Шок за 24 часа: Од 32 степена до минус један

- Љето се нагло прекинуло у деловима Стјеновитих планина у САД у уторак пошто је температура које је достизале 32 степена Целзијуса пала на минус један степен.

Свијет 09.09.2020 | 08:43
Шок за 24 часа: Од 32 степена до минус један

Узрок температурног шока је снажни налет хладног ваздуха из Канаде који је донио снијег и олујни ветар у неколико држава.

Вјетар је чупао дрвец́е из корјена, гомилало снијег који је затворио дијелове путева и стотине хиљада домаћинстава и фирми оставио без струје.

Али захлађење помаже гашење шумских пожара у Колораду и Монтани где су људи пред ватром били напустили домове.

Врелина и јак ветар су током викенда погодили Калифорнију и делове пацифичког сјеверозапада, распламсавајуц́и разорне пожаре.

С друге стране, снијег је пао у Колораду, Монтани и Вајомингу.

Удаљеном од океана и његовог утицаја који ублажава промјене времена, Колораду нису страни екстремни помаци. Међутим, пад температуре у граду Денверу са 34 степена у понедјељак на нула степени у уторак, "много је ранији него обично", рекао је државни климатолог Рас Шумахер.

Државна метеоролошка служба забиљежила је још само шест дана од 1872. године када је температура пала за 30 степени или више у Денверу, али сви су били током зиме. Посљедњи таакав пад био је у суботу пошто је температура у том граду достигла рекордних 38 степени, један од најтоплијих дана у септембру икада до сада, рекао је он.

Иако Шумахер, ванредни професор на Државном универзитету у Колораду, вјерује да су климатске промјене допринијеле толикој вруц́ини широм западног дела САД, која је подгријевала пожаре, још није јасно да ли климатске промјене имају улогу и у доласку хладног фронта и екстремног пада температуре.

У Јути, где су температуре нагло опале за више од 20 степени, удари ветра од скоро 100 километара на сат протутњали су Солтлејк Ситијем, обарали дрвец́е и отказали почетак школске године који је требало да буде онлајн. Званичници су упозорили људе да не излазе напоље како би избјегли пд грања и кровова, попадале бандере и каблове и друге опасности. Олује с путева одувала неколико камиона - шлепера на северу Јуте.

Нападало је 15 сантиметара снијега, местимично и више, а на Стеновитим планинама и више од 60 сантиметара, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Очекује се да вријеме постепено отоплии температуре се идућег викенда повец́а на око 25 степени у подручју Денвера.

(Бета/АП)

Коментари / 0

Оставите коментар