Овако ће изгледати одвијање наставе у школама

Основци и средњошколци сутра ће у школске клупе. Епидемија вируса корона наметнула је нова правила понашања у школама. Међу родитељима влада страх - брине их да се дјеца не заразе, али и како да се навикну на нова правила у школи. Просвјетни радници свјесни нових изазова, поручују да ће дати свој максимум.

Република Српска 31.08.2020 | 18:06
Овако ће изгледати одвијање наставе у школама

Умјесто у свјеже окречене, ђаци се враћају у дезинфиковане учионице. Ученици ће сваки дан почињати с мјерењем температуре. Прије уласка у школу, дезинфекција руку и обуће. До учионице са маскама на лицу. У учионоци максимално 15 ученика. Сједиће сами, без друга у клупи.

''Учитељица ће попрскати руке сваком дјетету, тек након сједања у клупу, моћи ће да скину максу. Прва смјена ће почињати у 07:30 а завршава у 09:55. Онда имамо паузу од пола часа када ће се извршити дезинфекција свега што је додиривано руком", каже за БН ТВ директор ОШ ''Свети Сава'' Бањалука Мирослав Попржен.

И тако након сваке групе.

Умјесто уобичајених 45, часови ће трајати 20 или 30 минута у зависности од броја ђака у школама. Учитеље не чека ни мало лак посао.

''Требамо сада бити вјешти да извучемо максимум од 20 минута. Након прве групе треба све опет исто поновити другој групу. То је мало већи ангажман, али мислимд аћемо одољети тим изазовима и да ћемо се уклопити'', каже учитељица Маријана Михајловић.

Саша Бабић отац је једног првачића. Ситуација са којом се ове године сусрећу родитељи, али и ђаци, посебно они мањег узраста је каже компликована и дјетету тешко објашњива.

''Мислим да нема потребе за тим. Свједоци смо да су игралишта пуна дјеце, иду и на тренинге, ако то пролази без маски, онда не видим разлог да се то у школама практикује", каже Саша Бабић, отац ђака првака.

Између ђака неопходна је дистанца од два метра. Не само током часа, већ и за вријеме одмора, али и испред школе. Учитељи вјерују да ће то успјети објаснити дјеци.

''Ми смо направили тачке и линије гдје ће које дјете стати и ту ћемо бити присутни", рекла је учитељица Бранка Ловрић – Босић.

''Позивам све да поштују све мјере, надам се да вирус неће доћи у школе'", каже  предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић.

Ђаци ће на клупама имати летак са препорукама Института за јавно здравство. Између осталог препоручује се да дјеца доносе своју ужину и да не дјеле је са другима, а нема више ни дијељења школског прибора.

И то није све.

За вријеме одмора остати у учионици. У школском дворишту нема задржавања ученика, ни родитеља. Просторије је потребно провјетравати на сваком одмору, али ако  то временске прилике допуштају оставити отворене прозоре током наставе.

У школама кажу да ће први школски дан бити посвећен управо новим правилима, односно разговору са дјецом, посебно са основцима. Институт за јавно здравство РС препоручио је да ђаци, као и наставници који имају симптоме заразних болести или код којих одстоји сумња на "ковид 19" не долазе у школу.

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Цццц

31.08.2020 16:21

Шта јел се за 20 мин не могу заразити а за 45 могу? Требало је нормално настава уз поштовање мјера

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

31.08.2020 16:41

Трбало је све обуставити до даљњег.Ово што раде је лудост.

Name

мислилац

31.08.2020 16:42

Онда би радили цијели дан,не капираш јер мрзиш просвјету. Али, кад се треба неког лидера ослободити, онда зовете неког профу у помоћ као што је у Црној Гори профа потукао Мила.

Name

А није Ц

31.08.2020 20:35

Ниси ти никакав МИСЛИЛАЦ, боже сачувај нас све више оваквих.

Name

Добој

31.08.2020 23:26

Дјеца нам се играју по цијели дан напољу и Богу хвала да је тако. У овом слуцају, дјеци се под кринком короне одузимају основна дјеција права, право на квалитетно сколовање, право на друзење са другом дјецом. Цуј молим те, не смије се размјењивати сколски прибор. Ионако свака наредна генерација постаје све себицнија, јос да их подрзавамо у томе додатно. Глупост циста!

Name

Вирус

31.08.2020 16:55

Бас це дјеца постоват..те наредбе...2 метра..руке прат..и остале мјере..нема нист од тог..нема ту ни васпитања нит они то хоце ....зиви били па видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.08.2020 23:28

Наравно да неце постовати и не треба да постују одлуке које их угрозавају каи људска бица...цуј не смије да стоји и сједи са својим другом, ма ајте молим вас. Ово је болесно.

Name

Акса

31.08.2020 23:39

Ма то је само декларативно, не смије наса власт да се успротиви силама зла

Name

Скептик

31.08.2020 16:58

Од дјеце праве роботе, само је остало да уче и бубају и да буду послушници. Све остало због чега су се дјеца вијековима радовала ићи у школу је укинуто: дружење, игра, забава, зезање по ходницима на великом одмору, физичко у сали, ваннаставне секције. УВЕЛИ СУ ИМ ДИСТАНЦУ И МАСКЕ ВАН УЧИОНИЦЕ ДА СЕ НЕ ДРУЖЕ(??!!) Какве психопате. Успут, и родитељски састанци су такођер укунути...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2020 18:23

Умоболно да не моће бити умоболније. ние ми јасно зашто родитељи пристају на поробљавањw дјеце?

Name

ре

31.08.2020 18:56

Све што тврдиш да је укинуто је остало само је укинуто учење и знање.

Name

рере

31.08.2020 20:24

Да,да,Европи треба Кинта Кунте а не паметњаковици..!!

Name

Мала

31.08.2020 17:14

Ни мјесец неце проци а зараза це кренути.Па це дјеца куци па заразити родитеље па дједове и баке и ето лудила.На оволики постотак заразених настава је требала ици онлајн.Али ето зиви били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.08.2020 23:32

Мала и мозак ти је мали. Заразице бабе и дједове и остале само ако власт такве смјернице добије од СЗОа, ако не добије и неце. Баке и деке могу бити мирни, јер ако их унуци нису заразили до сада играјуци се по парковима, идуци на море са родитељима, неце сигурно ни долазеци из сколе. Ти као глупа па не контас да је ово све истина да би до сада ово мало становниства у БиХ вец у јуну било мртво. Ајде не прави се блесава. Данас је свима све јасно.

Name

Маја

01.09.2020 11:23

Ма дај људи јесте заглупљени каква корона ид6 дјеце праве послусне да могу радити од њих ста хоце. Припрема за отров вакцину за вирус који не постоји. Што сте толико заглупљени превише гледате медије зар не видите ста раде отворите очи

Name

Коментар

31.08.2020 17:22

Страсно, родитељи јел вама испран мозак толико да цете пристати на ове услове у којима це боравити васе дијете,ВАСЕ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.08.2020 23:34

Не, неце се пристати на ово.

Name

РОДИТЕЉ

31.08.2020 17:25

ОВО ЈЕ СТВАРНО ЛУДИЛО. ПА ПОГЛЕДАЈТЕ САД ПУНА ИГРАЛИСТА ПО ЦИЈЕЛИ ДАН. ПУНИ БАЗЕНИ, ПУНО СВЕ, БЕЗ ИКАКВЕ ЗАСТИТЕ И ДИСТАНЦЕ. МИСЛИМ ДА ЈЕ ЦИЉ ОВОГА ДА ДЈЕЦУ ДРЕСИРАЈУ И КАД БУДУ ИДРАСЛИ ЉУДИ БИТ ЦЕ ПОСЛУСНА СТОКА САМО НА ДВИЈЕ НОГЕ. НЕТРЕБА БИТИ ПУНО ПАМЕТАН ПА ВИДЈЕТИ КАКО САМО НА ОДРЕДЈЕНИМ МЈЕСТИМА ВРЕБА ОПАСНОСТ. СМИЈЕСНО И ЗАЛОСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2020 19:21

на А никакав научни доказ о вирусу. Пука нагађања разних "струка" преко леђа послушне масе. Ово има много страшнију ријеч од осуде, шта се с дјецом ради. Лишавају их осмјеха и радости под паролом чувају им живот, а ништа не знају. Само родитељ зна и може сачувати дијете од свега у животу. И родитељи дужни мјерити температуру. Не смију на одмор у двориште, а треба да сједе с отвореним прозорима. Нека они у новембру сједе с отвореним прозором. И то има циљ. Како и шта радили, тако прошли у животу.

Name

ЕХ

31.08.2020 19:23

Моје це паузирати ову годину..Са мојим дијетом неце се нико играти и правити од њега будалу-Све мјере попустене вани ,само у сколама тренирају строгоцу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

31.08.2020 20:38

Ма немој.. ето ти то можеш да урадиш, а шта ћемо ми остали који већ имамо двоје дјеце у школи??? Какав ти је закључак, то није рјешење за све ученике. Ово сво стање са наставом је грозно у сваком случају.

Name

Добој

31.08.2020 23:36

Рјесење је протест, бојкот наставе, бојкот плацања комуналија, бојкот избора, па цес да видис како се мјере обустављају.

Name

Србин

31.08.2020 19:37

Не разумијем ово као у сколи.маске дистанца и све то. Дјеца иду у групама у сколу улазе у сколско двористе стављају маску и све остало. Па они це се до сколе зарадити 100 пута. То сто у сколи носе маске нема ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.08.2020 23:38

Хихихихи у сколи ни не носе, само напољу и у ходницима, а тамо гдје сједе у загусљивој уционици не носе... ма спрдају се с нама, само не знам сто ми њима не одбијемо послусност нпр кроз не плацање комуналија.

Name

001

31.08.2020 19:54

Није ми јасно како ће ти ваши помоћни радници успети да за пола сата дезинфикују све што је додирнуто у претходној смени и да следећа група уђе у ОТРОВ, јел ви знате кад се нешто попрска дезинфикују са треба одређено време да се то проветри, ви одма децу уводите у отров.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

31.08.2020 19:54

Прво, ова на прилогу као и 90% људи НЕ НОСИ правилно маску (обевезно преко носа). Друго, има ли овдје ико ПАМЕТАН? Поредити игралиште, базене...уопште отворен простор са УЧИОНИЦОМ је нонсенс. Дјеца до 14 године немају у потпуности развијен имунитет и ако покупе вирус, обично немају тежих симптома. Цака је што ће тај вирус однијети кући, заразити родитеље, старије, евентулано болесне...и Ђаво ће однијети шалу. Док се ово стање не смири, дјеца НИСУ требала ићи уопште у школу. Читајте мало шта се дешава по школама у Њемачкој, Француској, Америци...Они муку муче, а гдје су они а гдје ми? Дјеца неће остати НЕПИСМЕНА. Надокнадити се може све ОСИМ здравља и људског живота. Нисам злурада, али ми је драго што све чешће обољевају људи, који су до јуче пљували по свима нама који смо се држали прописа и мјера. ТАКО И ТРЕБА. Дјеци желим срећан и сигуран почетак нове школске године и прије свега пуно здравља. Лично ме је велики страх у шта ће се све ово претворити. Памет у главу по народној чувај се и Бог же те чувати. Лијеп поздрав, Данка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРГР

31.08.2020 20:28

Мјере нецастивог су и даље на снази.АКО ЈЕ ИСТИНИТА ЕПИДЕМИЈА,ЗАСТО СЛАТИ ДЈЕЦУ У СКОЛУ. АКО ЈЕ ЛАЗНА ЦЕМУ МЈЕРЕ ЗАСТИТЕ.Цини ми се да су родитељи примили анестезију,зато и не знају ста раде.Лагано кување забе.Умјесто укинути све мјере циркуса,вратити зивот у нормалу,са овим це лудница бити јос гора.,,Помоц и на бесплатно добијање књига,,,није спорно,вазно је да дјеца иду у сколе.Прво ријесити мнооого битније елементе,куца,село,град, дрзава.Сви бити слозни и ни једно дјете у разред.Ниста се изгубити неце временски гледано.Сацувајмо своју дјецу у овом НАКАРАДНОМвремену ПОЗДРАВ

ОДГОВОРИТЕ