Антитијела код излијечених присутна четири мјесеца

Ниво антитијела на корона вирус порастао је, а онда остао на истом нивоу до четири мјесеца код преко 90 одсто пацијената на Исланду излијечених од ЦОВИД-19, показала је студија објављена у часопису Њу Ингланд Џорнал оф Медисин.

Свијет 02.09.2020 | 07:55
Антитијела код излијечених присутна четири мјесеца

У претходним истраживањима ниво антитијела на корона вирус знатно је опао током неколико мјесеци након излијечења од ЦОВИД-19, што је подстакло питања о дужини трајања имунитета код особа које су већ биле заражене.

Истраживање које је спровела компанија "Декод џенетикс" могло би да има значаје импликације за ризик од реинфекције и трајност вакцине, преноси Ројтерс.

Истраживачи су мјерили ниво антитела код преко 30.000 становника Исланда, како би утврдили колико је људи у овој земљи било заражено корона вирусом и како би сазнали више о имуном статусу након оздрављења.

Резултати су показали да је око један проценат особа обухваћених истраживањем било заражено корона вирусом. У оквиру ове групе, 56 одсто је добило позитиван резултат након урађеног ПЦР теста, 14 одсто је било у карантину након изложености вирусу, али без потврде заразе, док је код преосталих 30 одсто зараза потврђена током истраживања, на основу присуства антитијела на корона вирус.

Код 91 одсто оних особа код којих је зараза корона вирусом потврђена ПЦР тестом, а којих је укупно било 1.215, ниво антитела растао је током прва два мјесеца од успостављања дијагнозе, да би након тога остао непромијењен током скоро четири мјесеца.

Овом студијом обухваћена је хомогена популација из једне земље, тако да резултати можда не би били исти у неким другим крајевима свијета са разноликијим становништвом. Ипак, студија показује да тестови на антитијела могу да покажу праву стопу заражености. Осим тога, они би могли да буду коришћени као јефтинија алтернатива тестирању на корона вирус.

Међутим, аутори студије су напоменули да није јасно да ли антитијела штите од поновне заразе.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

02.09.2020 06:13

Од почетка епидемије СТРУКА лута, свјесно или несвјесно замајава читаво човјечанство. Само једну ствар требају урадити, изаћи пред јавност, рећи да су нас мјесецима о свему лагали, да никакве епидемије нема, да нам се извину или да оду у цркву и да се исповједају поповима и олакшају своју душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хостап

02.09.2020 08:00

Ово упуцује на то да це вакцина бити само "сезонског" дејства, а бице гадно ако вирус остане "активан" преко цијеле године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2020 08:24

Биће жестоко зајебано пар година...

Name

Робин худ

02.09.2020 08:49

Бице гадно ако се овај непостојеци вирус некад појави у стварности. а будалама које вјерују у ову лазијаду је вец сад гадно.