Сбербанк Еуропе групација задржала 'БББ-' кредитни рејтинг

Упркос озбиљним изазовима за банкарски сектор у погледу оквирних услова пословања усљед пандемије корона вируса, међународна агенција за додјелу кредитног рејтинга Фич (Фитцх) потврдила је дугорочни рејтинг испуњавања финансијских обавеза (Лонг Терм Иссуер Ратинг) Сбербанк Еуропе групације на нивоу 'БББ-', са стабилним изгледима. Самостални рејтинг одрживости (Виабилитy Ратинг) такође је потврђен на нивоу 'бб-'.

Босна и Херцеговина 18.08.2020 | 12:02
Сбербанк Еуропе групација задржала 'БББ-' кредитни рејтинг

Главни покретачи за потврђивање кредитног рејтинга су рационални капацитет кредитног профила, Сбербанк Еуропе групације који је способан да поднесе ризике који проистичу из економских импликација пандемије корона вируса, као и снажна подршка Сбербанк Русије. Најновија процјена агенције Фич осликава и веће изазове окружења за банкарске секторе у којима послује Сбербанк Еуропе групација.

Агенција Фич је истакла солидну капитализацију, стабилну базу финансирања и добру ликвидност Сбербанк Еуропе групације, као и смањење ризика концентрације и ослањања на велике изворе финансирања.

Соња Саркози (Соња Саркöзи), предсједник Управног одбора (ЦЕО) Сбербанк Еуропе групације, напомиње: „Потврђивање нашег рејтинга видимо као потврду да Сбербанк Еуропе доказује своју одрживост чак и у нестабилним тржишним условима. Стратешке промјене са новим производима и услугама су успјешно апсорбоване на тржиштима." 

Најновији рејтинзи агенције Фич за Сбербанк Еуропе АГ

Дугорочни ИДР: потврђен на 'БББ-'; Изгледи: Стабилни

Краткорочни ИДР: потврђен на ‘Ф3’

Рејтинг одрживости: потврђен на 'бб-'

Рејтинг примања подршке: потврђен на ‘2’

(БН)