Надлежни имуни на корупцију у здравству

- Центар за социјални рад у Добоју крије податке о евидентираним особама без подршке породице по јавном позиву из марта ове године, што наводи на сумњу да се ради о организованој, привременој, партијској, селективној, предизборној и коруптивној активности која има континуитет од 2008. године, када су радници овог центра били оптужени за учешће у куповини избора".

Република Српска 25.08.2020 | 12:12
Надлежни имуни на корупцију у здравству

Центар за хуману политику затражио од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања да рјешавају проблеме чекања, допунског рада, доступности, скупих лијекова и корупције са којим се суочавају корисници здравствене заштите у добојској регији и Републици Српској. 

Сматрају да је недопустиво да још нема електронских и корисницима доступних листа чекања, да се на ултразвук срца у јавним здравственим установама чека више мјесеци а код приватника се овај преглед може обавити без чекања, да се љекарима олако дозвољава допунски рад којим се угрожава интерес јавних здравствених установа и не спречава сукоб интереса.

Такође, наводе да је недопустиво да Фонд здравственог осигурања уговара са приватним здравственим установама само оне услуге које њима одговарају, да већина корисника здравствене заштите не остварује право на лијекове по субвенционираним цијенама, да се не спречава коруптивно прописивање лијекова којим се фаворизују одређени произвођачи, да нису смањене пореске стопе, ограничена маржа и спријечени монопол и профитерско понашање трговаца лијековима, да већина незбринутих, старијих, тешко покретних и сиромашних нису евидентирани и обухваћени доступнијом здравственом заштитом.

Центар за хуману политику констатује да је недопустиво и да надлежно министарство и фонд не показује разумијевање, спремност и интерес да рјешавају ове проблеме.

"Умјесто да допринесе бољем обухвату здравственом заштитом незбринутих особа, Центар за социјални рад у Добоју крије податке о евидентираним особама без подршке породице по јавном позиву из марта ове године, што наводи на сумњу да се ради о организованој, привременој, партијској, селективној, предизборној и коруптивној активности која има континуитет од 2008. године, када су радници овог центра били оптужени за учешће у куповини избора", саопштавају из Центра за хуману политику.

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Царски?

25.08.2020 10:40

Надам се да је др Роксанда ( тако некако ) отишла у пензију са Гинекологије. Она и Бог знају каква је била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДА САЊА

25.08.2020 12:48

АКО ЈЕ СУДИТИ ПО САЊИ КРОЗ ТАЈ ДОБОЈ НАЈБОЉЕ НЕ ПРОЛАЗИТИ. САД И ОВО.

Name

Ранко

26.08.2020 07:50

Ако ниси кум правој особи са правом цланском ниста ти не вриједи

Name

добој

25.08.2020 10:46

Најгори центар у дрзави, и највеца корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

25.08.2020 10:49

Близи се дан када це требати доста постених људи да воде социјалне установе,а криминалци иду у пругасте пидзаме и на друствено-користан рад.Правда за сироцице,Правда за социјално-угрозене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.08.2020 13:14

ПРАВДА!

Name

Директор Центра претходно био

25.08.2020 10:57

...директор Градске апотеке Добој која је отишла у стечај! Јединствен случај у свијету, а код нас награђен мјестом директора Центра за социјални рад. Трагикомично!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.08.2020 11:04

Ђајић ради или је сувласник код Арара ,гдје не требаш уопште чекати за некакво сликање али он за неписмени народ је добар и само миси за друге а све на своју штету, и што је најгоре све су то православци који скаве славу и добром се надају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.08.2020 11:23

Имуни су и на корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хи

25.08.2020 12:38

Једни лопови оду,(пуних џепова),други дођу,(још гладнији) и тако у круг.Ко гођ је на власти или у фотељи,навикли се на лоповлук и похлепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћопрљан

25.08.2020 13:39

Највећа корупција је у здравству. Не вриједи више о томе писати. Отворено узимају паре,

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник центра

26.08.2020 05:53

Обренови прелетачи су поткупили, уцјенили и приморали скоро све раднике у јавним установама у Добоју а све ради гласова.Ко се оглуши на њих он је неподобан и одмах крећу сплетке за уклањање таквих појединаца.Прво тој особи на све могуће начине разним сплеткама отежавају да нормално ради на послу, па провоцирају не били изазвали какве рекције од тог јадничка а затим следе дисциплинске па откази.Затим на то радно мјесто доводе свог послушника за којег није битно да ли има купљену школу и да ли ишта зна радити битно је да шути и слуша.Тако су урадили у Центру за Социјални рад, таско раде у Општини и у свим другим јавним установа на чије директорске позиције су већ поставили управо те људе који имају купљене дипломе као што је рецимо случај са директором Дома здравља, Славком Ковачевићем из Подновља, који има купљене двије дипломе а човјек не зна шта је рачунар, и како му се мјењају директорске позиције тако купује и дипломе по потреби.Тако да људи џаба је било шта коментарисати у вези са криминалом и корупцијом јер је то сад већ устаљена мрежа превара и сплетки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.08.2020 13:19

Све је то тако, али не видим да се ико и покусава одупријети томе. Имају дипломе правног факултера многи, а дозволили су себи да се фиктивно и на одредјено воде у једном одјељењу опстине, а заправо само пред изборе носају фотоапарат и фотке праве за Обрена и говоре да се ту ниста не мозе промијенити. Оа засто сте онда студирали право, ако мислте да оно нема сврху и ако не смијете пресавити табак и написати коју ријец?