Ватрена стихија гута шуме и домове у Калифорнији

Најмање пет особа погинуло је у пожарима који бјесне широм Калифорније, а хиљаде људи приморане су да напусте домове, јавља Асошиејтед прес.

Свијет 21.08.2020 | 22:18
Ватрена стихија гута шуме и домове у Калифорнији

Три велика пламена захватила су готово 2.000 квадратних километара шума, кањона и руралних подручја сјеверно, источно и јужно од Сан Франциска. И у другим дијеловима Калифорније горе огромне површине.

Пожари пријете десетинама хиљада домова, а већину су изазвали бројни удари муња, током кратких олуја ове недеље.

Неке наредбе за евакуацију укинуте су у малом граду Вакавил, између Сан Франциска и Сакрамента, али су у другим дијеловима Калифорније проширене области гдје је од становника затражено да се евакуишу.

Кампус Универзитета Калифорније у Санта Крузу је евакуисан, а нови пожар близу националног парка Јосемити такође је приморао грађане да напусте своје домове.

“Припремите се раније да бисте могли да одете чим то буде неопходно", рекао је градоначелник, преноси Глас Америке.

Званичници су навели и да би због вјетра, пламен могао да се распламса у више смјерова.

Власти су наредиле евакуацију више од 64.000 људи у окрузима Санта Круз и Сан Матео.

Званичник државног Секретаријата за шумарство и заштиту од пожара Данијел Берлант саопштио је да су од избијања пожара три цивила погинула у округу Напа, а један у сусједном округу Солано.

У централној Калифорнији погинуо је и пилот хеликоптера који је учествовао у гашењу пожара.

Најмање двије особе се воде као нестале, а више од 30 цивила и ватрогасаца је повријеђено. У пожарима је уништено најмање 175 грађевина.

У гашењу пожара учествује више од 10.000 ватрогасаца, од чега је око 3.000 стигло из других држава, уз стотине ватрогасних инжењера. Помажу и припадници Националне гарде.

Власти и даље упозоравају да немају довољно ватрогасаца у тешко погођеним подручјима.

(Тањуг Фото: Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар