БиХ само прошле године остала без 71.000 становника

Завод за статистику ЕУ ажурирао је податке о броју издатих првих дозвола грађанима БиХ у 2019. години за боравак у некој од земаља ЕУ.

Босна и Херцеговина 30.08.2020 | 19:57
БиХ само прошле године остала без 71.000 становника

С допуњеним подацима за Њемачку, БиХ је оборила неславан рекорд и у прошлој години остала без 71.375 својих становника, а с обзиром на то да недостају подаци за Шведску, овај статистички податак још је поразнији. 

Нема времена

Само у посљедње двије године издато је 125.137 првих дозвола за грађане из БиХ у ЕУ, упозорава економски аналитичар Фарук Хаџић, што је податак који је изненадио и њега, иако већ годинама прати, пише и упозорава да БиХ очекује катастрофа.

– Ово показује колико су људи “задовољни” стањем у држави, свим овим политичким неспоразумима, и да више нема времена да се чека. Млади по својим родитељима схватају да није испуњено оно што им се годинама обећава и да БиХ није постала просперитетна, развијена земља – рекао је Хаџић.

Власти у БиХ не баве се проблемом због којег држава губи милијарде уложене у школовање младих који одлазе. На питања колико ће се дјеце рађати у БиХ, ко ће сутра радити, колико ће се пореза прикупити и како осигурати новац за пензионере, здравство, одговори се морају тражити одмах.

– Ако гледамо БДП по глави становника од 2014. до 2018. године, не можемо се похвалити да смо сустигли ЕУ, чак ни регион. Србија, Хрватска и Црна Гора су имале већи раст него ми. Нама би требало више од 20 година да стигнемо Хрватску, под условом да Хрватска стоји у мјесту. Нико неће да чека 20 година да бисмо били гдје је Хрватска данас, иако је то једна од најлошијих економија ЕУ – истиче Хаџић, пише Аваз.

Витална статистика

Магистар електротехнике Аднан Фехратбеговић већ годинама прати демографска кретања у БиХ и региону и каже да се демографска катастрофа могла предвидјети. 

– Од 2014. године примјетан је тренд константног повећања броја људи који се исељавају. Кренули смо с цифрама од 16.000 до 18.000 људи годишње, да бисмо сад дошли на 72.000 људи. Те податке подупиру и други подаци из виталне статистике – говори Фехратбеговић.

Фехратбеговић истиче како се хитно мора вратити повјерење у институције државе и показати да правна држава живи, престати с намјештањем тендера, запошљавањем по страначкој линији и процесуирати криминал. 

– Неопходно је смањење администрације, које је, сигурно, 20 посто вишка. Под хитно требамо провести дигитализацију јавне управе, чиме бисмо смањили трошкове администрације, а тај новац улагали у образовање, здравство -рекао је Фехратбеговић.

(Аваз)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

'становник'

30.08.2020 18:04

Али ти 'становници' су само добили радну и борависну дозволу до они и даље остају дрзављани Босне и Хецеговине. Ево ја скоро 30 година зивим и радим у Канади, 25 година имам дрзављанство Канаде, али сам и даље и дрзављанин Босне и Херцеговине

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЕМЕН.

30.08.2020 18:54

Сретан им пут ми имамо насе политицаре који су испит из совинизма национализма И ОТИМАЦИНЕ полозили са десетком Воде нас крезубе сигурним путем у непознато. ГЛАСАЈ ТЕ ЗА НАС! РЕЦЕ ЦОМБЕ

Name

Кратко и јасно

30.08.2020 18:05

Купит це Додик Роботе да га слусају и гласају за њега.Ста це му постени људи који хоце да часно раде и живе од сво рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

јок

30.08.2020 20:04

То је лос предлог: Роботи су глупи а преваранти варају за 20КМ, за постене нема посла јер треба га измислити а са купљеном дипломом се не мисли. 40 година сам радио успјесно у Симененсу .

Name

ДИАСПОРА

30.08.2020 18:07

Сви који су побјегли они казу да воле милу али висе себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић-Цигановић

30.08.2020 18:21

Одлазе сви народи, а највише моји Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

31.08.2020 11:49

Док су год лажне национално патриотске теме приоритет у односу на потребне економско правне теме вођења државе, а са, да случај буде још гори овако бахатом власти, нема нама напретка ни једног корака. Да назадујемо, то знају и птице на грани, али не и корумпирани

ОДГОВОРИТЕ