Европска унија повећава притисак на Лукашенка

Председници држава и влада Европске уније намеравају да у среду (19.8.) покушају на пронађу излаз из политичке кризе у Белорусији. Они захтевају престанак насиља и да људи слободно одлучују о својој будућности.

Свијет 18.08.2020 | 16:15
Европска унија повећава притисак на Лукашенка

Ванредни сусрет на врху због спољнополитичких питања ретко се догађа у Европској унији. С обзиром на државно насиље против демонстраната у Белорусији, договорен је састанак на врху преко видео-везе, изјавио је председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

Он је позвао председнике држава и влада ЕУ да направе већи притисак на белоруског председника Александра Лукашенка.

„Људи у Белорусији имају право да одлуче о својој будућности и да слободно бирају своје руководство“, написао је Мишел на Твитеру. „Насиље против људи који протестују није прихватљиво и не сме бити дозвољено.“

Одржавање ванредног сусрета на врху затражиле су Пољска и Чешка. Те две земље су још прошле недеље захтевале одржавање ванредног самита како би се снажније подржало стајалиште Европске уније.

У понедељак су и немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер и француски председник Емануел Макрон оштро критиковали белоруско руководство. Штајнмајер је у Берлину изјавио да се диви храбрости људи који су изашли на улице како би мирно протестовали.

„Апелујем на председника Лукашенка да се окрене разговорима, да се не узда у насиље, већ у дијалог. Апелујем на белоруску војску да не прави грешку употребе силе против сопственог народа.“

Провера изборних резултата преко ОЕБС-а?

Европска унија не признаје резултат председничких избора од 9. августа. Александар Лукашенко је наводно освојио 80 одсто гласова. Опозиција га оптужује да је фалсификовао изборне резултате. Опозициона кандидаткиња Светлана Тихановскаја морала је да побегне у Литванију и објавила је да она води Белорусију.

Неке чланице ЕУ захтевају понављање председничких избора под слободним и фер условима. Портпарол немачке владе Штефен Зајберт изјавио је да би, приликом провере резултата, одређену улогу требало да игра и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). У тој организацији су чланице и Белорусија и све државе ЕУ, као и Русија и САД.

За разлику од ранијих избора, на ове председничке изборе ЕУ није могао да пошаље проматраче. Немачка тренутно председава ЕУ и настоји да посредује. Савезна канцеларка Ангела Меркел је током викенда контактирала с бројним партнерима и разговарала о стању у Белорусији, изјавио је Зајберт.

ЕУ би могла да разговара о оштријим санкцијама

Европска унија није до сада јасно затражила оставку белоруског председника који аутократски влада већ 26 година. То би могло да се догоди ове среде. Али, одлуке се доносе једногласно, а мађарска влада има добре односе с Александром Лукашенком и могла би томе да се успротиви.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто још прошле недеље је захтевао бољи дијалог с Минском. Француски председник Емануел Макрон је на француској средоземној обали, где проводи одмор, изјавио да ЕУ мора да се заузме за стотине хиљада Белоруса који мирно демонстрирају за своју слободу и сувереност.

Европске дипломате су у Бриселу изјавиле да би с ванредног самита председника држава и влада ЕУ требало да буде послат снажан сигнал према опозицији у Белорусији. „Ситуација се брзо развија зато је био неопходан ванредни самит“, изјавио је један европски дипломата.

Служба за спољне послове ЕУ, сходно одлуци министара спољних послова, од петка (14.8.) ради на списку могућих забрана путовања и економских санкција против одговорних људи у Белорусији. Тај списак би требало да буде готов до краја идуће недеље. Европска унија би најпре требало да утврди ко је одговоран за могуће фалсификовање изборних резултата, насиље према демонстрантима и произвољна хапшења.

Нејасно је да ли ће на том списку бити и председник Лукашенко. Немачка канцеларка „може да замисли да ће бити проширен круг особа под санкцијама“, изјавио је владин портпарол Зајберт у Берлину.

ЕУ не жели да Русији дâ повод

До 2016. су на снази биле санкције ЕУ против 173 особе. Укинуте су након тадашњих председничких избора, јер је ЕУ уочила благо приближавање Белорусије Европској унији. Истовремено се стицао утисак погоршања односа с присним савезником Русијом.

Белорусија је последњих година учествовала у низу програма ЕУ за суседне земље, између осталог у размени студената преко програма Ерасмус и дијалогу о правној држави. Постоји одређена војна сарадња и са НАТО, иако је Белорусија по том питању уско повезана с Русијом.

Сада међутим белоруски председник Лукашенко оптужује Холандију, Пољску и Украјину да споља управљају демонстрацијама у његовој земљи. Лидерка опозиције делује из Литваније, која је чланица ЕУ.

„Морамо да избегнемо све што би руском председнику Владимиру Путину могло да послужи као изговор за било какво војно мешање. Није нам потребна друга Украјина“, изјавио је један европски дипломата који је желео да остане анониман.

У понедељак је Белорусија већ почела с војним вежбама на својој западној граници. Председник Лукашенко, којег је амерички председник Џорџ В. Буш својевремено назвао „последњим диктатором у Европи“, тврдио је да НАТО окупља војску у Пољској, Литванији и Летонији како би претио Белорусији.

Једна портпаролка НАТО одмах је то одбацила. „Мултинационално присуство НАТО у источним земљама-чланицама никоме није претња“, рекла је Оана Лунгеску. „Она је изричито дефензивна, прикладна и усмерена на спречавање конфликата и очување мира“, рекла је портпаролка НАТО.

(ДW)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Свак у своје

18.08.2020 14:34

Нек они рјесавају проблеме код своје куце. Бјелорусија није њихова цланица. Ако је неко анимирао двадесет посто становниства немогу они диктирати нацин размисљања и зивота за осамдесет посто осталих. Зна се ста је конацан циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2020 14:58

Није Лукашенко прихватио понуду сзо, То је проблем

Name

аналитицар аналитицара

18.08.2020 14:59

Али зато 30% Срба хоце диктирати нацин размисљања 70 постотном дијелу у Црној Гори.

Name

Министар

18.08.2020 15:03

Интересантно је да овакве изјаве из француске нису стизале када су зути прслуци парализовали дрзаву.

Name

Ре

18.08.2020 15:12

А када су ти бурлета довели ти исти на власт. Тада су ти ваљали. Доле диктатори.

Name

зивбих

18.08.2020 15:27

А 12%Хрвата могу блокирати БиХ?

Name

Андриц

18.08.2020 15:37

Наравно,одлицан коментар.Откуд им право да зазиру у тудје двористе,није им то цаца оставио у аманет.Бозе,сравни их са земљом,како год знас и умијес,па доста је висе...

Name

ЛАКТАСЕНКО

18.08.2020 16:14

УПУТИЈО ЦЕСТИТКУ , СТА ЦЕМО САДА

Name

ботицели

18.08.2020 16:37

Министре,зути прслуци су протестовали ради економски и пензиони закона који су били предлозени,ви као Министар треба да знате ова десавања у Бјелорусији немају никаква поредјења са зутим прслуцима.У Бјелорусији се рјесавају политицка питања.

Name

4д за РЕ

18.08.2020 18:55

Коју понуду,цовек победио

Name

Ре ботицели

18.08.2020 19:00

Оба случаја су унутрашње ствари суверених држава.

Name

Ре

19.08.2020 20:40

Своја посла гледајте мајмуни. Увозите мигранте, јер вам дјеца одосе у хомосексуалце и ви некоме несто да прицате

Name

Прави је експерт

18.08.2020 14:41

Е ово је немогуце скептик није први коментарисао и изнио своје ставове јер је познат као струцњак за све могуце али и немогуце области!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.08.2020 16:08

Баја Од Бакинаца пожурио са честитком Лукашенку, види сад и он да се заје*ао. А изгрдили га и западни амбасадори. Баја Од Бакинаца у великој дилеми, дал да титра лоптице Путку и Лукију или западним лидерима.

Name

Сwисс

18.08.2020 14:47

Јадна је дрзава за цији се мир брине НАТО !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудни Срби

18.08.2020 14:54

Мрзе Додика а обозавају Лукасенка а разлика измедју њих скоро никаква. Цудан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.08.2020 16:31

Лукашенко и Додик нису исти. Лукашенко је 25 година градио и подизао своју земљу, а Додик је своју пљачкао и унизио. Лукашенко није своје фабрике и банке предао западу, а Додик је наше све раскрчмио, Лукашенко тврди да од имовине има само стан, а Додик има пмилијарде у новцу и некретнинама. Ипак имају нешто заједничко обојица, возе трактор. Додуше, Лукашенко свако љето проводи на селу, бави се пољопривредом...

Name

Директ

18.08.2020 18:58

У суштини, нема разлике између Додика и Лукашенка. Диктатор тамо, диктатор овамо.

Name

Ако

18.08.2020 14:57

Послије избора 2020 у Бих: Европска унија повећава притисак на Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2020 17:09

Треба прије избора.

Name

ИСТИНА

18.08.2020 15:09

ОВО ЈЕ ОМАЛОВАЗАВАЊЕ НАРОДНОГ ИНТЕЛЕКТА. ОВО ЈЕ ТАКО ПРОВИДНО ДА НЕ ТРЕБА БИТИ ПИСМЕН И СВЕ РАЗУМЈЕТИ. СТО ОВИ КРИМИНАЛЦИ МАКАР НЕ ПРОМИЈЕНЕ ТАКТИКУ, ВЕЦ СВЕ ИСТО КАО И У РАЗБИЈАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ, МИЛОСЕВИЦА, ГАДАФИЈА, САДАМА ХУСЕИНА, ПОКУСАЈИ У СИРИЈИ .. НЕКА НАРОД САД ВИДИ КАКО СЕ ЗИВЈЕЛО РЕЦИМО У ЛИБИЈИ ПРИЈЕ ,,ЕВРОПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ,, А КАКО СЕ ЗИВИ САДА. ЕВО СРБИЈЕ, СКи НУЛИ ЕВРОПЉАНИ МИЛОСЕВИЦА САД ОВИ ДУПЕЛИЗЦИ СВ. МОЦНИКА СВЕ РАСПРОДАСЕ И УНИСТИСЕ. СТО ЈЕ НАЈГОРЕ ЗАТРИЈЕСЕ СРБСКУ ИСТОРИЈУ И ТРАДИЦИЈУ, ЛЕЗБЕЈКЕ И ПЕДЕРИ СВЕ ОДЛУЦУЈУ. ТАКО ЦЕ БИТИ И У БЈЕЛОРУСИЈИ АКО СКИНУ ЛУКАСЕНКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

18.08.2020 17:21

Све речено.

Name

Директ

18.08.2020 19:01

Па добро, није Лукашенко једини Бјелорус у Бјелорусији. Осим тога, тешко се оној земљи која зависи од једног човјека, који уз то, очигледно има намјеру да влада земљом до своје смрти.

Name

борац

18.08.2020 15:11

Код нас и протести забраањени а ЕУ сути ста то знаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браћо Бјелоруси

18.08.2020 15:20

Угледајте се на нас из бивше Југославије, а посебно на нас из БИХ. Ми смо демократију прихватили објеручке, без испаљеног метка, без пендречења и сузаваца. Ваше је да прихватите демократију а после све иде лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.08.2020 15:22

Људи у Бјелорусији су гласали и изразили своју слободну вољу. А европским шу*цима се то не свиђа. Не свиђа им се патриотски орјентисан председник. Смета им Лукашенко који ради у интересу своје земље а не смета им Мило Ђукановић зато што им лиже гу*ицу. У Бјелорусији се боље живи него у полс земаља ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2020 19:03

Да су ови (намјештени) избори одраз воље народа, неби 100000 људи било на улицама.

Name

Мира

19.08.2020 14:58

Браво брате

Name

Читталац

18.08.2020 15:26

Додик честитао Шојгу 175 година постојања Руског географског друштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.08.2020 15:45

Наслови у последњих пола године: Лукашенко одбацује пандемију као 'психозу'. Лукашенко јавно објављује да од короне нико неће умрети у Белорусији. СЗО УПОЗОРИЛА ЛУКАШЕНКА: Наложили му да што пре уведе мере против короне. Девети мај, Белорусија: Једина земља у којој је одржана војна парада. ЗСО НАС НЕ ВОЛИ" Лукашенко се пожалио: Траже нам карантин, чак и полицијски час...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пејо

18.08.2020 15:52

Само се ви мијешајте у унутрашње свари друге суверене и независне државе, док се ваша ЕУ полако распада. Биће прилике да се и друге државе мијешају у ваше унтрашње ствари и то врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадар

18.08.2020 15:53

Европска унија,цаст изузецима,подсјеца на идеју ИВ односно ИИИ рајха.Иако Њемацка глуми демократију,то је само привид,и иста та ЕУ је разбила СССР ЧССР СФРЈ а да не прицамо о земљама Африке,и Азије,као и Латинске Америке.Настављају окупацију слибодних дрзава и зато им треба неко као ова сто је побјегла у Литванију да руси Бјелорусију Медјутим сада је ту В.Путин. Меркеловој смета Лукасенко а она вец 20 година управља Њемацком. И ста имамо пад наталитета,пад стандрарда,стампање новца као дневних новина(то да раде ове насе мале земље зивјели би боље од њих)(а обицан кинески корона вирус их је самљео,као сто су их партизани и Црвена армија декласирали)и пораст миграната као могуцег рјесења видјене пропасти Њемацке привреде. Њихови млади неце да,раде,хоце слуге( а они коцкају дрогирају се,цаст изузецима,лезе)и то це им донијети судбину коју они кроје другима. Лукашенко није могао украсти 80%гласова,могао је 10% ( а у Њемацкој,Америци не краду,имају по двије странке и броје резултате као и ми мјесец дана)а она Литванка побјегла с 10% а да јој Меркелова надомјести јос 41%...Све је јасно,смера им свска земља,сваки обицан цовјек који није ципован,продан,Соросевац,или Меркеловац.А Макрон прица о демократији то је за неповјеровати. И јос несто свијетом владају хомосексуалци и лезбјејке,и зато све иде наопако,и у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

18.08.2020 17:33

Погледај друже карту бившег рајха и садашње еу. Нема разлике !!!

Name

Ипе

18.08.2020 15:58

Тако је док год народ бира Лукашенка,Бакира,Додика,Човица,народ бира па како год да им буде. Само ако ови набројани покраду изборе,ста онда,јел народ бира или посматра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2020 17:37

Ти имаш мозак ко у пилета ???

Name

Директ

18.08.2020 19:05

Народ бира, политичари намјештају.

Name

Коментар

18.08.2020 16:09

Овако це бити и код нас....само полако,Баја & цо су добили јос мало времена,у сваком слуцају једна дрзава мање гдје могу побјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

18.08.2020 16:19

Украјински сценарио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2020 19:08

С тим да Украјини нема про-западне опције, већ само про-руска власт, са не баш тако блиским односима са Русијом и про-народна опозиција.

Name

Симе

18.08.2020 17:20

Нека се они баве демонстрацијама по Европи које трају већ скоро па година дана ће. Зашто се не смјењују Макрон, Меркелова сотона и остали сорошевци на власти???????? Док је Лукашенко пружао подршку за вријеме бомбардовања, садашња кандидаткиња за предсједника Бјелорусије, коју гура смрдљива европа, је подржавала шиптарске терористе на Косову и Метохији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2020 19:09

Садашња кандидаткиња тада није ни била у политици.

Name

Прц

19.08.2020 02:03

Е мало сутра ,нека крену. Мала русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

лет3

19.08.2020 04:20

каква масинерија...пропагандна! нитко неписе о пртиску русије на бјелорусију!?? руси су спремни анексирати бјелорусију јер су им превисе близу Москвии НЕ зеле никакво слизавање ЕУ са бјелорусијом, ЕУ са украјином, ЕУ са србијом...али ето ЕУ је проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрс

19.08.2020 06:59

доле ЕУ сатанисти и плаценици сзо

ОДГОВОРИТЕ