Кога је Наваљни истраживао прије него што је отрован

Тим руског опозиционара Алексеја Наваљног обавио је његов извештај о корупцији у Сибиру, на коме је радио када је, наводно, отрован раније овог месеца.

Свијет 02.09.2020 | 07:20
Кога је Наваљни истраживао прије него што је отрован

Извештај објављен на Наваљновом сајту тврди да су 18 од 50 посланика у Новосибирску, трећем по величини руском граду, власници или заступају власнике грађевинских компанија.

Истрага коју је Наваљни спровео пружа, такође, детаљне информације о имовини посланика и чланова њихових породица. На крају извештаја Наваљни позива људе у Новосибирску да гласају за опозиционе кандидате подржане његовим пројектом паметног гласања.

Извештај је преточен у 40-минутни документарни филм под називом "Ко је заузео главни град Сибира и како га ослободити“ и фокусира се на посланике Градске думе у Новосибирску, њихове скупе сатове, аутомобиле, као и на некретнине које поседују у иностранству.

Према Фондацији за борбу против корупције коју предводи Наваљни, овај видео је само први део истраге коју су опозиционар и његове колеге спровели на недавном путовању у Сибир.

Наваљни је био на турнеји по сибирским регионима у којима ће овог месеца бити одржани локални избори. Изненада му је позлило 20. августа у авиону који је летео из Томска за Москву.

Овај 44-годишњак провео је два дана у болници у граду Омск пре него што је пребачен у Немачку, где се и даље налази на одељењу интензивне неге у медицински индукованој коми.

Лекари у берлинској болници Чарите закључили су да је Наваљни отрован групом активних супстанци под именом инхибитори холинестеразе. Они се налазе у неколико лекова, као и у неким пестицидима и нервним агенсима.

Тим Наваљног тврди да је он намерно отрован и за то је оптужио Кремљ. Руски лекари у Омску који су лечили Наваљног рекли су да њихови тестови нису пронашли трагове отрова у организму опозиционара.

Закључак немачких лекара подстакао је западне владе да захтевају од Русије опсежну истрагу. До сада су руски званичници одбацили оптужбе да је Наваљни намерно отрован и показали су мало назнака да планирају да у потпуности истраже случај.

Под будним оком ФСБ-а

Непосредно након што је Наваљном позлило у авиону, московски таблоид објавио је детаљно кретање опозиционара позивајући се на неименоване припаднике снага безбедности који су признали да су га пратили.

У чланку који су поменуте новине објавиле, полицијски извори описивали су како су федерални агенти из тајне службе ФСБ идентификовали у ком се апартману у Томску Наваљни налази, пратили су његове кораке, скупљали рачуне од доставе сушија које је наручивао... Наводно су га чак и пратили теком кратког излета на реку Том где је отишао да плива.

По свему судећи, полиција је то новинама испричала како би показала да се наводно тровање није догодило у граду, већ у авиону или кафићу на аеродрому.

- Ниво надзора ме уопште не чуди, већ смо га били свесни. Али, оно што чуди је да нису оклевали да то поделе са свима - написала је тада на Твитеру портпаролка Наваљног Кира Јармиш.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

А

02.09.2020 05:42

И он да представља и води опозицију а отровала га баба с чајем. Ма хајте моим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

02.09.2020 08:43

Опозиција нигдје у свијету није од користи. То су обицни увлакаци власти, па тако и овај сиротан. Утврдјено је да није отрован, али ето опет му се покусава дати на знацају оваквим идиотским текстовима, а убједјења сам да се лицно са Путином договорио о свему. Фујјј, нико не ради оно за ста га плацају, само се манифетлуцима манекенског типа баве.

Name

Мене само

02.09.2020 09:03

Једно привлаци пазњу, када се Русија растурила од олигарха који су је похарала избјегавајуци порезе дрзави, нико од тих опозиционара није био такво гласан.

Name

Препорука

02.09.2020 08:26

А свугдје казу остани код куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.09.2020 16:54

Њемачка се у прошлости два пута будила . Ако још једном заспи, никад се више неће пробудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре никола

04.09.2020 01:23

Свака ти цаст за овај коментар. Никада бољи нисам процитао. Тацно су поцели да цацкају мецку ваљда их амери гурају у пропаст.