Њемачкој ће до 2030. недостајати 300.000 његоватеља

Њемачкој недостаје 50.000 његоватеља. Министар здравља Јенс Шпан жели тај проблем ријешити уз помоћ радне снаге из иностранства. Али у доба пандемије вируса корона то није баш лако.

Свијет 20.08.2020 | 09:53
Њемачкој ће до 2030. недостајати 300.000 његоватеља

"Једног дана ћеш да причаш како си успио у животу. Бићеш примјер другима", то пише испод једне фотографије коју је Херберт Отониел Перез Викториано поставио на Фацебооку. Звучи као велика визија, али Перез Викториано је већ сада за многе узор. Тај 29-годишњак из јужног Мексика добио је посао у берлинској клиници "Шарите". Тамо ради као његоватељ и брине о пацијентима који болују од заразних и плућних болести. Ради од новембра 2018. заједно с 20 других његоватеља и медицинских сестара из Мексика.

Али његов пут до Њемачке није био једноставан. Крајем 2016. се у својој домовини јавио на оглас агенције за посредовање у проналажењу посла у иностранству и почео да учи њемачки језик. До тада је већ годину дана радио као његоватељ. Али непосредно прије него што је требало да крене у Њемачку, агенција је пропала. Имао је среће да је контакт с клиником "Шарите" прије тога већ био успостављен, па га је клиника позвала у Берлин.

Недостатак стручног кадра у здравству Њемачке и прије короне је био велики проблем за њемачког министра здравља Јенса Шпана. Према његовим изјавама, у сектору недостаје 50.000 његоватеља. До 2030. та бројка би могла да се попне на око 300.000, процјењује Њемачки савјет за његу.

То није нови проблем - још од 2013. траје програм Централног посредништва за страну и стручну радну снагу (ЗАВ) у оквиру Савезне агенције за рад. Под називом "Трипле Wин" ангажују се његоватељи из иностранства.

Средином 2019. министар Шпан је хтио да унесе још мало свјежине у офанзиву врбовања радне снаге. Прво је отпутовао на Косово, а потом у Мексико како би склопио споразуме о запошљавању. Непосредно прије тога, основао је Њемачку агенцију за стручну радну снагу у секторима здравства и његе (ДеФа). Агенција би прије свега требало да брине о томе да стручној радној снази олакша улазак и излазак из земље. Али на упит "Деутсцхе Wеллеа" (ДW) из Министарства здравља стигао је одговор да је због тренутних мјера због пандемије довођење радне снаге обустављено.

Директор Кадровске службе клинике "Зарбрикен" Томас Хесе такође се ослања на стручну радну снагу из иностранства.

"Ми бисмо овдје морали да образујемо много више људи и истовремено да гледамо да запошљавамо радну снагу из иностранства. Само тако ћемо успјети да ствари ставимо под контролу", каже Хесе. Он наглашава да је радна снага из Мексика веома добро оспособљена за рад.

Једна од великих препрека за многе стране његоватеље јесте њемачки језик. И за Переза Викториана је било тако:

"Много је боље када се претходно научи језик, јер, што је бољи твој њемачки, прије ћеш се интегрисати у друштво."

Тај 29-годишњак каже да га на послу схватају озбиљно. Након кратке обуке, он данас зарађује исто колико и његове колеге. Добио је уговор на неодређено вријеме и до сада није имао лоших искустава због тога што је странац. Наравно да је посао често стресан, али како каже, барем постоји ред. Овдје се, каже, цијене и пацијенти и запослени:

"До сада нисам ниједном радио дуплу смјену, а у Мексику је то потпуно нормална ствар."

Њемачка прије свега има проблем с бирократијом приликом запошљавања радне снаге, каже Томас Кракау, који руководи сектором његе у клиникама "Асклепиос".

"Потребан је стандардизовани поступак признавања страних диплома", додаје Кракау.

У овом тренутку свака њемачка покрајина има своја правила, што додатно компликује признавање свједочанстава из школе и диплома са факултета. Кракау се такође у разговору за ДW жали да се ништа није промијенило, чак ни након свих досадашњих иницијатива министра здравља.

Чињеница је да ни бројке не говоре баш о успјесима досадашњих мјера. На питање ДW, ЗАВ је указао да је од 2013. у Њемачку стигло око 4.000 његоватеља. У тај број нису урачунати људи који су дошли преко других агенција. А ове године неће бити боље, с обзиром на то да су због короне отказани за љето планирани разговори с његоватељима у партнерским земљама.

Херберт Отониел Перез Викториано би након његових негативних искустава радије у Њемачку дошао преко програма "Трипле Wин" и савјетује да се добро провјере све приватне агенције за посредовање у запошљавању.

"Само тако можеш бити сигуран да нећеш платити више", каже он.

С обзиром на убрзан раст броја заражених вирусом корона, у овом тренутку он много мисли на Мексико и своју породицу. Али не планира да се враћа:

"То додуше не могу да искључим, али у овом тренутку је моја каријера у Немачкој."

(ДW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалност

20.08.2020 09:04

Њемацка не треба да брине.Захваљујуци доброј власти у БиХ сви уписују Медицинску сколу,да ли то вољели или не,да би имали сигурну неповратну карту за Њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојло

20.08.2020 10:07

Ал' Срби воле прат' задњице својих истрјебљивача па ће им и похрлити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

историцар

20.08.2020 16:27

Зато су вас пуне земље те како ти казес истребљиваца.Боље прати и њима заддњице за добро плацен посо него својим за никакве паре.Остави се патриотизма кад је у питању егзистенција.