Дигиталне личне карте на чекању, плаћене 2,8 мил. КМ

Иако је успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима покренуто прије двије године, грађани и фирме у Републици Српској још немају личне дигиталне карте, електронске потписе, нити могу електронски да склапају уговоре и завршавају послове у институцијама. У Влади Српске и ово правдају пандемијом вируса корона и кажу да ће дигиталне цертификате почети врло брзо да издају, не прецизирајући када.

Република Српска 18.08.2020 | 13:26
Дигиталне личне карте на чекању, плаћене 2,8 мил. КМ

Успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима, вриједности 2,8 милиона КМ, повјерено је компанији „Проинтер ИТСС“ крајем 2018. године. Рок испоруке хардверског дијела пројекта био је 60 дана, а рок имплементације софтверског рјешења 180 дана.

У Министарству за научнотехолошки развој, високо образовање и информационо друштво навели су за портал ЦАПИТАЛ да улогу поменутог Националног центра обавља Одјељење за управљање дигиталним идентитетима формирано у новом Министарству којим руководи Срђан Рајчевић.

Туркановић: Врло брзо почињемо издавање квалификованих дигиталних цертификата
Помоћник министра за информационо друштво Денис Туркановић рекао је за ЦАПИТАЛ да су набавком хардвера и софтвера створени предуслови за издавање квалификованог електронског цертификата за електронски потпис (физичка лица) и за електронски печат (правна лица).

То, како је навео, ради Цертификационо тијело Министарства, а у оквиру којег је успостављено и регистрационо тијело чију улогу обавља Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ). 

„Посредством АПИФ, грађани и привредни субјекти ће у иницијалној фази издавања квалификованих електронских цертификата имати могућност подношења захтјева у 11 јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Истовремено, успостављеном размјеном података са АПИФ, овлаштена лица имаће могућност подношења захтјева за издавање квалификованог електронског печата само са личном картом или електронским потписом, док ће подаци о правном лицу, након завршених процедура провјере, бити преузимани од АПИФ по службеној дужности“, истакао је Туркановић.

Додао је да је успостављена и размјена података о грађанима са МУП-ом.

„Грађани ће имати могућност подношења захтјева за издавање електронског потписа само са личном картом. Након електронског преузимања података из евиденције о личним картама, односно из евиденције о пословним субјектима и њиховим уграђивањем у квалификовани електронски цертификат, креираће се дигитални идентитет физичког, односно правног лица“, нагласио је Туркановић.

Додао је да ће издавање дигиталних идентитета, односно електронског потписа и печата бити ослобођено различитих административних терета.

„Дакле, успостављена је технички функционална инфраструктура јавног кључа, заокружен је пратећи правни и административни оквир, те успостављена мрежа за логистички пријем и издавање квалификованих електронских цертификата правним и физичким лицима. Иако је због пандемије вируса корона динамика цијелог пројекта била успорена, врло брзо ћемо почети са издавањем квалификованих дигиталних цертификата“, навео је Туркановић.

Додао је да ће у наредном периоду, примарна улога Цертификационог тијела, с тестном количином квалификованих паметних картица којима тренутно располаже, бити да испуни тренутне потребе развоја информационог друштва у Српској – на начин да обезбиједи квалификован медиј за аутентикацију и електронско потписивање високо безбједних електронских сервиса РС.

На питања када ће бити омогућено да грађани обављају послове електронски са управним органима и да закључују уговоре електронским путем, Туркановић је навео низ предуслова који морају бити испуњени.

Подсјећамо, Срђан Рајчевић је прије двије године, када је расписан тендер за успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима, рекао да ће грађани и правна лица коначно добити квалификован дигитални цертификат и да ће електронски потпис бити широко примјењив у пракси.

„То смо чекали десет година, од како је усвојен Закон о електронском потпису и први пут ће електронски потпис бити широко примјењив у пракси. Када завршимо овај пројекат и када будемо издавали дигиталне сертификате на смарт картицама, људи ће посједовати личну дигиталу карту. Са тим ће моћи да обављају све послове електронске управе са управним органима, али и да закључују уговоре електронским путем“, појаснио је Рајчевић у јулу 2018. 

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Директ

18.08.2020 11:43

Умјесто да, усљед Корона вируса, убрзају законска ријешења везана за електронску идентификацију, они су успорили процес. Ово је јако битна ствар, јер би се овим контакт људи са шалтерима смањио, што смањује и могућност заразе Короном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зунзара

18.08.2020 12:56

Е мој директ ти јос вјерујес у корону, благо теби

Name

Борац

18.08.2020 14:20

Јел тај Рајцевиц министар проинтера?

Name

Јела

19.08.2020 08:17

Гдје Ви живите? О чему Ви причате? Да ли сте размишљали колико ће радника остати без посла? Надам се да овај још један глобалистчки пројекат неће заживјети бар за десет година.

Name

Секта

18.08.2020 12:08

Битно је да паре правовремено добијемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

18.08.2020 13:58

Проинтер прво узме паре и побиједи на тендеру, а онда за проводјење цемо лако. Иги иде татиним стопама, за сваку годину зивота заради бар двије године робије.

ОДГОВОРИТЕ