Упозорење Кини и Русији: Подржите санкције Ирану!

Амерички државни секретар Мајкл Помпео упозорио је Русију и Кину да не занемарују поновно увођење санкција УН у склопу процеса који он касније током дана треба да по налогу предсједника Доналда Трампа покрене пред Савјетом безбједности УН.

Свијет 20.08.2020 | 08:45
Упозорење Кини и Русији: Подржите санкције Ирану!

Помпео ће се срести са индонезијским амбасадором у УН Дијаном Трајансаом Ђанијем, који овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности, да би предао жалбу да Иран не поштује споразум постигнут 2015. године, иако се Вашингтон повукао из тог договора 2018. године.

Амерички државни секретар је потврдно одговорио на новинарско питање да ли ће се на мети америчких санкција наћи Русија и Кина, уколико одбију да поново уведу санкције Ирану.

– То смо већ чинили када су земље кршиле тренутне америчке санкције. Свака државама мора да одговара за то. Исто ћемо учинити и сада како би се поштовале и шире санкције Савјета безбједности УН – нагласио је Помпео.

Америка је запријетила да ће искористити процес за брзи повратак санкција предвиђен нуклеарним споразумом са Ираном пошто крајем прошле седмице није успјела да гласањем у Савјету безбједности УН продужи ембарго на увоз наоружања Техерану а који истиче у октобру.

Помпео је навео да је жалосно што су поједини европски чланови Савјета безбједности УН били уздржани при покушају САД да продуже ембарго и да су тиме Европљани “мање безбједни”.

Помпео ће се, такође срести и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

Дипломате истичу да ће процес повратка санкција бити тежак јер Русија, Кина и друге чланице Савјета безбједности оспоравају легалност потеза САД пошто ни Вашингтон не поштује договор и наметнуо је једностране санкције Техерану.

Аналитичари наводе да би САД активирале повратак санкције морају да поднесу захтјев Савјету безбједности УН о несарадњи Ирана са нуклеарним споразумом, иако је Вашингтон иступио из тог споразума 2018. године.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

075

20.08.2020 07:08

Кажу народи који живе у БиХ , "није болест све што боли"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

20.08.2020 07:15

Па људи опаметите се вец једном л изулујте агресорску америку. Затворите њхове базе по Европи и Азији.Подигните трговинске царине 100÷ са америком и уведите им санкције да не могу ни путовати по свијету. Ја мислио да су они вец пред пропати само се јос мало курце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДРАГО - НАДА

20.08.2020 08:23

СВАКА ЧАСТ ЗА КОМЕНТАР

Name

Комарац

20.08.2020 07:32

Они напустили споразум 2018 године и сада се жале да Иран не поштује тај споразум. Каква багра и олош ма време је за смак света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ири

20.08.2020 08:32

Иран је права земља зато је нападају, тамо нема курварлука и распада породица, полиција хапси провокативно обуцене зене, нема бато све ко по закону цара дусана и да бог да да свукуд буде ко у ирану где људи излазе у паркове а не у кафице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

20.08.2020 14:03

Добро је ово може бити мања опасност по народ док се рат покрене, неће бити цороне

ОДГОВОРИТЕ