Већина младих не вјерује у институције власти

Већина младих у БиХ, њих 81,6 одсто, не вјерује у институције власти, док највише повјерења дају образовним институцијама, затим полицији па религијским заједницама, резултати су анкете коју је спровело Вијеће младих ФБиХ на подручју читаве БиХ у укупно 94 општине.

Република Српска 25.08.2020 | 08:31
Већина младих не вјерује у институције власти

"Када је у питању повјерење младих, предњаче образовне институције са 19,6 одсто, полиција са 13,9 одсто те религијске заједнице 11,1 одсто. Њих 53,9 рекло је да не вјерује било каквим институцијама", резултати су ове анкете.

Никола Кандић, пројектни асистент у Вијећу младих ФБиХ, рекао је да су образовне институције оне којима млади ипак највише вјерују, јер већина тих младих сматра да се у БиХ може добити квалитетно образовање.

"Постоји висок степен повјерења у образовне институције и оне се сматрају нечим што је стабилно те што младим људима може дати, не само знања него и одређене вриједности", каже Кандић и додаје да су у анкети учествовале 332 младе особе.

Како је рекао Кандић, млади су током ове анкете у великој мјери изразили да су им важне породичне вриједности, које су им на првом мјесту, а оне се, како каже, могу повезати и са образовањем, са полицијом, која даје сигурност, али и религијским заједницама, које промовишу породичне вриједности.

Кандић истиче да су млади у једним од претходних питања анкете, шта им је основни проблем у друштву, навели да је то највише незапосленост и корупција.

"Неповјерење у институције може се повезати са општим стањем незадовољства, које је проузроковано, како незапосленошћу, тако и корупцијом, што се онда директно повезује са слабом оцјеном институција власти. Тачно се види да су изузетно лоше оцијењене у овој анкети ентитетске владе, а посебно Предсједништво БиХ", каже Кандић.

Када је у питању повјерење у медије, он каже да је оно изражено као ниско, јер нема довољно садржаја о младим људима унутар медијског програма. Међутим, Кандић је истакао да су се млади изјаснили да ипак постоје независни медији у БиХ.

Живко Ћетојевић, в.д. генералног секретара Омладинског савјета РС, рекао је да су резултати ове анкете алармантни за све младе, не само у ФБиХ, већ и у РС.

"Одговор о неповјерењу младих вјероватно налазимо у све већој незапослености младих, фрустрираности и страху од рада у областима које нису њихова струка, али и безбједносним мјерама које нису на задовољавајућем нивоу у БиХ, првенствено због мигрантске кризе, а можда и најважнија чињеница јесте да је мали број младих који учествују у процесима доношења одлука", сматра Ћетојевић, који додаје да се на све то надовезала и пандемија, која је многе младе оставиле без посла, а према истраживањима из прошле године, велики број младих у РС је запослен у угоститељству.

"Са друге стране радује чињеница да млади вјерују образовним институцијама, јер су то и саме по себи институције које окупљају највећи број младих, гдје могу да искажу своје задовољство или незадовољство. У прилог томе бих се осврнуо на прошлу годину као позитиван примјер, када смо на састанку са представницима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС предложили неке измјене у Закону о високом образовању, што се на крају испоставило као право рјешење", каже Ћетојевић.

Милица Полић из Удружења младих "Мокроноге" Дрвар, каже да се, уколико се млади нађу на ивици егзистенције, младалачки дух, ентузијазам и оптимизам гасе, што за посљедицу има неповјерење у локалне и државне власти.

(Независне Фото: Велибор Трипић)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Борис

25.08.2020 07:17

То је доказ да имамо изузетно паметне младе људе за еазлику од политичких криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

25.08.2020 08:14

Зар ни баји да не вјерују

Name

Аполо 11

25.08.2020 07:26

Нису лоши радници по установама, проблем су политичке партије које управљају њима,морају радит како Ага казе. То је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

25.08.2020 20:49

Браво за коментар,ја се у потпуности слазем.Лоси су људи на руководецим позицијама,полтрони,љиге,нистарије...зато су и досли докле су досли.

Name

Радован

25.08.2020 07:52

За мене су закон што се тиче Цркве Монаси остали више 0.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

25.08.2020 07:54

Овдје је све проблем,и власт,и опозиција,и народ,и ухљеби,и приватници,и радници,и школе, и дипломе...,треба ли још?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не треба

25.08.2020 08:49

И онако је све поразавајуце....

Name

Боки

25.08.2020 07:54

Овдје би само требало додати, да су узорак млади којин ису успјели наћи "штелу", политичку или родбинску, јер да јесу 95% њих би је искористило без имало гриже савјести. Исте овакве статистике су биле и прије двадесет година, а то су сада четрдесетогодишњаци који држе овај систем, а некада су се ужасавали њега, знам то добро, ходао сам по НВО састанцима младих послије рата. Послије се снашао како ко, неко је ископао јавни сектор, неко отишао на запад, неко нешто треће... али врло гласи "револуционари" су првом приликом све ове критике бацили кроз прозор чим су могли у јавни сектор и није битно партија или шта... и прилика ствара лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.08.2020 07:55

Зар мислите да стари људи вјерују?????? Па стари људи су изварани опљацкани до даскееее!!пензије нису равне ни социјаликао социјално угрозеним на касицицу дају а себи плате и привилегије за Гиниса!!!лопвском приватизацијом огољени !!пљацка пензионерааа дза Гиниса!!радника опљацканих предузецааа који висе по бироима безвезним и радеци код робовласника за багателу и бјезе по тудјим дрзавама за кору љеа!!!!па ко је овдје луд??? Партијске институције заробљене од партијаса који за нерад и незнање изнад закона богатесе гулеци будзет и народ!!!на оциглед и уз помоц медјународне заједнице дрзе се на властиони и бјелосвјетски хостаплери све огулисе до коске!!!и млади истари су изгубили повјерење у институције изузев њихове гласацке масинерије !!!!!партије су зло направиле за овај народ а изнад закона и народа!!!народ немоцан разједињен у расулу а то партијасима одговара !козаа ностраа балканска!!! За наук задузеним неродјеним генерацијамааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.08.2020 08:10

Мош мислит....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

25.08.2020 09:04

Ја вјерујем све сто казу

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.08.2020 10:02

Лоповска дрзава ,да се не краде убрзо би било све поплоцано златним плоцама. Да је сад комунизам видло би се брзо како се управља дрзавфом Овако политиари само грабе себи и својима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерују

25.08.2020 10:08

Они који су заглибили у странке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

25.08.2020 10:26

Е ако млади највише верују тим институцијама, нема нам спаса. Па управо те институције су и најгоре после политичких партија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

25.08.2020 19:54

Дјецо, изађите на изборе и гласајте за промјене.

ОДГОВОРИТЕ