Израда мозаика од полудрагог камења, минерала и кристала

У Атељеу магистра умјетности у Бијељини, Наталије Цимеше, увијек се нешто дешава и увијек има нешто ново. Тренутно је у изради занимљив мозаик од полудрагог камења, минерала и кристала, који ће се, када буде завршен моћи видјети у Тузли, и красиће сам центар града.

Република Српска 25.08.2020 | 16:43
Израда мозаика од полудрагог камења, минерала и кристала

Специфичност мозаика јесу материјали од којих настаје. У питању је полудраго камење, минерали, кристали, позлаћене и посребрене лајсне. Обично ради са класичним гранитом и мермером, тако да су ови материјали новина и за умјетницу, која каже да су доста захтјевни за обраду и рад. Радни назив дводијелног мозаика је “Златна грана”, по узору на истоимено чувено дјело Џејмса Фрејзера.

“У том дјелу је сажет приказ, односно однос човјека и природе. Ликовно обрађено, на једној страни мозаика је жена са флоралним мотивом, а на другој је мушкарац, такође са флоралним мотивима, као почетак, као стварање”, појашњава умјетница.

Највећа налазишта полудрагог камења, минерала и кристала су у Јужној Америци. Један дио мозаика, који је тежак око 200 кг, чија израда је трајала пар мјесеци је скоро завршен, а други је у фази израде. Поред свега што вас умјетност научи, на првом мејсту је стрпљење, појашњава Наталија.

“Ја радим, и када се уморим, онда узмем па сликам. Мада морам да признам да сам у посљедње вријеме сликарство мало запоставила. Поведе вас, као и у сликарству, боја и камен, и онда хоћете што више. Имате осјећај да немате довољно времена, да нећете стићи”, каже Цимеша.

Мозаик је сликање каменом, који је у природи сам по себи савршен, каже Наталија. Ви му само додајете неку нову димензију, стварајући цјелину.

“Приликом настајања дјела, прво што урадим јесте осликавање, а онда уграђујем веће комаде камена, ја их зовем “репери”. У току припрема за овај мозаик спремљено је метално корито, најприје, које је рађено по мом нацрту. На њему је прикована метална мрежа, пластична мрежа преко, па лијепак за плочице, да се добије глатка површина. Оквирно цртеж, а онда “репери” ових већих комада камена, који су као граничници и онда идемо према томе”, појашњава Наталија процес настајања умјетничког дјела.

Када мозаик буде готов моћи ће да се види у пјешачкој зони у Тузли у центру града и красиће простор око улазних врата зграде која ће такође бити испуњена сликама и мозаицима Наталије Цимеше. Ноћ је период када највише воли да ради, каже, и додаје:

“Мој приоритет је моје дијете и све је подређено њему. Доручак, ручак, вечера, а ја у међувремену радим. Он учествује у свему томе онолико колико сам покаже интересовање. Радим и ноћу, али могу рећи да ми је и јутро најмирнији дио дана. Ноћ је моја, све се смири и утиша и онда ја имам неки свој простор.”

Као и све умјетничке душе, не бави се новцем и нема однос према материјализму. Каже, то што ми живимо у времену гдје све има, цијену а нема праву вриједност, је једно а право питање је ко је обезвиједио све то.

“Немам однос према новцу, у смислу да га “гајим” и сакупљам. Милсим да би најбоље било да се вратимо робној размјени. Штавише, мислим да је новац један од савремених јахача апокалипсе. Мој мали син од 8 година ми поставља питања-ко је измислио новац, што га је измислио, што не можемо по принципу-дам ја теби грозд, а ти мени јабуку? То су дјечије идеје које су у основи јако добре. Па ме онда пита-зашто је 100 веће од 10, када је разлика само једна нула, а нула не постоји? Тако да не знам шта бих Вам рекла. Ја сам много слика поклонила, а не говорим ово да бих себе афирмисала у том смислу. Припремам дјецу која желе да упишу Академију умјетности и сродне факултете без икакве надокнаде”, испричала нам је Наталија.

Позната и призната уметница ће свој печат оставити и на православном манастиру Грабовица у Мађарској, који је основан 1580-тих година. Позвана је да уради мозаик Светог архангела Михајла на улазној капији, што јој је каже велика част.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар