Станић: Разумијем министре ХДЗ-а у Савјету министара, али не разумијем нас!

- Случај Трговске горе из Савјета министара БиХ треба ставити у надлежност Предсједништва БиХ, како би се то питање ријешило у корист грађана и Републике Српске и Федерације БиХ, сматра Станић,

Република Српска 29.08.2020 | 12:31
Станић: Разумијем министре ХДЗ-а у Савјету министара, али не разумијем нас!

Одборник СДС Слободан Станић у локалној скупштини у Новом Граду предлагао је током посљедњег скупштинског засједања да се у дневни ред уврсти инцијатива да се тражи да се случај Трговске горе из Савјета министара БиХ пребаци у надлежност Предсјендиштва БиХ, како би се то питање ријешило у корист грађана и Републике Српске и Федерације БиХ,

Та иницијатива је одбачена скупштинском већином коју предводи СНСД, а што за Станића није логично јер је то питање од животног значаја за становнике Новог Града.

Станић сматра да је то од интереса свих становника Новог Града чије здравље ће бити угрожено уколико на локацији Трговске горе Хрватска изгради одлагалиште радиоактивног материјала.

Он упозорава да је Хрватска већ у подмакој фази припремних радова за изградњу радиоактивног одлагалишта.

Станић подсјеће да је раније обећано да ће се таква сједница локалне скупштине одржати, али до тога никада није дошло.

"Ово је питање сви питања за Нови Град. Свима је јасно да је наступила блокада у рјешавању овог питања у Савјету министара БиХ", казао је Станић у изјави БН.

Он наглашава да је очигледно било да ће до те блокаде доћи, јер у Савјету министара сједе људи који су држављани Хрватске и имају хрватску  домовницу.

"Није очекивати од њих да ће подржати оспоравање да Хрватска гради одлагалиште радиоактивног отпада или да гласају за покретање тужбе против Хрватске због тога. "Ја схватам министре из ХДЗ али не сватам нас", рекао је Станић.

Он је нагласио да је једино рјешење да Предсједништво БиХ треба да узме у своју надлежност и да ријеши случај Трговске горе", казао је Станић, објашњавајући да ће тиме избјећи блокаде које постоје у Савјету министара.

Станић је поновио да је случај Трговске горе требало везати за рјешавање Пељешког моста који је за Републику Српску био витални национални интерес.

"Никад ми неће бити јасно зашто тада члан Предсјендиштва БиХ није везао Трговску гору када је прогласио да Пељешки мост буде витални национални интерес Републике Српске", казао је Станић.

Он је упозорио одборнике у локалној скупштини да вријеме пролази а питање Трговске горе се не рјешава, а Хрватска увелико проводи своје активности.

"Евентуална изградња одлагалишта на Трговској гори штетна је по здравље људи не само у Новом Граду него и сусједних општина, које су наслољене на то подручје.

"Упркос противљењу грађана са обе стране ријеке Уне, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” одлаже у касарни “Черкезовац”, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

милош

29.08.2020 10:51

Нема се шта пребацивати у пресједништвоВитални национални интерес Џаферовича је изградња отпада баш ко Пељешки мост.Нисте размишљали тада да вам се нече одбити о главу.ал битно је ичи против бошњака......оно нек комшији цркне крава.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џемо

29.08.2020 12:38

.ебо вас и миле и човић нек вас потрују умираћете сви за пар година од карцинома глупа стоко...

Name

ИВЕК

29.08.2020 12:45

СТАНИЦУ БЕЗ СНАЗНЕ ОПОЗИЦИЈЕ ВЛАСТ РАДИ СТА ЊОЈ ОДГОВАРА ЗАТО НЕ УДАЉАВАЈТЕ СЕ ОД НАРОДА НЕГО ГА ПОКУСАЈТЕ ДОБИТИ НА СВОУ СТРАНУ. ПОЗИЦИЈА ЈЕ ВЕЦ ОДАВНО НАПУСТИЛА НАРОД ПА ИМ ЈЕ СВЕ СВЕЈЕДНО сТВОРИЛИ СУ СЕБИ ЈАКУ ПОЛИЦИЈУ ПА СЕ ПОБУНИ

Name

Добој

30.08.2020 00:46

Залуд Ивек прицас глувоме. Кад смо у Добоју молили на кољенима да Обрен Петровиц не буде поново кандидат, покојни Гариц је рекао: Молим вас, смирите се. Вјетујте ми, само јос ове изборе због неких политицких договора. Обецавам, никад висе. И? Па ниста, убисе Гарица. И све друго знате ста се десавало. СДС није са својим народом вец годинама. Од оне године кад високи представник уклони 50 људи из СДСа. Е отада то висе није народна странка, а СНСД никад није ни био.

Name

Јаско

29.08.2020 11:21

Кад схватите да вам је преци интерес земље у којој зивите од интереса земаља с којима васа земља граници онда цемо и кренути напријед. Исто би било и да Србија гради одлагалисте нуклеарног отпада, само би се у том слуцају радило о СНСД министрима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.08.2020 11:28

5 година можда и више млатимо празну сламу. Ми се противимо, Хрвати нас не зарезују ни 1% и они раде по свом. Колико видим ми смо ту не моћни било шта спријечити. Него ме интересује има ли икаквих Закона на међународном нивоу гдје се може одлагати нуклеарни отпад и на којој удаљености од границе друге државе. Ако ће нас тај одпад да убија то је практично објава рата РС и БиХ. То мора ЕУ спријечити ако не онда нема закона (убјеђен сам да и нема). Влада закон јачег

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

29.08.2020 11:59

нису они јаци вец овдје има пуно издајника квислинга

Name

Игипоп

29.08.2020 12:42

Јесмо ми способни, само нецемо, довољно је забранити увоз свега сто долази из ЦРО па да видис како це сјести и преговарати, ми ионако немамо неку размјену са Хрватском, тако да је њима горе него нама

Name

Ре

29.08.2020 12:56

Е али ми нецемо ни еу ни нато и ста цемо сад сами ту против заједнице од 500мил становника

Name

зивбих

29.08.2020 11:28

То није национални интерес Босњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.08.2020 12:14

То знамо. Шта ако није? Уживајте.

Name

само ја

29.08.2020 14:19

узивацемо не брини се ?? ви се трујете не ми ?

Name

Мостарац

29.08.2020 11:44

Ми смо лијепо молили за Пељешки мост, одговор Српских представника (СНСД) је био "То нема никакве везе са РС". Бошњачки политичари сад из ината неће да рјеше проблем који се тиче РС, а Срби су подилазили ХДЗ-у, а сад тај исти ХДЗ руга се Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 11:55

Тацно тако. СНСД је зло за све нас.

Name

Марко89

29.08.2020 12:11

Нигдје на свијету не постоји то да људи у власти не раде у интерес својих градјана и народа него за комсијсе и сусједе...залосно је то јбг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

30.08.2020 05:53

Бас тако Марко,сусједи нас како с истока тако и са запада јебу како хоце а ови наси мисле да су несто бољи с тиме.Е глупсони васа дјеца це да буду болесна а не њихова па ви радите против своје дрзаве.

Name

чупава глиста с равни табани

29.08.2020 12:13

"како би се то питање ријешило у корист грађана и Републике Српске и Федерације БиХ", сматра Станић- А ми Странићу не разумијемо тебе, зато што искривљујеш чињенице, Предсједништво БиХ није орган који штити ентитете, оно ради за интерес државе, према томе, немој убацивати називе ентитета гдје им није мјесто. Чему онда служе предсједници ентитета, по теби Станићу не служе ничему. Ово око нуклеарног отпада је продукт Додигове политике и то је завршена прича. Само предсједништво може донијети одлуку везану за спољне послове или овластити министра иностраних послова, нико више, то је по слову Дејтона како зна Додиг говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топловизор

29.08.2020 13:46

Нека је он лично сам се позвао куповином топломјера школској дјеци.

Name

Дуке Нукем

29.08.2020 13:45

Да је нукл отпад одлаган рецимо код Неума, Срби би то прохватили јер би тиме Бошњаци били незадовољни, а Срби и Хрвати би рекли да је тонок. То је циљ! Као и 1992, да се Бошњаци испровоцирају па да започне рат и да Бошњаци испадну кривци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

станиц

29.08.2020 13:48

Полако се поцињу обијати оглаву Додикови национални интереси.Незнам јели итко нормалан мислио да се то неце врацати.Сад је за Федерацију у интересу да се гради нуклеарни отпад па сви поцркали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вогосца

29.08.2020 13:56

То це вам Стасица ријесити,па он не зна ни гдје то,није имао географију у току сколовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станиц је у праву

29.08.2020 19:01

Али назалост Додику није српски витални и национални интерес да се радиоактивни одпад из хрватске депонује на граници са БИХ и да се забрани.Али је витални интерес забранити праведну контролу избора да се немозе красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

30.08.2020 04:49

Додик има само хрватски и свој национални интерес