалној утакмици.

Након успјешне прве и друге фазе испитивања појачане су наде да би та вакцина могла бити једна од првих на тржишту.

Трећа фаза испитивања протеклих седмица обухватила је око 30.000 испитаника у САД, Великој Британији, Бразилу и Јужној Африци. У трећој фази испитивања потврђује се ефикасност вакцине и њена сигурност, односно има ли негативне посљедице на здравље и обухвата хиљаде испитаника и може трајати неколико година.

"Неw Yорк Тимес" је пренио да се код добровољца у британској групи испитаника појавио трансверзални мијелитис, упални синдром који погађа кичмену мождину и који може бити резултат вирусне инфекције.

Узрок болести код тог испитаника још није откривен, истиче лист, и сад би се независном истрагом требало утврдити постоји ли каква веза с испитиваном вакцином.

Директор фондације "Wелцоме Труст" Џереми Фарар, стручњак за заразне болести, каже да су привремени прекиди испитивања вакцине уобичајени и истиче да је важно озбиљно третирати сваку могућу непожељну реакцију на вакцину, као и да тај надзор буде независан.

"Кључно је да се сви подаци објаве отворено и транспарентно, јер јавност мора имати потпуно повјерење да су вакцине сигурне и ефикасне те да ће, на крају, довести до завршетка пандемије", додаје Фарар.

Амерички предсједник Доналд Трамп казао је да жели вакцину прије америчких предсједничких избора 3. новембра, а његове ријечи појачале су забринутост да би политика превладала над безбједношћу у трци за развој вакцине.

Сличну забринутост стручна јавност је изнијела и након објаве руског предсједника Владимира Путина да та земља има прву вакцину на свијету коју су већ неки добили и то прије него што је проведена трећа фаза испитивања.

У уторак девет институција односно компанија које развијају вакцину против корона вируса јавним обвезивањем на поштовање свих научних и етичких стандарда у развоју вакцине покушале су увјерити јавност да неће подлећи притисцима у потрази за вакцином.

"АстраЗенеца" је међу њима, а ту су и фармацеутски дивови попут "Јохнсон & Јохнсона", "БиоНТецха", "ГлаxоСмитхКлинеа", "Пфизера, Мерцка", "Модерне", "Санофија" и "Новаваxа".

180 кандидата за вакцину

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), готово 180 кандидата за вакцину у разним је фазама тестирања широм свијета, али нико још није завршио клиничко испитивање.

Организација је објавила да не очекује да ће вакцина испунити њене стандарде за ефикасност и сигурност како би била одобрена ове године због времена које је потребно за испитивање.

Други пут прекинуто испитивање

"ББЦ" наводи да је ово други пут да је испитивање гвакцине Оксфорда и "АстраЗенеце" прекинуто од априла када су први добровољци почели примати вакцину.

Портпарол Универзитета Оксфорд каже:

"У великим испитивањима болести се случајно догађају, али морају се независно анализирати како би се сваки случај пажљиво проучио".

Коначно одобрење за наставак испитивања вакцине доноси надлежни здравствени регулатор и тај поступак траје неколико дана, али до тада су све даљње вакцинације у свим земљама у којима се та вакцина тестира привремено обустављена.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Да

09.09.2020 17:30

се дигне цена за вакцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јамес Бондо

10.09.2020 01:10

Из Британије не би ни цај попио, а камоли примио њихову вакцину!

Name

Добој

10.09.2020 01:10

Ко то казе, ко то лазе...да је Трумп против глобалиста? Он и онај уврнути манекен Путин, заједно са другарицом Меркел и педером Макроном цине невидјена зла и угрозавају сва могуца људска права. Колики су идиоти види се по овом сценарију за корону.

Name

Скептик

09.09.2020 17:54

То су нуспојаве које су се јавиле након кратког времена. Шта ће се тек јавити након дужег времена, након годину, две...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

09.09.2020 18:53

Након 2 године стиже позив са оног свијета да се пакујеш И чека ладера да те покупи са обале.

Name

Са

09.09.2020 20:51

Свијет вец 50 година спроводи вакцинацију. Имају особе које су едуковане за то. Радије бих примио ову која објави све информације, него ону од диктаторских резима који крију све информације и не зна се ниста о вакцинама

Name

Приписат це

10.09.2020 14:39

Мутираном вирусу.....

Name

Момче

09.09.2020 18:41

Гдје је сад онај Македонац, таксиста што је примио вакцину и рекламирао као супер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

09.09.2020 19:45

Све сама лаз и пропаганда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пинокио

10.09.2020 10:46

Све це то бити једна те иста инекција по целом свету, газда наредио. Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ