Палмер: За БиХ нема ништа важније од владавине права

Палмер је казао да нема ништа важније за БиХ од владавине права.

Босна и Херцеговина 09.09.2020 | 14:54
Палмер: За БиХ нема ништа важније од владавине права

Ово је мој први пут изван Вашингтона у посљедњих шест мјесеци, и није случајно да сам изабрао баш Сарајево, казао је замјеник помоћника државног секретара САД-а Метју Палмер (Маттхеw).

Додао је да жели дати подршку изборима у Мостару који се одржавају након 12 година.

- Политика није нешто што се младим у овој земљи догађа, већ нешто у чему они треба да учествују. Важно је бити у БиХ и обиљежити 25 година Дејтонског мировног споразума. Ја сам више заинтересиран за БиХ у наредних 25 година, али ово је важна годишњица и да се процијени гдје је БиХ данас на путу према Европи. Врло важно вријеме да се процијени које су то реформе које треба подузети за наставак тог пута – истакао је Палмер.

Говорећи о пандемији корона вируса и одговору БиХ на овај проблем Палмер је казао да је то огроман изазов не само за БиХ.

- Корона је изазов не само за БиХ. Ово није линеарна борба, већ дође до раста броја обољејих, па до пада. Фундаментално је за БиХ да вирус не занимају етничке линије ограничења и потребна је сарадња између ентитета, али и сарадња са државом, па и кантонима. Пуно посла се треба урадити како би се колективно одговорило на овај проблем. Не ради се само о томе шта политичари раде, сви грађани имају своју одговорност, морамо да носимо маске и држимо дистанцу, перемо руке. Имамо пуно одговорности – сматра Палмер.  

На питање о изборима о Мостару и измјенама Изборног закона БиХ, Палмер је казао да је то тешка тематика.

- Постоји широк опсег реформи које су неопходне и пожељне. Разумијем аспирације и жеље лидера Хрватске заједнице у БиХ и отворени смо за разговоре. Какве год реформе се проводе оне морају бити конзистентне са европским обавезама БиХ и да не стварају нове препреке на том путу, а то је пут чланства у ЕУ. Изборна реформа је само једна на том путу. Системи у БиХ морају бити компатибилни са системом ЕУ – поручио је Палмер.

 Говорећи о дјеловању ЕУ у БиХ и помоћи САД-а, Палмер је истакао да ЕУ ради добар посао у БиХ.

- Подржавамо напредак на реализацији 14 тачака из мишљења Европске комисије. Све је написано, не требам ја да смишљам одговор. Имате поглавља и поглавља која су појашњена. Оно што не достаје је политичка воља. Наша визија БиХ је да она буде интегрисана у ЕУ и НАТО. Људи у БиХ имају слободан избор, а ми желимо да будемо подршка у том процесу.

Одговорност је ипак на политичким лидерима, онима које је одабрао народ у БиХ. Позвао би све у БиХ да искористе прилику и да гласају, а посебно грађане Мостара који су пропуштали ову прилику више од деценије – нагласио је Палмер.

Додао је да постоји знакови поред пута и све је објашњено, потребна је само политичка воља.

На питање о изјавама Милорада Додика о Косову и статусу РС, Палмер је истакао да САД не постоји релевантно поређење Косова и РС.

- Косово је земља и имамо дипломатске односе са њима. Што се тиче РС, оквир за политичку будућност је успостављен Дејтонским мировним споразумом, а то је будућност БиХ која је независна и има свој територијални интегритет. Та будућност је најбоља за људе у РС, али и све у БиХ. Јако би вољели видјети споразум између Београда и Приштине чиме би се отворио пута ка ЕУ – истакао је Палмер.

Говорећи о споразуму Вучића и Хотија у Вашингтону, Палмер је истакао да договор који је постигнут усмјерен је на подршку нормализацији економских односа.  

- Економска нормализација требала би омогућити и политичку нормализацију односа. Био сам прије пар дана у Бриселу и разговарао сам с Лајчаком, Вучићем и Хотијем. Казао сам да САД подржавају процес који води ЕУ и ја уопште не би укључивао у те процесе Босну и Херцеговину. Оно што се дешава са РС је унутрашње питање БиХ и то је опредјељње и Вучића – појаснио је Палмер.

На питање о стању у бх. правосуђу, Палмер је казао да нема ништа важније за БиХ од владавине права.

- Ништа битније од тога није, јер је то борба против корупција која надгриза привреду и повјерење грађана у политику и систем. Потребно се борити истражним средствима и законима. Богаћење изабраних лидера требало би законски гонити и то је суштина реформи које ће приближити БиХ чланству у ЕУ – нагласио је Палмер.

(Аваз) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

09.09.2020 13:08

Па управо ви , амери , сте довели , пардон , довезли ову неправду у Р. Српској на власт и дан данас је чувате. Дакле ај' ... , ма ипак Ви послушајте Додика на "К3" , нисам ја непристојан и неваспитан. Имате два "висока" и безброј осталих а толико се неправде намножило. Све је то у вашем интересу јер да није ријешили би за 24 часа као што је некада Педи рјешавао када вам је требао "дашак вјетра". Дакле , "К3".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.09.2020 01:44

Довели нам стоку на власт, европи диригује ста це да нам наредјује и како да се судови и др.дрзавне институције урусе до краја, криви нас за непостојецу корону....мајковицу, докле ви мислите? Сјетите се само како су сви претходни окупатори пролазили на овом подруцју...не подцјењујте супротну страну...ми смо своју младост послали у свијет да им сацувамо здравље, али и да могу мирно да разрадјују планове како да вам за врат заскоце

Name

09.09.2020 13:10

БРАВО! "ВЛАДАВИНУ ПРАВА ЗА СВЕ ИСТУ'," ОВДЈЕ СЕ САМО КСЖЊАВА СИРОТИЊА И ОНАЈ КО ТРАЖИ ПРАВДУ ПО БИЛО КОЈЕМ ОСНОВУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.09.2020 13:17

Има, корупција и организовани криминал, а и америчка ћутња је непроцјењива, пошто не може Додик толико да покраде државу, колико америчка администрација благо дјелује (у његовом случају) и све док исти му буду гледали кроз прсте, ова земља ће да буде његов талац и талац људи попут њега, који мисле да је ова земља гувернија, династија, прћија итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

09.09.2020 13:24

Каква ба владавина праваМомка убили.родитељи и остали протестују због тога што нема резултата у острази и они добивају казне ???Ово има само у РС и можда у Сјеверној Кореји....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

09.09.2020 13:46

Још кад би нам једном нешто рекли што већ нисмо знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

09.09.2020 14:14

Управо тако.Могу са Зељкицом под рзку,и она казе хиљаду ријеци,а не казе ниста...

Name

Кратко и јасно

09.09.2020 14:02

25 година од Дејтона у Босни се смањио број становника а повецао број Милионера и социјални слуцајева.Босна је легло криминала и корупције.Најгора дрзава за живјети у Еуропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овдје

09.09.2020 15:16

Друзе овдје ти је владавина права мисаона именица.....одведите оног ког сте довели ил водите нас...сиротињу,биједу коју један цовјек понизава

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалост велику

09.09.2020 16:29

Господина владавина права и закона тачно све ок!Али та права непослуху прво Уставни Суд па онда тужилаштва и редовни судови па онда ко да га поштује молим вас!!!Поцните од њих њих је поставила политика а не професија и струка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.09.2020 16:56

Да ли смо ми стварно луди, владавине права ни минимум нема а они причају о нечему чега нема и неце ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

09.09.2020 18:59

Ја 3/4 мог живота чекам да заживи правна држава у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

09.09.2020 19:31

Владавина права, ста је то??? Овдје.је та језицна конструкција непозната и потпуно неразумљива.

ОДГОВОРИТЕ