Масовно кршење закона о јавним службеницима

Готово да не постоји локална власт која не крши Закон о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе у Републици Српској. Наиме, многи службеници су чланови највиших органа странака, а неријетко и њихови оснивачи.

Република Српска 30.08.2020 | 17:28
Масовно кршење закона о јавним службеницима

Законом о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе у Републици Српској уређују се права и дужности из радног односа службеника и намјештеника запослених у органима јединице локалне самоуправе, а права и дужности из радног односа функционера у органима јединице локалне самоуправе уређују се посебним законом, осим ако поједина права и дужности нису уређена овим законом.

Један од битних чланова овог Закона тиче се неспојивости функција па тако члан 45. дефинише које све дужности не може обављати запосленик у органима јединице локалне самоуправе.

Према том члану, службеник не може: бити оснивач или члан органа политичке странке или бити члан надзорног и управног одбора правног лица чији је оснивач јединица локалне самоуправе или Република или обављати функцију одборника у скупштини јединице локалне самоуправе (у даљем тексту: скупштина), нити извршну функцију у органима власти Републике.

Такође, службеник не може доносити одлуке, односно учествовати у доношењу одлука које утичу на његов финансијски или други интерес, односно на финансијски или други интерес његовог брачног или ванбрачног супружника, дјеце (брачне, ванбрачне и усвојене), пасторчади, дјеце узете под старатељство и друге дјеце без родитеља узете на издржавање, мајке, оца, очуха, маћехе, усвојиоца, дједа и бабе по мајци и по оцу, браће и сестара.

Према ставу 4, овог члана, уколико се утврди неспојивост градоначелник, односно начелник општине након спроведеног поступка за утврђивање неспојивости доноси рјешење о престанку радног односа службеника.

Наведени закон јасно прописује да службеници а то се односи и на начелнике одјељења у локалним самоуправама или шефове одсјека морају бити изабрани на конкурсу који је јаван, а да нису оснивачи политичких партија и чланови органа политичких партија.

У закону додуше није прецизирано којих органа али уколико је наведено овако генерално онда то у принципу значи да не може бити члан било којег органа политичке странке. 

"Простим уводом у wеб странице свих локалних самоуправа у Републици Српској које имају wеб странице имају наведена лица која обављају те функције и увидом у wеб странице политичких партија примјетимо да су и та лица врло често и чланови органа политичких странака, а сад аимамо доста нових политичких странака а многи су од њих и оснивачи тих странака, а и функционери у градским и општинским самоуправама.  Сам закон је дефинисао да је то неспојиво" каже за БУКУ Милко Грмуша генерални секретар ПДП-а   

Међутим ако кренемо од Новог Града до Требиња читав је низ општина гдје је таква ситуација.

На питање има ли таквих случајева а да су чланови ПДП-а, а не само чланови владајућих странака, наш саговорник појашњава:

"Ми као друштво смо одавно забили једну аутоголчину. Овдје је основни проблем што Министарство управе и локалне самоуправе које треба да контролише примјену тог закона апсолутно не реагује. Дакле, Министарство треба да провјери да ли се у свим општинама и градовима поштује тај закон. Потпуно је неважно ко је у којој партији. Нема никаквог оправдања за било шта што је незаконито. Мислим да треба да постоји неки нормалан друштвени концензус да гдје год се крши закон од стране било кога, треба реаговати. То није ствар ове или оне партије" истиче он.       

Он каже да је поднио допис према Управној инспекцији Министарства управе и локалне самоуправе да се они огласе о томе да ли се закон поштује, међутим до данашњег дана није добио никакав одговор.  

"Претпостављам да нико није никада реаговао око тог закона , јер тамо нико благе везе нема ни шта пише у том закону и да је то за њих једно велико изненађење. Зашто је неко донио такав закон када се зна да су људи у политичким партијама да би долазили на те функције" додаје наш саговорник.

Он каже да је ствар над којом се треба замислити пред локалне изборе у новембру ове године.

"Мени је нејасан законодавац у свему овоме. Посланици партија, чији чланови у највећој мјери ово крше, су гласали за овај закон. Дакле нисмо нас двојица доносили тај закон. То су усвојиле њихове партије и њихови посланици, вјероватно да се покажу како су они велики Европљани, међутим ТАЈ ЗАКОН СЕ НЕ ПРИМЈЕЊУЈЕ. Министарство врши надзор над примјеном и то му је обавеза према том истом закону. Не реагује ни тужилаштво да провјере јер ради се о кривичном дјелу повреде равноправности при запошљавању. Нико жив не реагује. Немам ништа против да се то измјенама промијени, да није нормално да градоначелник или начелник општине не може именовати свој тим, па да се утврди за које то позиције градоначелник или начелник неке општине имају дискреционо право да их сам постави, рецимо 5 или 10 позиција, а да остали морају ићи преко јавног конкурса. Овдје је суштина доносити законе који су примјењиви и који се примјењују а уколико се не примјењују, онда надлежни треба да реагују" закључује наш саговорник.

Како сазнајемо, нпр. у бањалучкој Градској управи је већина таквих случајева. Практично су сви начелници одјељења и чланови органа владајућих политичких партија. У Бијељини је слична ситуација када је ријеч о кадровима бившег потпредсједника СДС-а Миће Мићића, а сада СНСД кадрова који су замијенили кадрове ПДП-а и СДС-а.

Идентична  је ситуација и у Котор Вароши,  гдје су чланови ПДП-а уједно и начелници општинских одјељења.

(Бука)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мило

30.08.2020 16:28

Цик треба свим тим људима да узме мандате који евентуално прођу на изборима,тј. ти кандидати треба да поднесу оставке на функције док траје кампања....иначе све је у супротности са законом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

31.08.2020 12:22

Црвени се увукли у најтање поре овог друства

Name

Рекс

30.08.2020 16:43

Па шта је код нас нормално опште безакоње ,а народ затуцан и уништен да више ниуста не вјерује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

30.08.2020 17:23

Ово вриједи само за правно уредјене дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

30.08.2020 18:11

У Модричи је Урош све договорио са спс, пдп, днс, сељачком странком, расподјелу мјеста од замјеника начелника, предсједника и замјеника скупштине, начелника одјељења, директора јавни предузећа, до начелнициног шофера.

ОДГОВОРИТЕ