Узорци пиралена из "Инцела" на анализи у Чешкој

Стручњаци чешке компаније "Деконта" извршили су узорковање земљишта и подземних вода с мјеста која су идентификована као локације с потенцијално највећим ризиком, због појаве пиралена у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци, те су ти узорци транспортовани у Чешку, гдје ће бити анализирани у акредитованој лабораторији.

Република Српска 04.09.2020 | 07:44
Узорци пиралена из "Инцела" на анализи у Чешкој

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС истичу да активности које се спроводе на локацији Пословне зоне "Инцел" имају за циљ идентификацију нивоа загађености локације постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс), тачније полихлорисаним бифенилима (ПЦБ) и на основу тога процјену и препоруку техника и технологија за санацију локације с пратећим трошковима. 

У ресорном министарству кажу да је у току друга фаза, која обухвата узимање узорака и анализу земљишта на загађеност наведеним загађујућим материјама, на основу које ће се припремити извјештај о процјени загађености и приједлог технологија за санацију локације.

"За ове активности је ангажована међународна компанија 'Деконта' из Чешке Републике, посредством пројекта УНДП-а, који пружа техничку подршку, која је између осталога акредитована и за пружање специјализираних услуга у области анализе и ремедијације земљишта на загађеним локацијама", кажу у ресорном министарству. 

Они кажу да су стручњаци ове компаније узроковање вршили од 27. јула до 10. августа ове године. 

"На основу узетих узорака и њихове анализе, компанија 'Деконта' ће припремити извјештај о процјени загађености, као и извјештај с приједлогом технологија за санацију локације заједно с листом приоритетних акција тамо гдје су идентификовани највећи ризици по људско здравље и екосистем и дати процјену трошкова санације земљишта. Дакле, активности на фази два су почеле крајем јула ове године и према предвиђеној динамици трајаће до краја септембра ове године, уз напомену да је теренски рад већ окончан", рекли су у ресорном министарству. 

Они кажу да су представници компаније "Деконта" требали 2. јула да буду на локацији "Инцел", али због одлуке о забрани уласка држављанима ЕУ у БиХ њихов долазак на терен је морао бити пролонгиран до 27. јула, када су и дошли у Бањалуку. 

У Министарству истичу да ће на основу информација које ће бити презентоване у извјештајима, који ће бити доступни до краја септембра, укључујући извјештај о процјени загађености као и извјештај о приједлогу технологија за санацију локације, град Бањалука и ресорно министарство донијети одлуку о наредним корацима. 

"У овом процесу, УНДП ће наставити пружати техничку подршку како би се заједнички дјеловало у проналаску рјешења, као и финансијских средстава за санацију земљишта, односно за предузимање мјера које се примјењују у ситуацијама загађености земљишта", кажу у овом министарству и додају да санирање земљишта финансира Шведска кроз пројекат УНДП-а, која издваја 600.000 америчких долара за три приоритетне локације у БиХ, од којих је једна локација "Инцел".

У Центру за животну средину кажу да су представници овог центра информисани о овом процесу на недавно одржаном састанку с градоначелником Бањалуке.

"Свакако нисмо задовољни што овај процес траје толико дуго, јер је ријеч о изузетно озбиљном проблему, који је захтијевао бољу координацију и реакцију, али се надамо да ћемо овај пут добити релевантне информације од стране чешких консултаната, на основу којих ће се предузети конкретни кораци", рекли су у Центру за животну средину.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дајак

04.09.2020 07:08

Јавите се из Цеске,после избора,ја сваки слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љигор Смрдојичић Анализатор

04.09.2020 09:41

Извршиће анализу већ анализиране анализе а након тога ће на супер анализу анализиране анализе. Као у кружном току господара кружних токова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Љигав него ста!

04.09.2020 12:56

Хахахах, ал`бас!