Ово је најчешћи начин на који се заразимо короном

Како се ванредна ситуација смирује, већина људи почиње слободније да се креће, и даље често пере руке и користи средства за дезинфекцију након што додирне било које дугме на банкомату.

Свијет 29.08.2020 | 19:58
Ово је најчешћи начин на који се заразимо короном

Али, да ли је то довољно за заштиту од корона вируса?

– Није уобичајено да се Цовид-19 шири путем контаминиране површине. Сусрети са људима на отвореном такође вјероватно нец́е утицати на ширење вируса. Умјесто тога, главни кривац је блиска интеракција са људима током дужег периода – кажу научници.

Они објашњавају да многобројни догађаји, слабо провјетрени простори и мјеста на којима људи гласно разговарају – или пјевају, повећавају ризик, пише Телеграф.

<х4>Вирус може ући у тијело кроз очи, нос или уста

– Цовид-19 се шири блиским физичким контактом – држањем за руке, грљењем и љубљењем, али и стајањем једно уз друго може да буде опасно. Вирус се преноси у издахнутим респираторним капљицама и присутан је у назофарингеалном секрету. Такође може да преживи на кожи, на примјер на врховима прстију и испод ноктију. Може уц́и у тијело кроз очи, нос или уста – каже др Дебора Ли, медицински експерт из компаније “Др Фок Онлине.”

<х4>Каже да би се вратили у нормалу, морамо да смањимо “Р” број

–  Р-број је број људи које свака особа зарази пре него што сазна да има вирус. Спуштање Р броја значи да се се експоненцијално ширење инфекције унутар заједнице зауставља и да је инфекција под контролом. Дакле, ризик од заразе је у том случају много мањи“, каже др Ли.

<х4>Који је главни начин преношења вируса короне?

Здравствене агенције су до сада идентификовале да је главни начин преноса новог вируса кроз контакт са респираторним капљицама.

Те велике капљице могу пренијети вирус са једне особе на другу уколико слете директно на очи, нос или уста. Али оне имају тенденцију да прилично брзо падну на земљу или на друге површине.

Један важан фактор преноса је тај што наизглед бенигне активности попут говора и дисања производе респираторне капљице различитих величина.

Неки истраживачи кажу да се нови корона вирус такође може пренијети путем аеросола или малим капљицама које лебде у ваздуху и задржавају се дуже време. Ови аеросоли се могу директно удисати.

(Телеграф)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ДО МОЈЕГА

29.08.2020 18:20

ПА КОЈИ МОЈ НОСИМО МАСКЕ АКО И КРОЗ ОЧИ МОЖЕ ДА УЂЕ ТАЈ БАЈАГЕ ВИРУС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 18:39

Морат цемо и наоцаре носити. Цим сестриц увезе.

Name

Ре:

29.08.2020 19:05

Међеде, да ти нацртам! Маску носиш да не удахнеш, а ако имаш навику да чепркаш очи, онда се и тако можеш заразити. Тури прст у со, па онда додирни око и чудом се чуди зашто пече! Неки мамлази једино могу разумјети кад га опали по глави! Џаба, наш човјек навикао да га удара, па то ти је!

Name

11903

29.08.2020 18:28

Преплављени смо разним теоријама о самом настанку вируса. Просјецан цитаоц је збуњен. Звуци ми логицно да је првобита замисао била да се вирус употријеби у војне сврхе. Ако је та поставка тацна, он се треба посматрати као пројектил, истина јос увјек невидљив. Медјутим заједницко свим пројектилима је то да су најубитацнији под углом од 90 степени. Удара ли под пуно вецим или мањим углом прави рикосек и смањује му убојитост. Преведено на овај проблем изгледало би овако јест непристојно, ал саговорника не гледати за вријеме разговора у зјенице, сиром отворених оцију. Са саговорницима остеценог слуха користити радје нијемо писмо, а не покусавати из петних зила да те цује посто по то. Тиме ститис и њега и себе. Другим ријецима изгледа ми као да це мо се морати одвикавати неких правила теско науценог бонтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лола

29.08.2020 19:38

браво брате у праву си све си лепо објснио за ове сто гледају задругу....

Name

Психијатар

29.08.2020 20:00

Ти си случај за мене.

Name

Ре

30.08.2020 07:51

Да, да, жариште у Вухани, никад није стигао у Пекинг, а дошао нама. Сад све ово стави и буди одговоран, тј. послушан.

Name

дрнд

29.08.2020 18:57

Некад су науцници због својих идеја горјели на ломаци. Ови данасњ раде за добре паре у корист профита Била Гејтса и фармацеутске индустрије. Дакле, ниста. Замлацују народ неким благим вирусом, ако не цак и непостојецим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 21:29

Такви као ти су и спаљивали науцнике на ломацама, безумна маса која вјерује хохстаплерима зељним пазње умјесто струцњацима!

Name

Ре Ре

30.08.2020 07:53

Неко би елиминисао? Због другачијег мишљења? Шта вам тв ради, чудо једно?! Ово је један тужан и плитак коментар неког послушника, коме можеш свако зло обући у стручњака и вјероваће му.

Name

Рр

29.08.2020 19:37

Па затворите нам оци уси нос и уста и неце висе бити цовида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

29.08.2020 20:57

Јефтиније је искљуцити ТВ и не слусати вијести. Нема медија, нема ни короне ?

Name

Ре

30.08.2020 07:55

Невидљиви непријатељ. Зато носим невидљиву брњицу. Кад напада све ово, што глумите и облачите свемирска одјела? Поклопите главу лонцем, најбоље би било. Много озбиљна ова фирма, ове озбиљне докторке ...онлине... Хонорар промотери.

Name

Тадивоје

29.08.2020 20:15

Гдје мозе да се заразимо и да то ријесимо има нас 9.Молим вас нек неко јави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок море

30.08.2020 06:58

Неста прела неста обичаја. Нема више дружења ни људовања, србовања и људства. Ни оног јуначког - руке шире у лица се љубе. Све корона уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фи

30.08.2020 10:32

А преко новца ,нико и не спомиње.Чуди ме да РЕ,неспомену а прави се препаметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ли

30.08.2020 13:32

Није ли већи проблем сто се након откривања клицоноше у породици никоне тестира (осим клицоноше), а након 14-дневне изолације не тестира се ни клицоноша. Да ли је ово СИГУРАН пут заражавања свих оних са којима ова породица контактира наконизолације.Јер нико није потврдио да ова породица нису клицоноше. Стручњаци кажу: клицоноше не морају имати нилакве симптоме а могу бити зараженеи.

ОДГОВОРИТЕ