Грађани и фирме у Српској од банака траже олакшице

Грађани и фирме у Републици Српској затражили су, закључно са јулом ове године, да им банке одобре олакшице, односно мораторијум или посебне мјере за кредите вриједне преко милијарду и по марака, показују подаци Агенције за банкарство РС.

Република Српска 08.09.2020 | 20:33
Грађани и фирме у Српској од банака траже олакшице

Привремени мораторијум 

Грађани и правна лица, погођени посљедицама пандемије вируса корона, затражили су привремени мораторијум у 6.095 случајева, за износ обавеза од 539,8 милиона КМ.

На кредите правних лица односи се 402,2 милиона, а на кредите становништва 137,5 милиона КМ.

Банке су од тога одобриле захтјеве 4.887 клијента, односно дале привремени мораторијум на обавезе у износу од 481,2 милиона КМ.

Посебне мјере 

У договору с клијентима, банке су одобравале и друге посебне мјере као што су мораторијум, грејс период и друго, а како би отплата кредита била олакшана усљед пандемије вируса корона.

На крају јула те мјере захтјевало је 6.173 клијента, а број одобрених захтјева био је 5.304.

„Укупан износ билансних потраживања за које је поднесен захтјев за одобрење посебних мјера је милијарду и 28,4 милиона марака, док је укупан износ билансних изложености за које су одобрене посебне мјере на крају јула био 925,6 милиона КМ“, подаци су Агенције за банкарство РС.

Банкари задовољни 

Предсједник Удружења послодаваца банкарско – финансијских и осигуравајућих организација РС Радован Бајић рекао је за ЦАПИТАЛ да је за око 20 одсто укупног кредитног портфеља затражен мораторијум или привремена мјера.

„Банке имају за то потенцијала и не очекујемо да ће тај проценат значајно порасти до краја године. Посљедња два мјесеца показују да су економска кретања много повољнија и стање у банкарском сектору је задовољавајуће. Није упитна ликвидност банака, испуњавање њихових обавеза као ни способност банака да кредитирају клијенте или пројекте, те да даље одобравају мораторијуме у складу с одлукама Агенције“, истакао је Бајић.

На питање да ли постоји бојазан да се дио кредита, за које су одобрени мораторијуми и посебне мјере, неће моћи наплатити, Бајић је рекао да су мјере уведене да би наплата била боља.

„Имајући у виду размјере и посљедице пандемије, забране у кретању, не можемо да будемо незадовољни, чак је и добра ситуацију у односу на пројекције на почетку пандемије“, казао је Бајић.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар