Прелетачи и папци резултат садашњег изборног система

- О поплави прелетача и папака. Да све има своју цијену, да су људи роба, да се идеје, идеологије, вриједности, програми, рјешења, визије све више избацују из употребе - сматра Бореновић.

Република Српска 07.09.2020 | 12:10
Прелетачи и папци резултат садашњег изборног система

- Изборни процес је у посљедње све само не демократски, слободни, поштени и фер процес доношења одлуке грађана ко у четверогодишњем постизборном периоду треба да управља овом земљом - рекао је Бореновић, обраћајући се посланицима на посебној сједници НСРС, преносе Вијести.ба.

Убијеђен је каже да је на десетине других важних животних тема којима се треба бавити НСРС кроз своје посебне сједнице, од владавине права, економије, запошљавања, образовања, здравства...

- Ова посебна сједница резултат је фрустрације владајуће странке и њиховог шефа Милорада Додика. Потреба за перманентном тензијом и ретроградним политикама сукоба, увреда, вријеђања, малтретирања, а не суштинском заштитом виталног интереса РС због некаквог меморандума о разумијевању, једног од стотину таквих који имају веома лабаву техничку и савјетодавну карактеристику - оцијенио је Бореновић.

Сматра да нема потребе манипулисати са грађанима ове земље како „тамо нека страна организација управља бирачким списковима и надзире финансирање политичких странака, када јасно пише 'активности повећања капацитета ЦИК-а БиХ да управља бирачким списковима'“.

- Значи, да ЦИК повећа своје капацитете за боље управљање бирачким списковима, за боље надзирање финансирања странака и да се избори са изазовима цyбер сигурношћу, а не тај ИФЕС или та нека страна организација. Једна брутална злоупотреба, брутална неистина и лаж изречена од стране предлагача ове посебне сједнице Милорада Додика - додао је Бореновић.

Према његовим ријечима, висок степен корупције, свеопшта политичка трговина, издаја, страначко пијачарење, снисходљивост, полтронство, морално посрнуће, грађење лажних култова личности, исподпросјечност у суштини су резултат изборне корупције од чега све полази, преносе Вијести.ба.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић указао је данас на пречесто заказивање посебних сједница НСРС на захтјев члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, које, како је рекао, значајно дерогира, деградира и унижава уставни механизам заштите виталних интереса РС.

- Најбољи доказ свега изреченог је овај наш парламент, највише законодавно тијело наше РС. Осврните се око себе, колико је данас овдје политичких конвертита, колико је оних који су изневјерили вољу грађана који су их бирали - упитао је Бореновић.

Овдје се, наставља, на један најбезобзирнији и најприземнији начин ради о легализацији те проклете политичке корупције и моралног апсурда.

- О поплави прелетача и папака. Да све има своју цијену, да су људи роба, да се идеје, идеологије, вриједности, програми, рјешења, визије све више избацују из употребе - сматра Бореновић.

Посланицима се, оцјењује, предлаже једна невјероватна одлука - да се одбије сарадња и подршка ЦИК-у за унапређење и побољшање изборног процеса, преносе Вијести.ба.

- Данас када цијели регион и земље у окружењу теже сарадњи са развијеним свијетом, ви хоћете да РС примарно изолујете, зауставите, одвојите од даљег развоја и напретка. Данас стопирате и одбацујете свјетску организацију која је присутна у 150 земаља, а у РС-у и БиХ већ 20 година. Сутра ћете исто урадити са ОСЦЕ-ом, са Вијећем Европе, ЕУ. Прогласит ћете их непожељним. Зашто то радите, људи - упитао је Бореновић.

НСРС данас на посебној сједници расправља о изјави коју је Додик поднио на одлуку преостале двојице чланова Предсједништва БиХ, којом се прихвата приједлог Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе (ИФЕС).

(БН/Вијести.ба) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Рале

07.09.2020 10:19

Ови што воле папке, шта би рекли да се у црној гори појави неки папак и упропасти труд и жељу оволиког народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

07.09.2020 11:29

То це се и десити неце они који зеле у Европу са будалама као сто је Додик код насу ЦГ Мандиц, Кнезевиц итд !

Name

Xx

07.09.2020 10:22

Браво Бореновицу! Свака цаст на инесеним цињеницама! Све је тако. Нема се ста додати нити одузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ица

07.09.2020 10:31

Диктатора под хитно избацити,побиједити и стрпати га и његове у Хапс.Украдено вратити народу.Доста је било народ је прогледо.Нема висе мијењања кутија.Смрт Фасизму слобода Народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.09.2020 11:02

Биће тешко али видиш Црну Гору...Кад тад !!!Нисам нимало осветољубив али треба све почистити.Од портира до врха.Ма они их и држе нажалост!И ови издајници сјеме им се....

Name

Робин Хоод

07.09.2020 10:41

Предсједнице НДИ-а Маделеине Албригхт ; Кад је НДИ отворио своја врата 1983. године, програми за потпору демократском развоју у основи нису постојали. С обзиром на мисију, али не и путоказ, Институт је своју праксу градио од нуле, стварајући јединствену међународну мрежу политичких стручњака посвећених размјени својих демократских искустава и идеја с другим демократијама у настајању."Приступ НДИ -а програмирању везаном уз изборе настоји максимизирати могућности које избори пружају како би помогао унаприједити демократски напредак. НДИ програми промичу интегритет изборних и политичких процеса који се темеље на међународним стандардима и практичности мобилизације судјеловања грађана. Активности везане уз изборе НДИ-а прилагођене су ширем политичком процесу у свакој земљи за промицање грађанског дјеловања као бирача и као изборних кандидата за постизање демократске управе, ублажавање потенцијала за политичко насиље и побољшање живота људи. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рте

07.09.2020 12:27

Када Додик оде сви ће његови прећи у побједничку партију и ништа се промијенити неће. Нема од нас ништа. Какви смо и не заслужујемо боље.

Name

СНСД

07.09.2020 10:48

Побједјујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2020 12:07

Ко побједјује? Пљацкаси, криминалци и лопови. Доста је било! Овом народу пријети нестанак због СНСДа.

Name

ре

07.09.2020 12:12

можда....ви сте дупеувлакачи и такви ће те и остати и изгласајте оно што вам нареди , али све прође...

Name

Скептик

07.09.2020 11:03

Опозиција је себи дозволила да им Миле стави БРЊИЦЕ преко уста, само мумљају. Не треба више ништа, Миле их је ушуткао и понизио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

07.09.2020 11:05

цијела Бих се заснива на лоповлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није шала

07.09.2020 14:28

Али, мора се признати, што јес' јес', РС-а ипак предњачи, искорачила је за неколико копаља.

Name

ДБ

07.09.2020 11:28

Јадно је што опозиција не каже да ти прелетачи, и папић долазе из њихових редова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине

07.09.2020 11:47

Бореновицу,свака цаст вама. Сада слусам ста говори пресједник пресједниства Додик,све сто је рекао ,рекао је о себи,ова сада сто говори исто тако. Залосно,народ је прогледао и опозиција побједјује.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манифест Народне скупстине РС

07.09.2020 12:08

Зивио Додик, СНСД, криминалци, папци, непотизам, полтрони, незналице, увлакаци, незапосленост, сиромаство, исељавање... Гласајте за СНСД и добицете сто сте и хтјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

07.09.2020 12:24

Данас навијате за Партизан а сутра за Звезду, или обратно.Није у реду Брате. Тако у политици, неможете један дан бити комуниста сутра демократа а трећи дан националиста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјомла

07.09.2020 12:48

Ви из опозиције не видите суму од дрвета. Основно васе питање треба да буде: -Кога то стављамо на насе листе? Да су васи изабрани представници цестити и непоткупљиви, не бисмо сада били у овој ситуацији. Прије избора се оцистите од папака, да не кукате послије! Инаце, нема промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

07.09.2020 13:25

Диктатура у срцу Европе мора пасти. Било би добро да се то деси на регуларним изборима као у нормалним нацијама. Бојим се да се то неће десити.

Name

Микица

07.09.2020 13:45

Одавно није било бољег наступа,све си рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањ брдо

07.09.2020 13:46

Све што и ја мислим.Браво Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ