Рочиште о жалби Ратка Младића у Хашком суду

- Пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове данас би требала да почне дводневна расправе о жалбама на првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Република Српска 25.08.2020 | 08:08
Рочиште о жалби Ратка Младића у Хашком суду

Адвокат генерала Ратка Младића Бранко Лукић рекао је Срни да ће, како ствари стоје, данас и сутра у Хагу бити одржано рочиште које је хашки Механизам заказао као жалбену расправу на првостепену пресуду Младићу, да ће одбрана да одржи основни ниво присуства, али да он неће присуствовати јер му кодекс адвокатске етике не дозвољава да поступа супротно интересима свога клијента.

"Договорили смо се да ће присуствовати колега Драган Иветић, који ће да изнесе, ако буде баш неопходно, неке основне ствари везане за жалбу, а пре свега ће им рећи зашто се противимо и зашто не сматрамо да је ово расправа о излагању жалбених навода", рекао је Лукић.

Он је истакао да одбрана не признаје да је то жалбена расправа јер нису испуњени претпроцесни услови, а прије свега тај да ли је генерал Младић способан процесно да прати расправу.

Лукић је навео да је хашки Механизам заказао "као жалбену расправу на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу", а да није утврдио да ли је генерал Младић способан процесно да прати суђење.

"До тога до данас није дошло - његово здравствено стање, како физичко тако и ментално није проверено, преиспитано", каже Лукић.

Он је рекао да одбрана не зна како ће изгледати то рочиште и да би требало да четворо судија буде на видео-линку, а генерал Младић ће или бити у засебној соби или "у неком стакленом кавезу" одакле ће са адвокатом одбране Драганом Иветићем комуницирати разгласом.

Како је објаснио, то значи да ће генералу Младићу бити ускраћено право повјерљивог разговора са својим адвокатом.

Он је указао да нису све судије жалбеног вијећа биле за одржавање овог рочишта,
и да постоји одлука члана жалбеног већа, који каже да прво мора да се утврди да ли је генерал Младић способан да прати суђење, а након тога да се заказује и настави са поступком.

Лукић је оцијенио да иза одлуке Механизма стоји чињеница да се ради о дугограјном процесу и да желе да "преко колена ово да заврше".

Он истиче да је Младић веома исцрпљен и болестан и до скоро је имао температуру.

Лукић наводи да посљедних неколико пута, када је адвокат Иветић покушао да контактира са генералом Младићем телефоном јер нису могуће посјете у притворској јединици у Схевенингену, није био у могућности да разговара.

"Рекао је да је уморан, да не може ни да устане из кревета. Када га је Иветић упитао:`Да ли ви разумете о чему причамо?`, он је рекао:`Ја не знам уопште шта ти говориш`", рекао је Лукић.

Према његовим ријечима, за невјерицу је да се у 21. вијеку дешава овакво занемаривање основних људских права и спречавање да генерал Младић добије фер суђење.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012.

(Срна)