Која занимања носе највећи ризик од заразе короном?

Европски центар за превенцију и контролу болести анализирао је појављивање тзв. кластера, у овом случају групе од најмање два заражена корона вирусом, у разним радним окружењима како би подстакао државе да обрате пажњу на одређене групе радника и услове рада који омогућавају ширење заразе.

Свијет 19.08.2020 | 07:24
Која занимања носе највећи ризик од заразе короном?

По подацима из анализе, највећи ризик за заразу корона вирусом имају запослени у домовима за старије и немоћне, а потом медицински радници у болницама, преноси Вечерњи лист. 

Иако љекари и медицинске сестре оболијевају нешто мање од људи који раде у старачким домовима, њихова смртност је већа.

Са друге стране, продавнице су се показале као прилично сигурна радна окружења.

На другом мјесту радних окружења по броју обољелих су погони за прераду и паковање хране, као што су клаонице, пољопривредни послови, попут брања воћа и фабрике. Ширењу заразе погодује мали размак међу радницима или заједнички смјештај сезонаца.

На доњем дијелу љествице су продавнице и образовне установе са 22 кластера, док су барови и ресторани забиљежили само пет појава груписања заражених. Међутим, треба напоменути да је током прољетних мјесеци рад и образовног и угоститељског сектора био ограничен.

Чак 95 посто пријава група обољелих долазе из затвореног простора, што само по себи представља проблем јер се више од 80 посто послова обавља у затвореном.

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Памет у главу

19.08.2020 06:11

Биће и у просвјети сад кад крену ученици у школу досад су радили на даљину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд будите реални

19.08.2020 07:12

Ма марс стоко највеци ризик су имали границни полицајци и дан данас имају треба да удјете у аутобус ид 70 људи и прегледате падосе то вам је боравак у затвореном простору минимум 35 минута и 90 посто да се заразите.Друго лице и возило сумњиво морате издвојити и прегледати а незнате. Да ли је заразен или не.Срамота је Мупу РС су дали 1000 км на плату а границари нису добили ниста а све је просло преко њих они су први филтер нису имали а и дан данас немају рукавице и средства за дезинфекцију руку и поврсина присторија у којима бораве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

19.08.2020 09:40

Претпостављам да ви радите у ДГС- у ?

Name

хм

19.08.2020 10:45

сад кмеци на посао, а док је било нормално, па дневница 100 еврица мимо плате, нисте се бунили...

Name

Ре ајд будите реални

19.08.2020 11:21

То кренуле екскурзије па у аутобусу 70 путника...а ста мислис колико дневно у супермаркету крај једне касирке продје људи..ето због тебе ми нецемо аутобусом....а нек ти дрзава да 1000...за страх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.08.2020 11:29

Автобусни и жељезнички превози,затворен простор а гужа итд.

ОДГОВОРИТЕ