Болнице могу да гомилају дугове на рачун осигураника

– Влада Републике Српске наложила је да Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС дозначава новац јавним здравственим установама у овој години независно од стварног обима пружених услуга, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Разлику између дозначеног новца и пружених услуга болнице неће морати да враћају у идуће три године, а након истека тог рока, имаће рок од пет година да врате дуг.

Република Српска 01.09.2020 | 09:39
Болнице могу да гомилају дугове на рачун осигураника

 Разлику између дозначеног новца и пружених услуга болнице неће морати да враћају у идуће три године, а након истека тог рока, имаће рок од пет година да врате дуг.

Влада РС је Одлуку о мјерама за финансирање јавних здавствених установа донијела недавно и она ускоро ступа на снагу.

Одлуком се, како је дефинисала Влада, прописују мјере за помоћ у финансирању здравствених установа за вријеме трајања ванредне ситуације проглашене због пандемије вируса корона.

Влада обавезује ФЗО да у овој години здравственим установама дозначава уговорена средства у пуном износу, независно од стварног обима пружених здравствених услуга.

Фонд је обавезан да прати и евидентира стварно стање пружених услуга и да утврди износ разлике између дозначеног новца и стварне реализације пружених услуга.

Установе су обавезане да са Фондом закључе споразум којим ће се утврдити начин измирења дуга, ако је Фонд дозначио више новца према здравственој установи.

Влада је одредила да се за поврат више дозначеног новца установама даје период одгоде од три године, а након истека тог периода даје се рок поврата од пет година.

Поред тога, Влада је одобрила и репрограм измирења обавеза здравствених установа према Фонду, а које Фонд враћа Министарству финансија на есцроw рачун.

И за те репрограме закључиће се споразуми с одгодом плаћања од три године и након тога роком плаћања од пет година.

Ако установе на крају не могу да плаћају дугове, то ће урадити Министарство.

Наведене мјере донесене су за болнице „Свети Врачеви“ Бијељина, „Србија“ Источно Сарајево и „Др Младен Стојановић“ Приједор.

Према подацима Пореске управе Републике Српске дуг бијељинске болнице на крају фебруара ове године је био 16,3 милиона, дуг болнице „Србија“ је био 43,4 милиона, а дуг приједорске болнице је био 9,9 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац

01.09.2020 10:38

Јесу способни директори и овај такозвани министар здравља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

01.09.2020 10:40

Сва плацања це радити наси унуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болница Фоча

01.09.2020 13:35

Наш директор само уцјењује да се гласа за њега на изборима!А што се тиче болнице немамо ни маски!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњен

01.09.2020 17:00

Што гласаш?

Name

Фоцак

02.09.2020 06:06

Неће проћи!