Крузери због корона кризе иду у старо гвожђе

Индустрија крузинга један је од најтеже погођених сегмената туризма, а с обзиром на то да нико још јасно не види свјетло на крају тунела, најпознатије свјетске компаније за крузинг путовања кренуле су у кресање трошкова од краја јула.

Свијет 21.08.2020 | 09:07
Крузери због корона кризе иду у старо гвожђе

То кресање предвиђа не само мировање, него и демонтажу, односно резање постојећих крузера који су посљедњих седмица завршили у Турској или Италији, у градовима Алиага, односно Пиомбино, пише Новац.хр.

Иако свјетске компаније нерадо извјештавају о конкретним бродовима којима су намијениле “смрт у сјекачима”, засад је познато да су у Алиаги завршила три брода: бродови Монарцх и његова “сестра” Совереигн компаније Пуллмантур Цруисес, те Царнивал Фантасy компаније Царнивал Цруисес, иначе највеће крузинг компаније у свијету са сједиштем у Сједињеним Америчким Државама.

“Смрт” у Пиомбину у наредна три мјесеца дочекаће и крузер Цоста Вицториа, такође у власништву Царнивал Цруисеса, један од првих бродова који је осуђен на демонтажу као посљедицу тешке корона кризе, пандемије која, према писању Финанциал Тимеса, Царнивал Цруису мјесечно из џепа избија око милијарду долара, колико је потребно да би та компанија одржавала тренутно усидрену флоту.

Према процјенама ЦЛИА, највећег међународног крузинг удружења, пандемија је спријечила кружна путовања за отприлике 32 милиона путника, а иако су почетком августа неке компаније наставиле путовања на мањим крузерима, већина великих и даље не плови, што се на дневној бази рефлектује на њиховој заради, односно губицима.

Логичан потез у таквим је условима је усидравање, па чак и демонтажа постојећих бродова, од којих добар дио завршава у резачима, доста раније него што би се то догодило у нормалним околностима.

(Бизнис.инфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Круцер

21.08.2020 07:49

Штета брате,баш се насекирах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

21.08.2020 12:03

Додику недостаје један крузер. Има трактор, мерцедес мл, шлепер, хеликоптер, авион и још да је некако њега до Бакинаца допељат. Е онда га господин Корлеоне може повући за к...ц.

Name

Игипоп

21.08.2020 18:17

Наравно да је стета, хиљаде људи из БиХ ради на тим крузерима и те се паре тросе овдје...

Name

Поморац

21.08.2020 19:32

Смраду један, хиљаде људи ради на крузерима и све сто зараде и уштеде шаљу у отаџбину. Живе паре упумпавају у платни систем и државу која нема механизам заштите радника у тој индустрији, и уопште нема захвалности према нама који радимо по 6,7,8,9 мјесеци уговоре без иједног слободног дана. А такви ухљупи попут тебе нас не могу гледати очима од зависти, кад дођемо на неплаћен годишњи, лијепо обучени, с ловом у џепу, новим аутом, намирисани, и излијечени од болести којом си затрован ти први, а тове се завист и пакост. Срачунај колико пара само поморци упумпају у буџет државе. Нек има 2000 помораца из БиХ, и нек у просјеку уштеде 2000 евра мјесечно. Ја први зарадим и уштедим више од тога, али тражимо просјек. То је 4 000 000 евра чистог кеша мјесечно. Нек сви раде у просјеку 9 мјесеци годишње, то изађе на цифру од 36 000 000 Евра на годишњем нивоу. Сад то помножи са 10 година па ћеш доћи до цифре од 360 000 000 евра читих пара донесених од напаћених помораца за 10 година, унесено у државу и потрошено у отаџбини, која се тако курвањски понаша према нама, јер нам за поморку књижицу БиХ, јаке поморске силе, треба бар недељу дана возања по Босни од министарства до министарства, и кад се све сабере са путним трошковима, та бескорисна поморска књижица кошта око 600км. Глупандеру један пакосни, иди лијечи се.

ОДГОВОРИТЕ