Ђукановић може да одуговлачи пренос власти до јануара

Ако предсједник Црне Горе и Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић одлучи да купи вријеме у намјери да одуговлачи формирање нове власти, а у међувремену некако дође до још једног мандата, у црногорском правном систему нема никаквих препрека да то уради.

Регион 05.09.2020 | 09:21
Ђукановић може да одуговлачи пренос власти до јануара

Према Закону о избору одборника и посланика, Државна изборна комисија мораће да прогласи коначне резултате избора најкасније у понедјељак 14. септембра, ако не буде приговора због повреде бирачког права на изборима 30. августа, као што се чини да неће у вријеме писања овог текста.

Из Устава проистиче да шеф парламента Иван Брајовић потом заказује прву сједницу новог сазива Скупштине која се мора одржати најкасније 15 дана од дана објављивања коначних резултата избора - односно најкасније 29. септембра, ако ДИК прогласи резултате 14. септембра.

Међутим, Пословник Скупштине даје краће рокове за одржавање прве сједнице новог сазива:

“Сазив на прву сједницу доставља се новоизабраним посланицима наредног дана од дана подношења извјештаја Државне изборне комисије о спроведеним изборима, а сједница се одржава најкасније пет дана од дана упућивања сазива посланицима”.

Према томе, ако ДИК буде чекао посљедњи дан да достави Скупштини извјештај, конститутивна сједница парламента на којој се верификују мандати посланицима, бира предсједник, потпредсједници и Административни одбор - потребан да се формирају друга скупштинска радна тијела - могла би се одржати и 21. септембра.

Од тог датума тече рок од 30 дана да Ђукановић да некоме мандат да састави Владу.

“Предсједник Црне Горе... предлаже Скупштини... мандатара за састав Владе, након обављеног разговора са представницима политичких партија заступљених у Скупштини”, пише у Уставу.

Није јасно да ли ће на консултације са Ђукановићем ићи представници девет листа које су успјеле да уђу у парламент, или представници преко 15 политичких партија, које имају посланике у Скупштини.

Такође, ни Уставом нити било којим другим прописом није регулисано којим редосљедом ће Ђукановић позивати на консултације, нити на основу чега ће некоме дати мандат.

У већини западних парламентарних демократија Уставом или законом прописана су та и друга питања у поступку консултација и именовању мандатара.

“Предсједник Републике... повјерава мандат за састављање Владе особи која, на темељу расподјеле заступничких мјеста у Хрватском сабору и обављених консултација, ужива повјерење већине свих заступника”, пише у Уставу Хрватске.

У Уставу Црне Горе не постоје никакви рокови у којима предложени мандатар мора да састави владу и са програмом изађе пред Скупштину.

“Скупштина се распушта ако не изабере Владу у року од 90 дана од дана када предсједник Црне Горе први пут предложи мандатара”, пише у Уставу Црне Горе.

“Предсједник Црне Горе расписује изборе првог наредног дана по распуштању Скупштине”.

У Уставу нема ништа ни о повјеравању мандата другој особи да покуша да састави Владу, ако први мандатар то не успије, нити о роковима за то.

У хрватском уставу рок за првог мандатара је 30 дана од дана прихватања мандата, а предсједник Републике му га може продужити за још 30 дана.

“Ако ни у том року мандатар не успије саставити Владу или ако предложена Влада не добије повјерење Хрватскога сабора, предсједник Републике повјериће мандат за састав Владе другој особи... Ако Влада не буде састављена... Предсједник Републике ће именовати привремену нестраначку Владу и истодобно расписати пријевремене изборе за Хрватски сабор”, прописује Устав Хврватске.

Због ових празнина у црногорском Уставу, Ђукановић теоретски, строго правно гледајући, може дати мандат некоме из ДПС-а, сачекати да прођу три мјесеца консултација, и расписати нове изборе, најкасније крајем јануара за прољеће 2021.

Неки аналитичари са којима су “Вијести” разговарале, међутим, сматрају да би такав начин “борбе за опстанак” Ђукановића довео у још гори положај него у којем је, јер би на први знак могућих оваквих опструкција дошло до протеста не само у домаћој већ и од стране међународне јавности. “Прошао би као бивши предсједник Македоније”, рекао је један од њих.

Ђорђе Иванов је у марту 2017. године одбио да да мандат побједнику на изборима Зорану Заеву, али је то под великим притиском ЕУ и САД урадио два и по мјесеца касније.

“Мислим да би Ђукановић на новим изборима прошао још горе”, рекао је један аналитичар.

Ђукановић је и сам у интервјуу за Нову С послао поруку да ће поштовати међународне демократске стандарде:

“Када је у питању конституисање нове владе, поштоваћемо, као и у свему, оно што су демократска правила савремене демократске цивилизације. Да онај ко има 41 мандат у црногорском парламенту, добиће прилику да формира владу”, рекао је он у интервјуу за телевизију Нова С у уторак.

Други политички аналитичар је рекао да не искључује могућност да се Ђукановић одлучи за сценарио изазивања немира и увођења ванредног стања.

Извор из врха побједничке коалиције рекао је „Вијестима“ да постоје информације да се ДПС још ломи око начина изласка из ове ситуације.

„По нашим информацијама, постоје двије струје, једна која заговара мирну предају власти, и друга која се свим силама и средствима труди да то опструира, добије на времену, изазове немире“, рекао је тај извор.

Он није знао да каже у којој је „струји“ Ђукановић, али да је, судећи по његовим јавним изјавама и признању пораза, „ближи рационалном рјешењу“, односно мирној транзицији и дјеловању ДПС-а у опозицији.

На питање како се побједничка коалиција може супротставити евентуалном покушају овакве осптрукције, тај извор је рекао:

„Логично је да прва чланица коалиције која оде на састанак са Ђукановићем понесе са собом списак са 41 послаником и именом мандатара и преда му га“, рекао је извор из врха побједничке коалиције.

Функционери ДПС-а које су “Вијести” контактирале нијесу били вољни да коментаришу тему овога текста.

(Вијести.ме)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милан

05.09.2020 07:39

Ти ниста добит нецес, изгубио си изборе ! Сретна је Црна Гора сто цес изац из њеног зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угор Павински

06.09.2020 06:48

Мило, само полако са промјенама - па није демонкратија зец па да но утекне..

Name

Андриц

05.09.2020 07:46

Е алал му ко је доносио овакве законе.Мозе ли компликованије????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванга

05.09.2020 08:32

Мило или Миле,мрацне силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код ганстера,

05.09.2020 09:16

Све је могуце, накрај крајева ;имао је много времена да се прикроји устав! Смучи ми се све скупа , колико дуго матлетира Тај јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ