Еуро симбол повратка Европе, долар поново слаби

Еуро наставља расти и на тржишту валута се дешава драстичан заокрет који симболизује повратак Европе, пише њемачки Wелт.

Свијет 05.09.2020 | 12:04
Еуро симбол повратка Европе, долар поново слаби

У уторак је први пут од почетка 2018. године еуро накратко прешао границу од 1,20 долара, али је симболика је била од велике важности.

Wелт пише да је ријеч о најновијем врхунцу у развоју који траје већ неколико мјесеци.

Од средине маја курс еура порастао је с 1,08 на 1,20 долара, што је пораст од десет посто у неколико седмица. И то још увијек није готово.

И то још увијек није готово, многи стручњаци сматрају да ће у сљедећим мјесецима еуро надмашити потпуно различите валуте.

Кит Јуцкес, девизни стручњак у инвестицијској банци Социéтé Гéнéрале, сматра да смо на почетку вишегодишње фазе пада долара.

"Ознака од 1,25 долара за еуро биће досегнута у сљедећих дванаест мјесеци", казао је Јуцкес, преноси Wелт.

Главни разлог за то је изван Европе, у САД-у. Њихова централна банка је током короне смањила каматне стопе и истовремено започела масовну куповину обвезница.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фан

06.09.2020 19:05

Хммм... Засад вјестацки... Видјецемо ста це бити поцетком сљедеце године... Кад привреда у У.С. проради сопственим ресурсима.... Ако затворе увоз ..... Убице нас долар.... Дај Бозе останемо на Трумповим обецањима и да се Европа позабави собом без утицаја са стране.... И да Њемацка доведе у ред оне паразите од Француза... Онда це € да расте по овом сценарију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

06.09.2020 21:01

врло је упитно да ли це Трумп побједити сада, цак моји пријатељи у УСА поцињу да сумљају, а а ко Биден побиједи он је за унију са ЕУ и против Кине. Дакако Србија це признати косово или је неце бити. Они су ипак демократе, а знамо како демократе дрзе србе. Мозда и Додика смијену.