Ђаци се враћају у школске клупе 1. септембра

 Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о почетку школске 2020/2021. године која почиње 1. септембра са трајањем наставног часа од 30 минута у основним и 20 минута у средњим школама.

Република Српска 17.08.2020 | 14:18
Ђаци се враћају у школске клупе 1. септембра

Школски одмори неће трајати дуже од пет минута, док у школама које раде само у првој смјени, организоваће се рад у двије смјене, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу након посебне сједнице.

Свако одјељење које има више од 15 ученика дијелиће се на двије групе тако да професори разредне наставе/наставници држе часове прво за једну групу ученика, потом за другу групу, а за замјену група потребно је планирати минимално 15 минута паузе.

У школама са великим бројем ученика, које не могу организовати наставу за све ученике у двије смјене, без обзира на то што ће наставни час трајати 30 минута, могу се организовати часове и краћи од 30 минута, али не краћи од 20 минута.

Продужени боравак и јутарње чување организује се у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске за групу од максимално 15 ученика.

Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће план организовања рада основних и средњих школа у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона доставити свим основним и средњим школама у Српској.

Директори основних и средњих школа и ђачких домова у Републици Српској се задужују да организују наставу у складу са планом организовања рада основних и средњих школа у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона.

Налажено је директорима основних и средњих школа и ђачких домова у Српској да спроводе мјере безбједности заштите здравља ученика и наставника и њихове сигурности у школи у складу са прописима којима се уређује област основног и средњег образовања и ученичког стандарда и у складу са препорукама Института за јавно здравство.

Задужује се Министарство финансија и Министарство просвјете и културе Републике Српске да обезбиједе додатна финансијска средства за расходе по основу кориштења робе и услуга /материјалне трошкове/, за прво полугодиште школске 2020/2021. године за основне школе у износу од 2.336.000 КМ /584.000 КМ мјесечно/, а за средње школе и ђачке домове износ од 1.076.000 КМ /269.000 КМ мјесечно/, што укупно износи 3.412.000 КМ.

Мјере заштите ученика и наставника у школама ће се спроводити у складу са препорукама за организацију наставног процеса, препорукама за запослено особље и препорукама за ученике које је донио Институт за јавно здравство Српске.

За спровођење овог закључка задужени су Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод, основне и средње школе и ђачки домови.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Дјеца на болничком лијечењу, као и дјеца у изолацији похађаће онлајн наставу. Наставно особље треба да планира вријеме за ученике који прате онлајн наставу, за све информације, појашњења и друго, као што је било у току другог полугодишта школске 2019/2020. године.

Школа треба да користи све могуће капацитете за организовање наставе на овакав начин, а директор школе одлучује за који вид подршке ће се опредијелити, у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом.

(БН/Срна) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дрвљаник

17.08.2020 12:40

Одлично! И дај Боже да се не прошири зараза. Дјеци је најбоље у школским клупама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Са

17.08.2020 12:52

Па за тебе јесте,посто сте навикли да одмах по родјењу увалите дијете баби и деди,а када крене у сколу,онда га увалите тамо,да га други васпитавају.Само се надам да це на ову констатацију да уценици не морају носити маске на цасу,просвјетари да протестују јер тиме нису застицени.Ово је ругло од плана,нити су застицена дјеца ни упослени.

Name

Сандра

17.08.2020 12:55

Слажем се

Name

За све тако

17.08.2020 13:29

И опет да чекамо да Бог помогне? Шта је вама људи?

Name

За И.Са.

17.08.2020 13:32

А шта ти, паметњаковићу, предлажеш? Стварно људи не размишљају када нешто коментаришу. Па овај коментар везе нема ни са чим.

Name

За иса

17.08.2020 15:33

А ти мораш да си фрустрирана дебела комплексасица која на сву жалост овог свијета ради као просвјетни радник па јој је било еxтра не помакнути се дупетом са кауца умјесто да иде на пос’о. Уз то, цик да погодим и да си тешки хипохондар који је успио да га корона залуди скроз. Фуј срами се себе оваквим коментарисањем! Науци да се коментарише објава и износи своје мишљење коке може у погледу садржаја објаве бити позитивно или негативно, а не н.н особа која то чини. Видиш како је лако друге вриједјати

Name

Ре

17.08.2020 22:15

Дјеци је најбоље у сколским клупама, наравно. Без маски, без растурања одјељења, без пресије од лазне короне.

Name

Ацо

17.08.2020 13:16

Ово је лакрдија

ОДГОВОРИТЕ
Name

даффодил

17.08.2020 13:48

Браво - сад це бројка заразених бити 500 у РС на дневном нивоу - највисе просветних радника и уценика - браво за одлуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2020 22:14

Не лупај. Пандемије није ни било.

Name

Боже помози

17.08.2020 14:03

Шта се друго могло очекивати када нам је "госпођа министарка" просвјете комуниколог по занимању, коју је просвјета интересовала као лањски снијег све до момента када је "заслужила" именовање на ту функцију. Опет су преписали све од "кварцованог" и, као и он, пребацили сву одговорност на запослене у школама ослобађају себе сваке одговорности за коју, управо, примају астрономске плате. А када се епидемија рашири, што је неминовно, биће одговорне и "теткице" у школама, да не говоримо о наставницима и директорима. Вољела бих да ми "госпођа министарка" објасни како је могуће у школском дворишту одржати дистанцу од два метра између дјеце за вријеме великог одмора и између смијена. Како учитељ првог разреда да примјени све предложене мјере са дјецом од шест година? Дјеца су то, нису роботи. Како дезинфиковати било коју школу за петнаест минута? А запослени у школама, сигурно, неће протествовати јер су већ довољно омражени, понижени и обесправљени, и одавно их већ нико ништа не пита. Остало им је само да се моле Богу до 1. септембра, а онда... Сада ће неки да кажу да се дјеца већ друже на базенима и у кафићима. Да, али за њих тамо одговарају родитељи који су их послали. За дијете у школи су одговорни запослени у школи. Велика је разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

17.08.2020 14:10

Кад је био један обољели прекинули су наставу,сад их има колико хоћеш и настава иде, Одмах треба се организовати и припремити колективну тужбу на налогодавца,кад се дјеца разболе биће касно и шта онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

17.08.2020 15:35

За шта ћемо их тужити Рајко? Јел твоје дијете у кући 0-24х, јеси ли ти? Јел дијете излази и игра се са другом дјецом и остварује много ближи контакт но у школи? Кад раде конобари, банкари, радници у фабрикама, судије, па зашто су побогу просвјета ти Богом дани?

Name

Дзосуа

17.08.2020 16:25

Циркус Колорадо. Нема даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

17.08.2020 17:37

Уколико се буду пратиле препоруке, часови нпр. у ОС Кнез Иво у Бијељини трајеће 20 минута. Наставник ће у предвиђеном времену бити у обавези уписати час, евидентирати изостанке, предавати или утврђивати градиво, имати интеракцију са дјецом, итд...Све то под маском! Наставник или супермен? О квалитету извођења наставе тек се сувишно расправљати. Обзиром да нам тренутна епидемиолошка ситуација не иде на руку, ризик преноса и ширења заразе је велики. Велика је вјероватноћа да ће велике школе попут поменуте, врло брзо постати нови кластери и проблем од кога ће све да заболи глава. Кад све реално сагледамо повратак у школске клупе биће више штете него користи. Зар се није полазак дјеце могао одгодити за нпр. 1 мјесец а у међувремену организовати онлине настава или организовати само настава за ученике нижих разреда? Иако сам оптимиста, плашим се да ћемо помало брзим и непромишљеним одлукама запасти у велике проблеме са дугорочним посљедицама. Лијеп поздрав свима и останите здрави, Маја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

20.08.2020 11:14

Искрено мислим да настава треба бити онлине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

25.08.2020 09:57

Видим да се вецина људи који су коментарисали не слазе са овом одлуком. Ученица сам и мислим да је свим ученицима и студентима потребна настава уживо. Много више ћемо научити за тих 20 минута уживо па макар то било под заштитном маском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

25.08.2020 20:02

На основу чега ће се вршити подјела група?

ОДГОВОРИТЕ